Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Margarete 00:43, 24 wrz 2015

Ale się będzie działo
A ile podpowiedzi....nic tylko sadzić i pokazywać efekt tu nam na fotach.
Z dużą przyjemnością obejrzałam twoje wiosenne, cebulowe wspomnienia. Też mam sporo cebulek do posadzenia w tym po raz pierwszy czosnki główkowate. One są później niż pozostałe i nie wiem z czym je posadzic żeby potem ładnie się prezentowały jak już w ogrodzie jest to i owo wyrośnięte. A u ciebie z czym są one posadzone ?
Madzenka 06:24, 24 wrz 2015

Pomysł Danusi przedni ale rozumiem, ze mówimy o drugiej stronie, pustej aktulnie? Mi się pomysł z kula , a raczej trzema w róznej wielkosci bardzo podoba. I ten pins Małej Mi z Danusiowej realizacji z hostami i trawami rewelacja!
07:25, 24 wrz 2015
no to masz nad czym mysleć
leon60 07:26, 24 wrz 2015

fajne propozycje i bardzo podobają mi się proponowane przejścia
Pszczelarnia 13:57, 24 wrz 2015

Margarete napisał(a)
(...)w tym po raz pierwszy czosnki główkowate. One są później niż pozostałe i nie wiem z czym je posadzic żeby potem ładnie się prezentowały jak już w ogrodzie jest to i owo wyrośnięte. A u ciebie z czym są one posadzone ?

Załączam wszystkie kombinacje zdjęciowe z miejsca z czosnkami główkowatymi. One mają 70 cm wys. na pewno, kwitną w czerwcu, bardzo długo i główki są raczej bordowe, może lekko purpurowe?
Na dole mam marunę, obok przetacznika, koper, lilie jakby w drugim rzędzie (są wyższe). Na brzegu rabaty jest bordowa obwódka z żurawki i to mi się bardzo podoba.

Dobrze będzie wyglądał kępkami w trawach, np. w seslerii jesiennej, będzie górował. Z dzwonkami brzowskwinowymi (trzeba spróbować). Obok/pomiędzy różami nawet. Dobry będzie do świecznicy bordowej albo zielonej, które o tej porze roku mają tylko zgrabną rozetę liści. Nawet z jarzmiankami jak się uda dobrać wilgotność podłoża (słonecznie i sucho).

Kupiłam oczywiście kilkadziesiąt kolejnych - i też powinnam poszukać innego miejsca dla nich - w rozplenicach, przy miskantach?

an_tre 14:08, 24 wrz 2015

Za sprawą moich pracowitych pszczółek na baruli zajrzałam do ciebie
cały cas obserwuję i podziwiam twoje poczynania, stworzyłaś wspaniały azyl i fajnie, ze dzielisz się nim
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Pszczelarnia 14:15, 24 wrz 2015

eee_taam napisał(a)
no to masz nad czym mysleć

I teraz dopiero rozbolała mnie głowa. Potrzebne są takie burze mózgów - ja je uwielbiam.

Są 2 opcje:
- rabata bylinowa przechodząca na druga stronę wokół czereśni - łezka, obłość
- 2 kule bukszpanowe dla zacieśnienia wejścia (bo ścieżki od furtki nie ma i nie będzie -eM. nie chce słyszeć o niej) - zdj. w zał.

Przymierzę "w terenie".
Ważna jest prawa formalna (cisowo-hostowo-carexowo-różanecznikowo-bukszpanowa) strona tego miejsca, którą bardzo lubię. W lecie daje cień i chłód a zimą piękny widok z okna kuchennego. I gatunki z prawej strony rabaty należy delikatnie powtórzyć po lewej+plus nowe.

Pszczelarnia 14:18, 24 wrz 2015

Ewik napisał(a)
Wykopujesz swoje czosnki czy zostawiasz ?

Zostawiam wszystkie cebulowe. Ale kiedyś nadejdzie chwila, że należy je wykopać, bo zmarnieją, zagina i będą rachityczne.
Margarete 14:39, 24 wrz 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Załączam wszystkie kombinacje zdjęciowe z miejsca z czosnkami główkowatymi. One mają 70 cm wys. na pewno, kwitną w czerwcu, bardzo długo i główki są raczej bordowe, może lekko purpurowe?
Na dole mam marunę, obok przetacznika, koper, lilie jakby w drugim rzędzie (są wyższe). Na brzegu rabaty jest bordowa obwódka z żurawki i to mi się bardzo podoba.

Dobrze będzie wyglądał kępkami w trawach, np. w seslerii jesiennej, będzie górował. Z dzwonkami brzowskwinowymi (trzeba spróbować). Obok/pomiędzy różami nawet. Dobry będzie do świecznicy bordowej albo zielonej, które o tej porze roku mają tylko zgrabną rozetę liści. Nawet z jarzmiankami jak się uda dobrać wilgotność podłoża (słonecznie i sucho).

Kupiłam oczywiście kilkadziesiąt kolejnych - i też powinnam poszukać innego miejsca dla nich - w rozplenicach, przy miskantach?

Dzieki za foty i inspiracje, przetaczników nie mam ale mam szałwie w podobnym fioletowym odcieniu, to obok powciskam, i do trawek moich też dodam. Swiecznice mi coś zażarło, albo sama wykopałam (nie pamietam czasem co gdzie mam i sama sobie robię kuku )i robiąc rewolucje na rabatach coś tam zniszcze...

Podsadze też przed hortensjami VF bo w czerwcu one maja tylko liście zielone a brzegiem mam bordowe żurawki to powinno razem nieźle wygladać.
Czy te czosnki główkowate też maja takie brzydkie liscie jak inne czosnki, zawsze upycham Gladiotory i Krzysztofy obok funkii albo innych rozłozystych zielonych roslin bo jak im te brzegi lisci żólkna to mnie wnerwia a tak to nie widac...
A główkowate jak z liścmi ?
Pszczelarnia 15:29, 24 wrz 2015

Główkowate mają takie liście jak listki szczypiorku.

Jeszcze tylko u czosnków Szuberta liście są jako takie.

Przy hortensjach - żurawkach - super pomysł.