Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Madżenie ogrodnika sezon 2017 18:37, 13 lut 2017

Do góry
U mnie śniegu nie ma od tygodnia, ale to nie znaczy ze jest ciepło. Dzisiaj o 6:00 było -9..... A gdy wracałam z pracy juz było -5. Nie doczekam się tych krokusów
Dziekuje wszystkim odwiedzającym, watek ożył , odciski paluchów utrwalone
Licze ze ten sezon będzie ekscytujący
Ogród będzie w tm roku mocno trawiasto-różano- bukszpanowo-grabowy Tylko na lawende nie licze, bo jakoś sobie u mnie nie radzi, niebieski nadrobię szałwia , perowskią i werbena w duzej ilości
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 03:08, 13 lut 2017

Do góry
Witam po raz kolejny,

Jest to moje drugie podejście do tematu, liczę tym razem na jakieś podpowiedzi, bo wiosna tuż tuż Od jakiegoś czasu staram się przekształcić nudny ogródek w coś ciekawego. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zagodspodarowaniu tego kawałka ziemi. Jest to strona południowo - wschodnia (słońce do około godziny 14).

Na dzień dzisiejszy znajduje się tu a'la klomb różany na środku trawnika + żywotniki wschodnie przy płocie, które słabo sprawują się w roli żywopłotu, pomimo wieku. Ale tak zostały posadzone kilka dobrych lat temu, więc niech będą. Na załączonych zdjęciach przedstawiam moją wizję (choć nie wiem czy dobrą) tego, jak mogłyby wyglądać dwie rabaty od tej strony domu.

Chciałbym usunąć klomb różany i podłączyć go pod większą rabatę, aby stanowiło to całość. Od ściany domu widziałbym coś takiego. Pomiędzy rabatkami powstałby pas zieleni będący ścieżką. Pomiędzy rabatami łącząca je pergola z powojnikami albo różą (sam nie wiem czy potrzebna). Obrzeże z kostki granitowej.

I tu pojawiają się pytania. Pierwsze, to czy układ tych rabat jest dobry? Ta duża od płotu zaczyna się wąskim pasem, którego nie widać, oddzielającym szpaler żywotników, następnie przechodzi przez klomb i poszerza się, tak jak na zdjęciu.

Druga wątpliwość to nasadzenia, nie mam zbytnio pomysłu, choć chciałbym żeby jednak gdzieniegdzie pojawiał się motyw z różami azaliami, różanecznikami czy hortensjami, gdyż tych roślin mam już w ogrodzie sporo i chciałbym przy nich pozostać. Moja propozycja wygląda tak, ale jestem elastyczny na wszelkie uwagi i wskazówki.

Rabata ma około 9m x 6 m, przy szłaby ona po skosie. Tu zaczynając od lewej:
-róże (miejsce po obecnym "klombie"),pomiędzy szałwia omszona biała
-tawuła japońska
-w tyle miłorząb japoński pendula, wokół berberys czerwony niski
-sosny na pniu
-hornensja/horensje bukietowe
-różaneczniki biały i fioletowy
-z przodu obwódka z azalii japońskich naprzemiennie z jakimiś małymi iglaczkami

tutaj ta sama rabata od drugiej strony - ulicy. Dochodzą tylko dwie róże które rosną tu obecnie, ale wcale nie muszą.
No i dalej druga rabata od ściany domu, na którą nie mam zbyt pomysłu - dwie azalie wielkokwiatowe i dwie hortensje...
I wspomniana pergola z powojnikiem.

Bardzo proszę o porady, czy idę w ogóle dobrym tropem. Czy ten "projekt" jest w jakimkolwiek stopniu poprawny Mam dosyć praktycznie samego trawnika.
Z góry dziękuję!
Żywopłotki cisowe. 21:31, 12 lut 2017

Do góry
Komunikuję rozpoczęłam ogrodniczkowanie

Wysiane są:-
Lny nowozelandzkie Rubrum i wariegata.

Klip Dagga.

Laurencja.

Lepnica Naga 'Jack Flash'

Petunia i więcej jej siać nie będę bo tylko kilka maciupeńkich nasion.

Szałwia omączona

Heliotrop ogrodowy

Rudbekia Cherry Brandy

Dalia kołnierzykowa niska

Stipa

Carex bronze

werbena niska Rigida dobrze piszę?

Jeszcze mam żmijowiec wspaniały do wysiania ale brakuje mi pojemników.
Następne będą czekały na późniejszy termin.

Jeszcze rozplenica Purple Mayesty ale zdąży później wyrosnąć. za dużo już dziś poświęciłam czasu.

Teraz mam zająć się paznokciami zachciało mi się robić hybrydę. nosiłam 3 tygodnie bez odprysku. tylko odrosły puste miejsca od skórki, czas na zmywanie paz.
Droga do spełnienia 14:31, 12 lut 2017

Do góry
u mnie słoneczko ale zębate. zimno bardzo wiatr sprawia że idziesz i płaczesz. wyszłam do mojego przyszłego ogródka zobaczyć czy coś się dzieje
rozchodnik i Orlik

to za wypuściła czerwone wypustki

szałwia ale to chyba zeszłoroczne?
Miejski azyl 13:52, 12 lut 2017

Do góry
Sima napisał(a)
A do tego Stipa Pony Tails (już mam kiełkujące nasionka w ilości 74), jeżmianka i szałwia omszona rossa. Wszystko na tle wyższych miskantow i tuj szmaragd.
Zakupiłam tez na ta rabatę klona palmowego i małe okrągłe oczko.
Spróbuje tez wprowadzić anemony - może sie uda w cieniu.

Mała poprawka: Jarzmianka
Miejski azyl 09:50, 12 lut 2017

Do góry
A do tego Stipa Pony Tails (już mam kiełkujące nasionka w ilości 74), jeżmianka i szałwia omszona rossa. Wszystko na tle wyższych miskantow i tuj szmaragd.
Zakupiłam tez na ta rabatę klona palmowego i małe okrągłe oczko.
Spróbuje tez wprowadzić anemony - może sie uda w cieniu.
Kwiaty we włosach 00:38, 12 lut 2017

Do góry
Gonia tyle masz tych zdjęć, jakbyś miała hektary ogrodu. Siedzisz w tym ogrodzie i pstrykasz cały czas.
To jest ta sama szałwia na str. 20 co jest u mnie. Moja ma z 4 lata i tak jak juz pisałam po przekwitnięciu ją obcinam i znowu puszcza nowe listki i kwiaty nasyp jej nawozu na wiosnę może ruszy.
Ogród w remoncie 16:04, 11 lut 2017

Do góry
Ło matko,ja sobie wybyłam a Wy u mnie.
Ale już jestem i tak:
Asiu,wiem,że proponowałaś już dawno to co ja teraz dopiero zobaczyłam. Jak o tym pisałam wiedziałam,że mi przypomnisz. To jest tak,że jak podjęłam decyzję o przearanżowaniu ogrodu to chciałam to zrobić na maksa,taką totalną demolkę. Jak jeszcze naoglądałam się tylu pięknych ogrodów,zachłysnęłam się stylami,formami i i wszystko było takie piękne tylko nie u mnie.
Teraz trochę przerażona tym co chcę zrobić spojrzałam inaczej na inspiracje które troche przypominają to co jest u mnie i zobaczyłam to co powinnam już dawno.
Zobaczyłam, że jak trochę dodam,uporządkuję i upiększę to co jest to wcale nie będzie źle. Trochę czasu mi to zajęło
Teraz dalej
Podoba mi się pomysł trójkąta z tuj i zrobienie trawiastych skarpet dla niwakowej sosny. Nie wiem czy z tej kulki tujowej uda się zrobić poduchę ale spróbuję. Niebieskiego iglaka mogę usunąć,rabata z paprociami juz dawno w planach do usunięcia. Z innych krzaków to mam tak:kalinę Watanabe,lilaka palbin,trzmielinę europejską,krzewuszki Variegata,3sztuki K. Nana Variegata,K. Eva Rathke,jaśminowca,bez czarny Gerda,2 berberysy Harlequin,budleję skrętolistną,pigwowce japońskie,pęcherznice Diabolo 2szt.Luteus 2szt.,różne gatunki tawuły japońskiej,tawułę wczesną,tamaryszki drobnokwiatowy i taki kwitnący latem nie pamiętam teraz nazwy,kalinę Roseum,
Czy coś pasuje do tej rabaty Waszym zdaniem?
Z innych kwiatków podobają mi się róże okrywowe,krzaczaste,szałwia,kłosowce,floksy,przetacznik,pysznogłówka,lilie,liatra,łubin,bodziszki,ostróżki,jarzmianki,orliki,O rozchodnikach,jeżówka już pisałam.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:25, 11 lut 2017

Do góry
A i to nie jest szałwia compacta
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:23, 11 lut 2017

Do góry
bdan napisał(a)

Beata napisz prosze, co to za szałwia. Próbowałam znaleźć, co to za odmiana, ale niestety nie dałam rady.

Tu jest o tym. Ale nie wiem czy nie wymieniła czasem Beata później tej szałwi
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=287
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:09, 11 lut 2017

Do góry
butterfly napisał(a)
Tuż przed burzą

Beata napisz prosze, co to za szałwia. Próbowałam znaleźć, co to za odmiana, ale niestety nie dałam rady.
Kwiaty we włosach 21:25, 10 lut 2017

Do góry
Zdaje się ,że ta szałwia chyba od Ciebie, tak mi się wydaje,
do wglądu moje hosty
razem z żurawkami

te hosty chyba mi pożarły gąsienice

Kwiaty we włosach 20:35, 10 lut 2017
Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu ja też mam szałwię ale zdecydowanie mniejszą

to okrągłe to też jest szałwia, tylko nie kwitnie

W którym to jest miejscu?
To szałwia lekarska.
Też ją mam ale nie tak kształtna jak Twoja.Mi co chwila marznie.Przycinasz ją czy sama tak Ci się formuje?
Kwiaty we włosach 19:08, 10 lut 2017

Do góry
Elu ja też mam szałwię ale zdecydowanie mniejszą

to okrągłe to też jest szałwia, tylko nie kwitnie

Mirello to jest właśnie pęcherznica, mam jeszcze brązową w towarzystwie krzewuszki

tuje szmaragdy w ub.r. były przycinane

z tyłu ta brązowa to też jest pęcherznica

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:53, 10 lut 2017
Do góry
Hej Renia
Cofałam,cofałam i znalazłam u Ciebie jakże kolorową wiosnę czosnkowo-tulipanowo-szałwiową
Jednak czosnki w takiej ilości robią wrażenie.Twoja rzeka szałwiowa poprzeplatana trawą zachwyca.Melduję,że moja różowa szałwia w ilości sztuk trzy wstydzi się

Miłego dnia
Kwiaty we włosach 23:34, 09 lut 2017

Do góry
Gonia to jest szałwia. Po przekwitnięciu obcinam i znowu wyrasta i kwitnie.
Ptasi gaj 23:25, 09 lut 2017

Do góry
Aniu bo serby nie są kłopotliwe bardzo zdrowe. Zdrowsze od pospolitych świerków nic się ich nie ima.

Wszystko robimy sami, strzyżemy, pielimy, tniemy, kosimy, czyścimy, sadzimy, przesadzamy, podlewamy i co tylko można to sami. Mam nawodnienie pod tujami wszędzie, mam kurtyny podlewające trawę, ale nie automatyczne, bo boję się, żeby woda się nie włączyła sama jak nas nie będzie bo ktoś miał taki przypadek i dmucham na zimne.

Gonia to jest szałwia. Gonia ja nie mam czasu na leżakowanie, czy ty nie widzisz ile tutaj roboty? A znowu mam kręcioła w głowie jak i gdzie co posadzić.
Ogrodowe szaleństwo ... 23:07, 07 lut 2017

Do góry
Taką hortensję
po jej lewej stronie chyba szałwia (z nasion) ale nie wiem czy wieloletnia?
i takie hortensje (3 lub 4 - nie pamiętam)
Ogrodowe love story 22:20, 07 lut 2017

Do góry
szałwia mi tak ładnie rośnie tylko na tym stanowisku - tu jest taka patelnia, bo taras mamy na południe
Ogrodowe love story 22:19, 07 lut 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Gosiu, a ile czasu potrzebowała ta szałwia zanim stała się tak duża? Ile sadzonek sadziłaś na jedną taką wysepkę? Tysiąc pytań ale ja początkująca.

ta jedna kępa to jest jedna sadzonka
kupiłam w szkółce i taka wyrosła, nie wiem nawet jaka to odmiana
jak przekwita, to ją ścinam i znowu zakwita
kiedyś dostałam szałwię od sąsiadki, ale nie rośnie taka ładna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies