Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Mala_Mi 00:17, 15 wrz 2015

Wygląda jak Gracki

Ale ja kocham wszystkie trawy.. nawet tę na trawniku..byle nie ta zmora kępiasta..
Mala_Mi 00:17, 15 wrz 2015

Acha.. patrz na kierunki świata, by lawenda nie miała za ciemno.. ....
Malgosik 08:08, 15 wrz 2015

Dotarłam wreszcie.
Mi tu brakuje strzyżonych form, bo ja akurat tak lubię, dlatego dałabym 3 kulki na pniu posadzone w środek lawendy, by z każdej strony wyglądało dobrze. Kulki nie zacienią lawendy, nadadzą elegancji i będą zielone zimą. Zielone lub trzmielina. No i nowe piętro będzie.
Kulki dałabym wyższe niż Kasia narysowała, bo przecież lawenda ma dość długie kwiatostany, by nie było ścisku, no i trochę wolnej przestrzeni jest wokół, żeby to jakoś proporcjonalnie grało.

ALE jeśli nie chcesz form strzyżonych, to miskanty będą dobre. Uważam jednak, że takie duże jak Gracillimus będą za duże. Zacieni i przytłoczy rabatę. Niech się ktoś wypowie kto je ma, bo ja tylko za zdjęciach je oglądam. Może poprostu przesadź ML z innego miejsca a tam daj gracki. ML nie dają kwiatostanów więc i niższe będą i są takie smukłe, pionowe.
Miskanty lubią wodę, lawenda nie, więc siłą rzeczy miskanty urosną trochę niższe niż gdzie indziej, ale moim zdaniem wystarczająco wysoko by dać pionowe akcenty drugiego piętra.
ren133 09:46, 15 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)
Wygląda jak Gracki

Ale ja kocham wszystkie trawy.. nawet tę na trawniku..byle nie ta zmora kępiasta..

Też stawiam na Gracillimusa
ren133 09:47, 15 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)
Acha.. patrz na kierunki świata, by lawenda nie miała za ciemno.. ....

Tam gdzie dałabmym miscanty jest wschód, od południa do wieczora lawenda jest w pełnym słońcu
kasia_w 09:49, 15 wrz 2015

Gracek za wielki, ml lepiej i kule wyższe w lawendzie, jak Gosia pisze ( ale jak dla mnie tuje lub cis).
Propozycja Małej Mi bombowa
ren133 10:04, 15 wrz 2015

Malgosik napisał(a)
Dotarłam wreszcie.
Mi tu brakuje strzyżonych form, bo ja akurat tak lubię, dlatego dałabym 3 kulki na pniu posadzone w środek lawendy, by z każdej strony wyglądało dobrze. Kulki nie zacienią lawendy, nadadzą elegancji i będą zielone zimą. Zielone lub trzmielina. No i nowe piętro będzie.
Kulki dałabym wyższe niż Kasia narysowała, bo przecież lawenda ma dość długie kwiatostany, by nie było ścisku, no i trochę wolnej przestrzeni jest wokół, żeby to jakoś proporcjonalnie grało.

ALE jeśli nie chcesz form strzyżonych, to miskanty będą dobre. Uważam jednak, że takie duże jak Gracillimus będą za duże. Zacieni i przytłoczy rabatę. Niech się ktoś wypowie kto je ma, bo ja tylko za zdjęciach je oglądam. Może poprostu przesadź ML z innego miejsca a tam daj gracki. ML nie dają kwiatostanów więc i niższe będą i są takie smukłe, pionowe.
Miskanty lubią wodę, lawenda nie, więc siłą rzeczy miskanty urosną trochę niższe niż gdzie indziej, ale moim zdaniem wystarczająco wysoko by dać pionowe akcenty drugiego piętra.

Dziękuję Małgosiu za rady
Wiele osób doradza mi kulki ... tylko ja jakoś się wzbraniam ... bo w tym miejscu jest bardziej świerkowo-brzozowo i tak mi jakoś się nie widzi
Ale trawy już bardzo mi tu grają Tylko, że teraz po Twoim wpisie zgłupiałam, bo skłaniałam się ku grackom a Ty piszesz, że za duże mogą być ... i co tu zrobić?
Malgosik 10:18, 15 wrz 2015

pooglądaj gracki w innych ogrodach
być może urosną mniejsze jak mniej będziesz podlewać
ale te kwitnące są zawsze wyższe
czyli sadziłabyś je wzdłuż ścieżki?
u mnie widziałaś lawendę z ML?

aha, a rozplenice moim zdaniem tutaj odpadają
za bardzo się na boki rozkładają
pionowe miskanty byłyby tutaj lepsze
moim zdaniem krokusy są za małe do lawendy, bo ktoś proponował
kreska 12:32, 15 wrz 2015

Raniu a może posadź obok lawendy pas żurawki np. marmalade, obok łan trawy np. carex prairie fire? chodzi mi ocoś takiego jak ma marta "z zielonej ogrodniczki marzenie"
ivo 13:01, 15 wrz 2015

Gracki będą za duże przynajmniej u mnie rosną jak szalone. Lepszy będzie Morning Light i ładnie pasuje do lawendy.