Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

ren133 13:48, 24 wrz 2015

Że się wtrącę Może trzeba wziąć pod uwagę to, że rośliny masz sadzone po skosie i ... tak zrobić resztę

Spróbuj może przygotować ze 3 warianty (na pewno jeden z tym, że rośliny sadzone po skosie) i zagłosujemy ... bo widzę, że wiesz mnie niż wiedziałaś
Olili 13:48, 24 wrz 2015

Normalnie patrzę na rabatę, patrzę na zdjęcia i ....przerasta mnie to nie wiem po prostu nie wiem jak to rozplanować odkąd dokąd co ma być posadzone
Olili 13:50, 24 wrz 2015

No właśnie Reniu...i jeszcze Ty mi tu o skosach ...nie wiem jak mam ponawiazywać wszystko razem.
Malgosik 13:50, 24 wrz 2015

dla mnie dużą niewiadomą jest kształt żwirkowej rabaty
jajo?
bez niej trudno podpowiadać
Olili 13:53, 24 wrz 2015

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=141 Malgoś,podobny do tego.
Olili 13:56, 24 wrz 2015

Wiecie co wkurza mnie ,ze nie mogę znależć chetnego kto by mi ten żwiek przerzucił na plandekę poza rabatę wtedy mogłabym sobie wyznaczyć kształty itd.
Takie niby bezrobocie a chętnych do zarobku paru złotych brak..
ren133 13:56, 24 wrz 2015

Malgosik napisał(a)
dla mnie dużą niewiadomą jest kształt żwirkowej rabaty
jajo?
bez niej trudno podpowiadać

To Izunia teraz zrobi rysunki ... A Ty wpadnij na chwilkę do mnie plissss
Olili 14:00, 24 wrz 2015

ren133 napisał(a)

To Izunia teraz zrobi rysunki ...
hihihihi

widziałaś jak ja narysowałam czarna kreską kształt rabatki żwirkowej ....
Tak czy siak miskanty będą to obstawiacie 9 sztuk czy jeszcze więcej?
Musiałabym zamówić i będę ustawiać i cykać fotki i się Was radzić
Dominika11 14:00, 24 wrz 2015

Olili napisał(a)
Wiecie co wkurza mnie ,ze nie mogę znależć chetnego kto by mi ten żwiek przerzucił na plandekę poza rabatę wtedy mogłabym sobie wyznaczyć kształty itd.
Takie niby bezrobocie a chętnych do zarobku paru złotych brak..

chętnych to jest, ale nie do takiej niestety
ewalm 14:06, 24 wrz 2015

Iza, berberysy lepiej nie rządkiem tylko nieregularnie. One się ładnie łączą z kosodrzewiną i trzcinnikami. Ale jeżeli zimozieloną rośliną byłyby bukszpany to lepszym towarzystwem są miskanty ML.
Można przesunąć tylko Red Baron trochę w prawo i rabatę żwirową zrobić do samej krawędzi, z pasmem RB wchodzącym potem w głąb rabaty (po jej lewej stronie)i grupą zimozielonych niskich krzewów po prawej, takich żeby lekko przewyższały RB jak urosną. RB od liliowców można oddzielić czymś zimozielonym - świerk 'Nidiformis'? kosodrzewina? płożący cis?. Chyba ten pierwszy, ma ładny pokrój.
I posadziłabym po obu stronach brzóz w tle duże krzewy kwitnące wiosną, jak tawuły wiosenne, te biało kwitnące, bo wszystkie te rośliny - hortensje, miskanty, rozchodniki - sa ozdobne dopiero w drugiej połowie sezonu. Z tego powodu zastanowiłabym się też czy pod brzozami nie posadzić trzcinników zamiast miskantów. Już by kwitły w czerwcu. Wtedy pionowe kształty - RB, berberysy i trzcinniki, otaczałyby półkolem grupę niskich zimozielonych roślin.

Rozplenice z rozchodnikami za tawułami japońskimi są b. fajnym pomysłem

A na tej rabacie w kąciku przy tarasie można posadzić budleję po lewej stronie, koło rynny, a po prawej dołączyć tego trzeciego 'Wojtka' i może jakąś jedną trawę typu rozplenica (duża). I reszta w różach.
Fajnym pnączem jest powojnik Paul Frages - nie wysiewa się, ale liście oczywiście do sprzatania też by były. Bluszcz po latach także zacznie owocować, jeśli będzie mu tam dobrze, no ale dopiero po latach.