Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:38, 30 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Hortensje w starterach - limelight i pinky winky

trawy i hortensje to najlepszy zestaw
Ogrodowe przygody 21:38, 30 lip 2015

Do góry
Ogrodowe przygody 21:33, 30 lip 2015

Do góry
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:32, 30 lip 2015

Do góry
Zostawiam bociana Maćka znad jeziora wielochowskiego siedzącego na drzewie piękne jezioro pełne ryb i wodnego ptactwa
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:25, 30 lip 2015

Do góry
Dziś bez deszczu i ładnie ale chłodnawo pozdrawiam odwiedzających i do usłyszenia

Trochę foto wieczorowych

Kolorowy ogród na piasku 21:23, 30 lip 2015

Do góry
viva napisał(a)
Werbena hastata i zwykłe jeżówki

z cienistej

-

i nie tylko
-

ślicznie mam też hastatę, a zwykle jeżówki są najlepsze, nie znikają jak te odmianowe buziolki
Agatkowy Zakątek 21:23, 30 lip 2015

Do góry
Witam serdecznie wszystkich !!

No to się odważyłam i założyłam wątek Mój mały zakątek powstał w miejscu ugoru. Kiedy tu przyjechałam pasł się koń sąsiada i spacerowały kury jak po deptaku w Ciechocinku nie zwracając na mnie kompletnie uwagi
Ogród zaczęlismy zakładać w 2012 roku i małymi kroczkami razem z moim ślubnym brniemy do przodu. W pracach ogrodniczych pomaga mi moja siedmioletnia córcia Rozalka i pies Tofik (bardzo zręcznie przycina powojniki- kwitną jak szalone ).
Tak się ułożyło, że trochę roślin dostałam zanim zdążyłam założyć rabaty. A to mama ze swojego ogródka, a to ciocia likwidowała swój,sąsiad na powitanie na ulicy też coś przyniósł, a leśniczy za sadzenie lasu też gratis dorzucił. Sadziłam po kątach bo nie miałam tak naprawdę gdzie, a cieszyłam się jak dzika i nie chiałam żeby zmarniały. Teraz przyszedł czas na wielkie porządki i pomoc baaaardzo mi się przyda. Liczę na waszą życzliwą i fachową pomoc
Zdaję sobie sprawę że czeka mnie mnóstwo pracy i do waszych cudownych ogródów mi daleko, ale z wami na pewno mi się uda
coś wyczarować

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:19, 30 lip 2015

Do góry
Dzięki Viva za życzenia i serdecznie pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:15, 30 lip 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

zrobiłam symulacje w garden puzzle
lewy przedogródek:

prawy: bez obwódki bo raczej i tak nie byłoby jej widac i z rododendronem zamiast hortensji.

jak oceniacie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:15, 30 lip 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

witam, niewiem czy w dobrym miejscu zamieszczam pytanie ale potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu przedogródka.
lewa strona wymiar przybliżony bo ma taki dziwny kształt 18x7,5m. Tutaj pomyslałam o swierku serbskim jako zywoplot sadzony co 1,4m, 1,5m odsuniety od ogrodzenia. szpaler powiedzmy zajałby ok 3m. szerokości. Przed swierkami z prawej strony np. buk purple founatain, idac w lewo dereń elegantissima, krzewuszka.(czyli rosliny do 3mwys)I niewiem w sumie co by mogło jeszcze być... przed nimi jakas kosodrzewina lub jalowiec grey owl (czyli rosliny do 1m wys)nastepnie trawy ozdobne aby dodac "ruchu" i na koniec czyli juz tu przy kostce na całej długosci tuje danica w żwirku sadzone co 1,5.

prawa strona, taki romb 8,7x9,3(11,5). Te pojemniki na odpady będą pod komórką ustawione na płytach betonowych. tam gdzie z lewej ogrodzenie to świerki serbskie sadzone podobnie jak w lewym przedogródku. przed komórka świerk bialobok, potem przed studnia klon palmowy w obwódce z bukszpanu w kształcie kwadratu prowadzonej do wysokosci studni. po prawej stronie studni nie mam pomysłu ale chcialabym zasłonic ten skladzik drewna po pewnie zawsze w tamtym miejscu bedzie męża bałaganik może dalej swierki serbskie? Przy kostce tak jak z lewej strony rząd daniki w zwirku szer ok 1m a pomiedzy danica a świerkami i klonem np. hortensje, trawy ozdobne, cos zimozielonego znowu jalowiec?

pomózcie bo niemam totalnie wyobrażni ogrodniczej i moze nudy będą straszne..zalezy mi na tym aby nie sadzić w przedogródku trawy, wysypac wszystko korą, odciac ekobordem ten metr zwiru gdzie byłaby danica. Generalnie wzoruje sie na wjeździe borbetki i u mnie z czasem moze tez cos miedzy danikami bym dosadzała...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:01, 30 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Wiosną poskracaj im pędy boczne o połowę. Teraz mają beznadziejny pokrój. U moich też tak było i teraz widzę, że taki zabieg im posłużył.
Na Łowieckiej 21:00, 30 lip 2015

Do góry
inag napisał(a)
Zdjęcia sprzed chwili:

Z bliska: (Zdjęcie nie oddaje ich rzeczywistej czerwieni)

W sumie to teraz to te zestawiania były u mnie inspiracją
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:58, 30 lip 2015

Do góry
rozark napisał(a)

wspaniały widok..
Ogród w deszczu 20:38, 30 lip 2015

Do góry
Jako nowy dziękuję wszystkim za dzielenie się swoim doświadczeniem, kilka razy trafiłem na Wasze ( Nasze ?) forum szukając rady. 30 lipca, ściana deszczu, 16 stopni C. Wyskoczyłem na chwilę do ogrodu pstryknąć zdjęcia. Jak widać, nieprzypadkowo wybrałem pseudo "zbieraczkamieni".
Ogród z platanem. 20:31, 30 lip 2015

Do góry
Hmm... Grusze...
Pokażę wykadrowane, bo zdjęcia na prawdę fatalne wychodzą.

Ta na pierwszym planie wzorowa. Idealnie się zagęszcza, soczyście zielone liście, no wszystko tak jak ma być. Jedyny minus to zero kwiatów wiosną.
Druga, ta z dalszego planu, wiosną obficie kwitła, ślicznie się prezentowała. Niestety później trochę próbowały ją zaatakować choroby, które udało mi się zwalczyć. Teraz jest gorsza, ale widzę, że może się w przyszłym roku pozbierać. Obie po kwitnieniu przyciąłem nieznacznie nadając bardziej kolumnowego pokroju koronie i tak sobie powoli przyrastają. Nieznacznie, bo to pierwszy rok, ale wzmacniam dolistnie co jakiś czas. Tyle w sumie.

Mój ogród pod górkę... 20:29, 30 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Nie zatkało, tylko pracujemy
Kasia możesz wpaść w sobotę, niedzielę, nawet jutro - tylko my z Elą spotykamy się przed południem

Ales ladnie wybrneła...nic mi nie pasuje
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:27, 30 lip 2015

Do góry
Anitko codziennie jem malinowkę (po lewej), trochę za gęsto... po prawej na przeciery

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:14, 30 lip 2015

Do góry
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:11, 30 lip 2015

Do góry
coś tam kwitnie

Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 20:11, 30 lip 2015

Do góry
'Shiny'
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies