Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:45, 15 wrz 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Pobawiłam się trochę przy kawie...trawy, róże, szałwia, rozmaryn, lawenda, wiciokrzew. Jedno jest pewne zacznij kopać pozdrawiam.

pięknie wyszło..też lubię bawić się tym programem..;
właścicielko ogródka...nie zastanawiaj się ani minuty)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:33, 15 wrz 2015

Do góry
Pobawiłam się trochę przy kawie...trawy, róże, szałwia, rozmaryn, lawenda, wiciokrzew. Jedno jest pewne zacznij kopać pozdrawiam.

Małymi kroczkami do celu... 13:25, 15 wrz 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Gratki za 300

Dziekuję piękna różyczka
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 13:13, 15 wrz 2015

Do góry
mikami napisał(a)
No i jestem trochę to trwało ale wczoraj niestety u nas deszcz
na pierwszy rzut moja zmieniona na przodzie rabata

zostawiłam żurawki kule bukszpanu i tuje która podwyższa trochę rabatę
następna to rabata przed ogrodzeniem

zaczęłam też robić donice koło ścianki

moja red baron

na dziś tylko tyle jutro postaram się wkleić więcej zdjęć

Fajnie ale żurawki masz olbrzymie - Żurawy heheh
Małymi kroczkami do celu... 13:11, 15 wrz 2015

Do góry
Gratki za 300

Od nowa ... na przekór wszystkim 13:08, 15 wrz 2015

Do góry
chwile was zostawić i nabazgrolą
ptaszki dziurki króliczki w głowie

jak dzieci, pani jak dzieci

No więc tak droga Iwonko. tak bym to widziała. Wybacz jakość ale to tak na szybko. Rozumiem, że do dyspozycji masz ok. 2m. Nie robiłabym rabaty pod oknem bo to zawęża pole manewru. A z okna i tak jej nie zobaczysz.Każdy odcinek można wydłużyć. Punktem centralnym byłby ekran przed oknem. Póki cisy malutkie - mamy trzmieliny na różnych wysokościach, bukszpan kula, betonowe kulki (pewnie masz na zbyciu). To okraszone, jak pisałam, rozplenicą i grupami cebilowych, np. tulipanów. Po bokach tego ołtarzyka - kratki z pnączami. Z jeden strony mogą być dwie, z drugiej jedna. Na nich - co lubisz. Fajnie wygląda jak są dwa gatunki - np. powojnik i róża, lub winobluszcz. Dołem dałabym małe iglaczki. (Widziałam w szkółce, śliczne złote ale nazwy ci nie powiem, bo pamięć nie ta). Musi być coś kompaktowego bo miejsce, rozumiesz No i potem szmaragdy z jakimiś turzycami w nogach dla koloru. Na dwóch metrach śliwy chyba nie wejdą. Możesz gatunki kwitnące dobrać w dwóch kolorach, kontrastowych, lub wszytsko w różnych odcieniach jednago.

Jest jeszcze druga opcja - jeśli lubisz takie klimaty - na szerokość ekranu wymuruj eleganką ścianę ze starej cegły. Do tego lawenda, poidełko dla ptaków, lawenda i takie tam duperele. No rozpisałam się
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:06, 15 wrz 2015

Do góry
Tu można dać wszystko. Ustaliłaś kolorystykę i co dalej? Same wrzośce? Przede wszystkim przy tej altanie dałabym winorośl wonną albo bluszcz i róże..
Musisz się też zastanowić co z trawnikiem? Czy zredukować go w przyszłości do minimum? Czy chcesz tam mieć wejście?

Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 12:50, 15 wrz 2015

Do góry
A o to wszystkie kolory w jakich zakwitły mi mieczyki -kwiaty jakie pamiętam z babcinej działki

No i moje nowe zakupy cebulkowe kilka odmian tulipanów
czosnków hiacyntów zawilców zobaczymy co z tego wyrośnie

teraz wszystko czeka aż pogoda pozwoli na posadzenie
Mój przyszły ogród 12:38, 15 wrz 2015

Do góry
Iwcia napisał(a)
Zdjęcie dla Iwonki (ma dobre 30cm)

Myślisz, ze z takich może być ekran, bo ja właśnie kupiłam wiosną takie małe i nawet sporo urosły, płaciłam tanio, na takie to by mnie było stać
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:35, 15 wrz 2015

Do góry
W niedzielę od moich kochanych blogowych koleżanek dostałam kwiatowe prezenty, najmilsze jakie mogą być dla ogrodniczki
Mój ogródek wzbogacił się o piwonie, białe bodziszki, cebule lilii azjatyckich, cebulki anemonów i irysów oraz prześlicznego penstemona.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:32, 15 wrz 2015

Do góry
Raniu a może posadź obok lawendy pas żurawki np. marmalade, obok łan trawy np. carex prairie fire? chodzi mi ocoś takiego jak ma marta "z zielonej ogrodniczki marzenie"
Mój przyszły ogród 12:26, 15 wrz 2015

Do góry
no i dojechały moje roślinki. Teraz z głową je posadzić
Ogród...może kiedyś... 12:21, 15 wrz 2015

Do góry
Dzień dobry, witam wszystkich Forumowiczów
Nazywam się Alina i wraz z mężem i prawie 4 letnimi bliźniętami mieszkamy na wsi pod Toruniem.
O ogrodzie i pracy w nim marzyłam od zawsze, lubię pracę w ziemi i się jej nie boję.
Forum podglądam już od dłuższego czasu, ale nigdy nie miałam odwagi się przedstawić.
Chciałabym, samodzielnie stworzyć ogród dla naszej rodziny, wydaje mi się, że mam duże pole do popisu i to dosłownie , ale małą wiedze na temat tego co mogłoby się w nim znaleźć, dlatego uważam, że to może być bardzo trudne do realizacji.
Lubię prostotę, rośliny zimozielone i kuleczki

Bardzo liczę na Państwa pomoc i propozycje aranżacji.
W najbliższym czasie będę chciała zająć się wypełnieniem miejsc przed domem oraz rondem, na które kompletnie nie mam pomysłu.

Wstawiam też kilka zdjęć, żeby było wiadomo o czym pisze powyżej
Małymi kroczkami do celu... 12:15, 15 wrz 2015

Do góry
Z tego wszystkiego zapomniałam Wam się wczoraj pochwalić wrzosami Chodź średnio za nimi przepadam kupiłam, na razie na próbę 3 szt. dokupilam od razu torf bo one ponoć lubią Kwaśno, nawet jeszcze nie wsadzone czekają i Chyba teraz trochę sobie poczekaja

Co myślicie o takiej kompozycji?

Ogródkowe perypetie:) 12:15, 15 wrz 2015

Do góry
znalazłam coś takiego. Po lewej jest róża różowa na tarasie. Pod nią tworzę rabatę białą, bo tak głównie biało srebrne kwiatki sobie rosną. Ponieważ po obu stronach są róże, żeby nie było za różowo chciałam dołożyć coś białego co nawiązałoby do białej rabaty z różami i lialimi. Szerokośc tego trawnika od róż do bukszpanu to jakieś 3,5 m więc szału nie ma. Nie zależy mi jednak na dużym przejściu bardziej na podzieleniu ogrodu, bo mam kiszkę trochę.

Mój mały ogródeczek :) 12:08, 15 wrz 2015

Do góry
wklejam zdjęcia rabatki do przeróbki jakieś pomysły ten czerwony wąż wyznacza linię rabaty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:06, 15 wrz 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Na tym zdjęciu niewiele widać. Gdzie jest wejście do altanki? jaka to strona? Czy to jest przy wejściu do domu? Jak dla mnie to teren jest płaski i wrzosy zginą a i z altanki niewiele zobaczysz.
to jest storna południowo-zachodnia. wejście do altanki dokładnie widać teraz na zdjęciu zaznaczyłam je czerwoną strzałką. kadr ze zdjęcia znajduje się przed wejściem do domu
Mały ogród pod Białymstokiem 11:59, 15 wrz 2015

Do góry
parę słonecznych fot z wrzosowiska

Lawendowy zawrót głowy 11:35, 15 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Głowkowate fioletowe napewno nie sa na fotkach dosc realistyczne kolory to raczej bordo czerwone sa obok trawy

Dziekuje za obrazowa odpowiedz.kojarze je wlasnie z Twoim ogrodem dlatego tu b pytam. Podoba mi sie ich forma ale taki kolor u mnie nie przejdzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies