Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

"W kolorze blue" 14:40, 24 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)

Ktoś sika do oczka
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 14:40, 24 wrz 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Moje Zebrinusy wzdłuż ogrodzenia
Ktoś pytał o nie...

Ja pytałam w jakiej odległości od ogrodzenia posadziłeś?
Pozdrawiam
Pszczelarnia 14:39, 24 wrz 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Załączam wszystkie kombinacje zdjęciowe z miejsca z czosnkami główkowatymi. One mają 70 cm wys. na pewno, kwitną w czerwcu, bardzo długo i główki są raczej bordowe, może lekko purpurowe?
Na dole mam marunę, obok przetacznika, koper, lilie jakby w drugim rzędzie (są wyższe). Na brzegu rabaty jest bordowa obwódka z żurawki i to mi się bardzo podoba.

Dobrze będzie wyglądał kępkami w trawach, np. w seslerii jesiennej, będzie górował. Z dzwonkami brzowskwinowymi (trzeba spróbować). Obok/pomiędzy różami nawet. Dobry będzie do świecznicy bordowej albo zielonej, które o tej porze roku mają tylko zgrabną rozetę liści. Nawet z jarzmiankami jak się uda dobrać wilgotność podłoża (słonecznie i sucho).

Kupiłam oczywiście kilkadziesiąt kolejnych - i też powinnam poszukać innego miejsca dla nich - w rozplenicach, przy miskantach?

Dzieki za foty i inspiracje, przetaczników nie mam ale mam szałwie w podobnym fioletowym odcieniu, to obok powciskam, i do trawek moich też dodam. Swiecznice mi coś zażarło, albo sama wykopałam (nie pamietam czasem co gdzie mam i sama sobie robię kuku )i robiąc rewolucje na rabatach coś tam zniszcze...

Podsadze też przed hortensjami VF bo w czerwcu one maja tylko liście zielone a brzegiem mam bordowe żurawki to powinno razem nieźle wygladać.
Czy te czosnki główkowate też maja takie brzydkie liscie jak inne czosnki, zawsze upycham Gladiotory i Krzysztofy obok funkii albo innych rozłozystych zielonych roslin bo jak im te brzegi lisci żólkna to mnie wnerwia a tak to nie widac...
A główkowate jak z liścmi ?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:38, 24 wrz 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
W ogrodzie schyłek lata

Piękny u Ciebie schyłek lata
Jabłka jem cały czas oglądając zdjęcia i czytając o kolejnej rewolucji
Czy te dwa potfory przy drzwiach w ogóle pozwalają wam wejść do domu?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:29, 24 wrz 2015

Do góry
Jakie to hortki? Ślicznie się przebarwiają

-
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:24, 24 wrz 2015

Do góry
Pooglądałam Wasze ogrody są piękne. Mnie również zauroczyły trawy, hortensje i byliny. W zeszłym roku nasadziłam trochę traw min. Miskanty czteryu ropdzaje, rozplenice, konwalnik i inne mi nieznane. W tym roku dokupiłam miskanta Variegatus turzyce bodajrze Ic dance, hotrensje i trochę bylin.
Chciałam zmienić trochę nasadzenia w przedniej części ogrodu.
Zaczęłam od wyciągania folii spod kamieni, zajmuje to sporo czasu, ale jestem już na końcówce. Wycięłam trochę krzewów i cztery drzewa.
Oto moje zakupy, trochę słabe zdjęci bo robione aparatem

W ziązku ze zmianami proszę Was o poradę,
Coś się zacięło i nie chcą się wgrywać zdjęcia.
Może później się uda
Tu ma być ogród :) 14:18, 24 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A tak wyglądała ta rabata chwilę po posadzeniu roślin:

Mnie interesuje to co się dzieje z przodu, czyli bukszpan i runianka, jeszcze Marikeny mamy obie z Jolą.

Środek i przy ścianie to już będą całkiem inne.

U mnie wypadnie to tak, że pomiędzy buksami od tyłu są Elaty, runiankę dałabym przy zewnętrznej krawędzi rabaty (tak jak u Joli), no i jeszcze mam konwalnik do rozdysponowania i tak myślę, że pójdzie między buksy, a przed Elaty - choć boję się, że runianka go pożre i jeszcze się zastanawiam, czy w ogóle go tam dawać.

hortensje całkowicie ci zasłonią trzmieliny na pniu
Pszczelarnia 14:15, 24 wrz 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
no to masz nad czym mysleć

I teraz dopiero rozbolała mnie głowa. Potrzebne są takie burze mózgów - ja je uwielbiam.

Są 2 opcje:
- rabata bylinowa przechodząca na druga stronę wokół czereśni - łezka, obłość
- 2 kule bukszpanowe dla zacieśnienia wejścia (bo ścieżki od furtki nie ma i nie będzie -eM. nie chce słyszeć o niej) - zdj. w zał.

Przymierzę "w terenie".
Ważna jest prawa formalna (cisowo-hostowo-carexowo-różanecznikowo-bukszpanowa) strona tego miejsca, którą bardzo lubię. W lecie daje cień i chłód a zimą piękny widok z okna kuchennego. I gatunki z prawej strony rabaty należy delikatnie powtórzyć po lewej+plus nowe.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:11, 24 wrz 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
W ogrodzie schyłek lata

na taki efekt liczę u siebie w przyszłym roku
Ogród wyrozumiały 14:06, 24 wrz 2015

Do góry
Iza, berberysy lepiej nie rządkiem tylko nieregularnie. One się ładnie łączą z kosodrzewiną i trzcinnikami. Ale jeżeli zimozieloną rośliną byłyby bukszpany to lepszym towarzystwem są miskanty ML.
Można przesunąć tylko Red Baron trochę w prawo i rabatę żwirową zrobić do samej krawędzi, z pasmem RB wchodzącym potem w głąb rabaty (po jej lewej stronie)i grupą zimozielonych niskich krzewów po prawej, takich żeby lekko przewyższały RB jak urosną. RB od liliowców można oddzielić czymś zimozielonym - świerk 'Nidiformis'? kosodrzewina? płożący cis?. Chyba ten pierwszy, ma ładny pokrój.
I posadziłabym po obu stronach brzóz w tle duże krzewy kwitnące wiosną, jak tawuły wiosenne, te biało kwitnące, bo wszystkie te rośliny - hortensje, miskanty, rozchodniki - sa ozdobne dopiero w drugiej połowie sezonu. Z tego powodu zastanowiłabym się też czy pod brzozami nie posadzić trzcinników zamiast miskantów. Już by kwitły w czerwcu. Wtedy pionowe kształty - RB, berberysy i trzcinniki, otaczałyby półkolem grupę niskich zimozielonych roślin.

Rozplenice z rozchodnikami za tawułami japońskimi są b. fajnym pomysłem

A na tej rabacie w kąciku przy tarasie można posadzić budleję po lewej stronie, koło rynny, a po prawej dołączyć tego trzeciego 'Wojtka' i może jakąś jedną trawę typu rozplenica (duża). I reszta w różach.
Fajnym pnączem jest powojnik Paul Frages - nie wysiewa się, ale liście oczywiście do sprzatania też by były. Bluszcz po latach także zacznie owocować, jeśli będzie mu tam dobrze, no ale dopiero po latach.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:04, 24 wrz 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Aniu to wszystko u Ciebie teraz kwitnie? Ostrózki, dzwonki? Masz zielone ręce
Witaj Sebku
tak to wszystko u mnie kwitnie, fotki z przed południa, dzwonki, ostróżki i szałwię przycinałam po kwitnieniu i dałam im szansę na ponowne kwitnienie ale za to marcimki słabe, susza je osłabiła ręce ma w rękawiczkach

na barbuli dziś uwijają się pracowite pszczółki
"W kolorze blue" 13:59, 24 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)

Ciekawie

I ciekawe co jest za ścianą
Pszczelarnia 13:57, 24 wrz 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
(...)w tym po raz pierwszy czosnki główkowate. One są później niż pozostałe i nie wiem z czym je posadzic żeby potem ładnie się prezentowały jak już w ogrodzie jest to i owo wyrośnięte. A u ciebie z czym są one posadzone ?

Załączam wszystkie kombinacje zdjęciowe z miejsca z czosnkami główkowatymi. One mają 70 cm wys. na pewno, kwitną w czerwcu, bardzo długo i główki są raczej bordowe, może lekko purpurowe?
Na dole mam marunę, obok przetacznika, koper, lilie jakby w drugim rzędzie (są wyższe). Na brzegu rabaty jest bordowa obwódka z żurawki i to mi się bardzo podoba.

Dobrze będzie wyglądał kępkami w trawach, np. w seslerii jesiennej, będzie górował. Z dzwonkami brzowskwinowymi (trzeba spróbować). Obok/pomiędzy różami nawet. Dobry będzie do świecznicy bordowej albo zielonej, które o tej porze roku mają tylko zgrabną rozetę liści. Nawet z jarzmiankami jak się uda dobrać wilgotność podłoża (słonecznie i sucho).

Kupiłam oczywiście kilkadziesiąt kolejnych - i też powinnam poszukać innego miejsca dla nich - w rozplenicach, przy miskantach?

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:53, 24 wrz 2015

Do góry
an_tre napisał(a)

Masz rację pozdrawiam nie mniej serdecznie

też drugie kwitnienie

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 13:48, 24 wrz 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
I Świerk znalazł swoje miejsce

AAAAAAleee masz boisko do "nogi"! No tak teren gigantyczny to i miejsce siem znalazło.
A te puste placyki na pierwszym zdjęciu (powyżej) to miejscówki pod donice?

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies