Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:52, 04 sie 2015

Do góry
Ewik napisał(a)

widzę,że nie tylko ja hortke chciałam zobaczyć

już jest
post wyżej
i tu
Mirkowy ogród (początki) 12:52, 04 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A co ty masz z tymi linkami
Dziwiłam się, bo bez odzewu, dziewczyny ci zdjęcia zamieszczają i piszą o tym samym, co ci pokazałam, wszyscy się produkują, starają
wrzucam ci fotki dla inspiracji, potem usunę:

Buziaki

Mirka, rozszyfrowałam zasadę sadzenia wg trójkąta, warto o tym obejrzeć film Alana, zrobiłam zrzuty ekranu
Czemu się dziwisz A co było jak ja się ciebie zapytałam o kolor ramki zapomniałaś jaka była dyskusja.Każdy chce coś pomuc.Nie usuwaj zdjęć proszę.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:50, 04 sie 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Wpadłam hortke pooglądać. Ogród p. doktor ładny, ale to nie moje klimaty. Ja lubię kolor, dynamikę. Twój Irenko jest ładniejszy

Sfociłam dziś rano, ostatnio demolki, to nic prawie nie focę no i susza, przełom jakiś nieciekawy w roślinach....a ja już chyba nie wiem, co lubię, jak taka sroka

hortensja Gret Star, mam ją 3 lata, rośnie wolniej niż inne bukietowe
zaczyna pokaz i kwiat bardzo ciekawy

Skąpana w słońcu 12:44, 04 sie 2015

Do góry
Zakwitaja kolejne floksy

Do jeżówek dołączają floksy

Mirkowy ogród (początki) 12:40, 04 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ha ha ja Ci tak namaluję, że nie trzeba bedzie nic kopać
Niesamowita jesteś dzięki.Z ławeczką już bym nic nie zmieniała.Ustawię tam dwa krzeselka i cyknę foto a na razie duuuże całuski
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:35, 04 sie 2015

Do góry

Witam!
Rzadko proszę o pomoc ale w tym przypadku muszę bo jakoś nie wiem co posadzić tutaj na rabacie .
Rabata ma być ze żwirkiem, wystawa północna.
Nie chcę zasłonić okna !! jest to miejsce przy "tarasie". Zastanawiam się nad połączeniem tej rabaty z tą która już istnieje . Za domem jeszcze nic konkretnego nie rośnie. Zaczynam obsadzanie w okół domu
Wymiary 1,10m X 6m
Jeśli ktoś coś na ten temat to ja chętnie poczytam

Ogrodowe skarby 12:33, 04 sie 2015

Do góry
Po przerwie jestem
Kostka ułożona ,na rabatach żwirek ( na razie bez roślin) kamień rozsypany po podwórzu.....i burza w głowie co dalej ???

Rzadko proszę o pomoc ale w tym przypadku muszę bo jakoś nie wiem co posadzić tutaj na rabacie .
Rabata ma być ze żwirkiem, wystawa północna.
Nie chcę zasłonić okna !! jest to miejsce przy "tarasie" Zastanawiam się nad połączeniem tej rabaty z tą która już istnieje . Za domem jeszcze nic konkretnego nie rośnie. Zaczynam obsadzanie w okół domu
Wymiary 1,10m X 6m
Jeśli ktoś coś na ten temat to ja chętnie poczytam

Wilcza Góra 12:28, 04 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Fredka w kąpieli jeżówkowej. Gdybyż jeszcze motyle w tej chwili tam siedziały.....

Pszczółko, motyli w tym roku masa ... czasem nawet po 2 na jednej jeżówce

Skąpana w słońcu 12:27, 04 sie 2015

Do góry
Sadzona wiosną Afrodyta dopiero teraz zakwitła. Długo kazała na siebie czekać. Źle ją posadziłam i musze to poprawić jesienią

A tutaj Eden rose

Cardina hume

Mirkowy ogród (początki) 12:26, 04 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Tak szczególnie na kocyk jak to front dzialki jest to gdzie tam leżeć co innego ławeczka.No masz ale na tę ławkę to musowo jedną brzozę ze środka wykopać.Moze w wolnej chwili namalujesz z ławeczką

ha ha ja Ci tak namaluję, że nie trzeba bedzie nic kopać
Mirkowy ogród (początki) 12:22, 04 sie 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)

Trochę dziś nadrabiam zaległości gazetowe i takie coś znalazłam i pomyślałam od razu o Tobie hosty różne odmiany, ale posadzone w grupie

I oprócz host to tylko hortki chcesz dać? Z tyłu bym hortek nie sadziła, tylko tak jak piszesz między drzewkami!
Chyba najfajniej to właśnie jak taki gąszcz jest i miedzy pnie hortki dać.Dzięki Kasiu za fotkę
W Gąszczu u Tess 12:18, 04 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)

A teraz?

Wierzę na słowo, że to ryby
Wilcza Góra 12:14, 04 sie 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
... aktualności z okolic Fredki ...

Fredka w kąpieli jeżówkowej. Gdybyż jeszcze motyle w tej chwili tam siedziały.....
W Gąszczu u Tess 12:02, 04 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ślepam chyba, bo nic nie widzę

A teraz?
Ogród tworzony z pasją 11:57, 04 sie 2015

Do góry
roze zaczynaja kwitnac po raz drugi
Ogródek Iwony 11:55, 04 sie 2015

Do góry
Potem Alan dobrał rośliny do projektu - to najtrudniejszy moment, bo trzeba wiedzieć, jakie wysokości osiągnie dana roślina, a wiadomo, że ta sama roślina w różnych warunkach rośnie różnie. No i trzeba mieć doświadczenie

Następny etap - to przygotowanie podłoża i sadzenie gatunków roślin, po kilka z każdego rodzaju. Trzy główne punkty w kompozycji - to najwyższe punkty danych trzech trójkątów, rośliny będą obsadzane niższymi roślinami Stopniowo, kaskadą.

I efekt końcowy, gdy wszystkie rośliny urosną. ŚLICZNIE

Rozpoznałam w tej kompozycji bodziszki (po lewej) i rozplenice (po prawej). W centrum kompozycji z tyłu jest drzewo o bordowych liściach. Mogłaby to być śliwowiśnia.
Może ktoś przetłumaczy z filmu, jakie tu są jeszcze zastosowane roślinki? Niestety z angielskim jestem na bakier
No to teraz muszę się przyjrzeć moim nasadzeniom. Najłatwiej poprawić na bylinowej na drugi rok. Koniecznie muszę tam skatalogować roślinki pod kątem kwitnięcia i ich wysokości oraz koloru. I zrobić plan nasadzeń. Ciekawe, jak bardzo jest to trudne?
Ogródek Iwony 11:55, 04 sie 2015

Do góry
Wracając do stosowania zasady trójkątów w ogrodzie chyba w końcu pojęłam o co chodzi
Małgoś, dziękuję za linki do filmu. Bez tego bym nie ruszyła z miejsca. Faktycznie bardziej chodzi o stosowanie tej zasady przestrzennie, a nie płasko na rabacie
Obejrzałam film Alana:
http://www.dailymotion.com/video/xwskq5_how-to-be-a-gardener-8-the-gardening-year_lifestyle
Pozwoliłam sobie zrobić zrzuty ekranu z punktów kulminacyjnych tego filmu, jednak dla zgłębienia całej zasady warto ten odcinek obejrzeć cały:
1. Alan pokazuje jak przestrzennie powinien wyglądać zarys rabaty - roślinki powinny mieć różne wysokości i nie zawsze te niskie z przodu, wysokie z tyłu. Czasami jest tak, ze wśród niższych są też różne wysokości, tak jak na mojej ognistej rabacie :

Następny etap projektowania - to zwrócenie uwagi na różnorodność faktur i kolorów. Faktury powinny się przenikać w różnych gatunkach, należy też sadzić po kilka sztuk takich samych roślin, aby mieć plamę Ważny też jest dobór kolorów w kompozycji:
Ten schemat pokazała Gierczusia, u Alana na filmie jest jedna zasada tylko pokazana - dzięki

Trójkąty mogą na siebie nachodzić, tzn. jeden trójkąt głębiej, inny zespół roślin z przodu. Tak, jak dzieci malują góry. Ta w dali jest pomiędzy dwoma innymi pagórkami

Trudny teren - dużo pracy! 11:47, 04 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Wróciłam. Nie wiem czy wypoczęty ale juz w domu. Byłam na mazurach u kuzynki...Pojechaliśmy w sumie po małego kociaka i mamy maleństwo W tym roku skradziono nam kotkę wiec chcieliśmy druga aby było więcej obowiązków
Mała Tosia i jej braciszek Bolek (po tej samej kici)

ale slodziaki
a czasem nie na temat ... 11:45, 04 sie 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

Telefonem takie foto? Musisz mieć niezły sprzęt
Fajny ten stworek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies