Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Chwasty w trawniku 23:12, 23 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie tak, najpierw opryskaj chwasty, jak znikną dopiero syp nawóz.

Dziękuję, tak zrobię, czułam że coś pokręciłam, teraz już wpisuję do notatnika ogrodowego
Pszczelarnia 23:11, 23 cze 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jak przekraczam próg ogrodu, to też mi lżej

Ja za chwilkę od progu za furtką też będę miała skończone...i zielono zamiast chwastów, rabata już jest, brak tylko trawnika. Pięknie masz, przepięknie, padam z zachwytu.
Likwidacja kolein na trawniku 23:06, 23 cze 2020

Do góry
Ziemią bym to równała i dosiewki.
Choroby trawnika 23:03, 23 cze 2020

Do góry
Jedni piszą że usuwać te chore placki inni że pryskać, ja mam i nic z tym nie robię. Koszę, nawożę i czekam na suchszą pogodę.
Chwasty w trawniku 22:59, 23 cze 2020

Do góry
Przy krawężniku jest nalane za dużo betonu, trawa na betonie nie urośnie, będzie zamierać i to nic dziwnego tak będzie. Trzeba było upilnować kostkarzy, żeby nie nawalili takich puców, wtedy by urosła. Beton poza tym wypija wodę trawie więc też dodatkowo tak jest.

Musisz non stop to dolewać, inaczej będzie przysychała.

W ziemi były nasiona chwastów i tak się dzieje, zawsze z trawnikiem wschodzą najpierw chwasty, bo trawa wschodzi wolniej. Gdynbyś przedz posianiem zugorował teren, nie byłoby tego, a tak masz co masz.

Chwasty dwuliścienne da się zlikwidować cześciowo koszeniem a częściowo potem , gdy trawnik będzie starszy, opryskasz i znikną - teraz wyrywaj ręcznie, Codziennie kilka metrów kwadratowych. Ja wyrywałam chwastnicę i nie mam po roku.

U ciebie chwastnicy nie widzę, więc te bździnki da się opanować, nie ma tragedii. Nie biadol tak. Trawnik zamiera bo jest za gęsto, trawki nie mają miejsca rosnąć, same się wypierają i gniją.
Masz trawnik zagłodzony, nie ma siły rosnąć, sypnij mu nawozu i podlej dobrze , ruszy z kopyta. Tak się użalasz i kłopoczesz a zgrabne dwa ruchy i tydzień czasu i będzie dużo lepiej, weź się do roboty.

Nie twórz chłopie nowych wątków, bo mam o bez tego do cholery roboty, zamiast doradzać to tracę czas na moderowanie i przenoszenie.
Pisz poi polsku, nie tłumacz się dziećmi... pisz ze zrozumieniem bo będę ignorować niezrozumiałe posty Proszę.
Chwasty w trawniku 22:51, 23 cze 2020

Do góry
criss20ster napisał(a)
Witam. Jestem tutaj nowy i zapewne dostanę info że pełno tego typu tematów. Lecz mój problem jest inny jak każdego z Was. Dlatego opisze mój problem.

Z końcem kwietnia br założyłem na podjeździe trawnik wzdłuż pasów kostki brukowej a dokładniej na środku boki będę robił później. Zamówiłem nową ziemię (starą usunąłem i odpowiednio obniżyłem teren by dosypać nowa). Miała być oczyszczona itd. Lecz tego nie wiedziałem. I jak już ułożyłem wyrównałem ją to obficie podlałem, potem posiałem trawnik i po ok 2-3 tyg. zaczęło z ziemi wyrastać coś takiego (zdjęcia , chwasty itd.) razem z trawą. Zacząłem ręcznie wyrywać te co urosły potem rosło i rosło aż do momentu gdzie już trawa się trawa zazieleniła i chwasty były wysokie wiec cały pas ok 25 metrów musiałem ręcznie powyrywać by nie zniszczyć trawnika. Gdy trawa była wysoka znowu powyrywałem chwasty. Gdy trawa była już wysoka skosiłem ją, potem w te puste miejsca zrobiłem dosiekę i poczekałem aż wzejdzie ,potem 2 koszenie chwasty gdzie nigdzie rosły wiec usuwanie ponownie ręcznie. Potem sypnąłem nawozem do zakładania trawników agrecol. Gdy podlałem nawóz fakt słonce świeciło stało się coś takiego w niektórych miejscach pojawiło się "siano" i co Tu robić. Potem znowu pełno chwastów urosło więc je znowu powyrywałem i na obrzeżach kostki podsypałem więcej ziemi bo tu trawa nie chciała rosnąć gdyż w niektórych miejscach super cudowni fachowcy zrobili płytki nadlewki betonowe wiec nie ma jak rosnąc. Ale mam nadzieje że teraz będzie ok jak podsypałem już z wymieszanym nawozem. I tu zaczynają się do Was pytanie

1. Te obrzeza ziemi z nawozem mam poczekać ok 10-14 dni jak pisze producent nawozu do trawnika biopon ?
2. Czy w tym obrzeżach jak podsypałem ziemię ponownie dosiewać czy poczekać jak wzejdzie trawa która przykryłem ziemią która wcześniej była rozsiana ale nie chciała rosnąc ?
3. Jak usunąć chwasty na amen żeby znowu nie wyłaziło (trawnik zasiany i już widać wzrost) miałem 2 koszenia już.

4. Czy jak obsypałem ziemią z nawozem te obrzeża to mogę już kosić 3 raz bo trawa po ostatnich deszczach rośnie jak wściekła

Tak to mniej więcej wygląda.
Chwasty w trawniku 22:51, 23 cze 2020

Do góry
Nie tak, najpierw opryskaj chwasty, jak znikną dopiero syp nawóz.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:47, 23 cze 2020

Do góry
chriss napisał(a)

Dziękuję Danusiu, tak myślałem, że to to Czy z doświadczenia polecasz z tym walczyć fungicydami, czy wymianą trawnika w miejscach chorych? W necie na ten temat opinie właśnie całkiem rozbieżne...

Ja też mam tę chorobę w ogrodzie pokazowym i nic nie robię z tym.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:36, 23 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To choroba grzybowa czerwona nitkowatość traw. Sprzyja jej wilgotna pogoda, a ponieważ leje non stop to nic dziwnego. Także zachwianie równowagi pomiędzy azotem a fosforem i potasem prowadzi do tej choroby. Poczytaj w necie o tej chorobie. Najlepiej na stronach producentów trawników z rolki.

Dziękuję Danusiu, tak myślałem, że to to Czy z doświadczenia polecasz z tym walczyć fungicydami, czy wymianą trawnika w miejscach chorych? W necie na ten temat opinie właśnie całkiem rozbieżne...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:01, 23 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kotki dziś.

O Mamuńciu! Jakie robaczki słodkie. "My w ogóle nic nie broimy..." - prześliczności!
A Budynia rudego pojadem i zjem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:47, 23 cze 2020

Do góry
Waldemar napisał(a)
Cześć wszystkim,
Od jakiegoś czasu śledzę ten temat.
Założyłem trawnik w malutkim ogródku obok mieszkania tak gdzieś na początku kwietnia 2020. Najpierw odkorzenianie, przekopanie, wyrównanie itd. Jakiś tydzień-dwa przed siewem sypałem polifoske.
Trawka wzeszła, początkowo wszystko ok, ale teraz jest jakoś nijako.

Mam wrażenie, że te źdźbła które wzeszly wiosną rosną dość cienkie, a całość jest strasznie rzadka. Trawnik mimo wilgoci nie zagęszcza się.
Nasiona które wykorzystywałem to mieszanka z leroy Merlin "do cienia", bo słońce dochodzi tu tylko rano, tak do 11 a później jest już niestety cień.

Gleba moim zdaniem jest dość zbita, po posianiu nie przykrywalem nasion dodatkową ziemia, tylko przegrabilem.

Jakieś porady, czy po prostu mało słońca i tak już musi być?

W cieniu trawnik słabo rośnie, rzednie i tak musi być, inaczej nie będzie, wzloty i upadki, po nawożeniu nieco lepiej, ale generalnie ciągle coś trzeba z nim robić. Nie ma czegoś takiego jak trawa do cienia. Mam też ten problem w bukszpanowym, spory cień, lepiej rośnie na kawałkach, gdzie dociera więcej słońca. Posyp nawozem wieloskładnikowym do trawnika.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:42, 23 cze 2020

Do góry
chriss napisał(a)
Szanowni ,

Proszę o pomoc w identyfikacji mojego problemu. Trawnik 4-letni, na bieżąco nawożony równomiernie, niemożliwe, żeby w tym miejscu dostał więcej azotu.
Trawa koszona regularnie 2x w tygodniu, odmiana Barenbrug Green Universal.

Dodam, że nie mam zwierząt, które mogłyby obsikiwać ogród. Czasem bezpańskie koty się tu kręcą, ale raczej interesują je donice z kwiatami niż trawa.
Trawnik jest również regularnie podlewany przez system nawadniania automatycznego. Nigdy wcześniej takich plam nie miałem.

To choroba grzybowa czerwona nitkowatość traw. Sprzyja jej wilgotna pogoda, a ponieważ leje non stop to nic dziwnego. Także zachwianie równowagi pomiędzy azotem a fosforem i potasem prowadzi do tej choroby. Poczytaj w necie o tej chorobie. Najlepiej na stronach producentów trawników z rolki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:01, 23 cze 2020

Do góry
Ja nie tnę, mają zbyt świeże przyrosty, jeszcze jest za wcześnie. Tym bardziej odpowiedź na nie, że jest mega wilgotna pogoda, leje non stop a to nie jest dobra pogoda na cięcie. Wzmaga przenoszenie zarodników grzybów podczas cięcia na inne egzemplarze.
kuleczki na żdźbłach trawy zamkn. 20:30, 22 cze 2020

Do góry
Odp tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/864-choroby-trawnika?page=32#post_4
Choroby trawnika 20:29, 22 cze 2020

Do góry
waniczek napisał(a)
Na moim trawniku pokazały się takie cuda. Fioletowawe kuleczki które po po zduszeniu pylą na brązowo. Podejrzewam jakiegoś grzyba. W necie nic nie znalazłam. Proszę o identyfikację i pomysł na zwalczanie.

Tutaj występuje podobny problem - może to śluzowce.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/864-choroby-trawnika?page=31
Skarpa w ogrodzie 18:31, 22 cze 2020

Do góry
Czy to się sprawdzi? Nie wiem, jak masz to ukształtowane czy są murki oporowe czy woda spływa. Róże na skarpę - okrywowe.

Dosyć stroma skarpa, jakie nachylenie ile stopni, jaki kąt? Jaka szeroka skarpa, jaka ziemia, czym wyściółkowane.
Mata przeciw chwastom 18:29, 22 cze 2020

Do góry
Kamienie też nie są odpowiednie dla tui a jeszcze na szmacie to już za dużo tego złego. Kora dla tui nie kamienie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies