Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały ogródeczek :)

Mój mały ogródeczek :)

mirkaka 08:20, 15 wrz 2015

Agnieszko, wywal te kamienie otaczające roślinki, same cegły ładnie wyglądają i porządkują rabatę. Kamienie ją zabałaganiły. Ja bym,tę rabatkę zrobiła jeszcze inaczej, pod ścianą hortensje, trzy lub więcej, ten sam gatunek, potem po łuku znów jeden gat. roślin, np rozchodniki lub jakieś trawy, na brzegu obwódka np. z żurawek. Teraz wg mnie zrobiłaś to samo co miałaś, znów różne gatunki roślin porozrzucane na grządce. Nie wymyśliłam nic nowego, taki układ roślin jaki Ci proponuję jest u Any-art. Bożenka z Hortensjady też ma podobnie, tylko u niej obwódka jest z berberysów.

Berberysy które nie zrzucają liści na zimę to berberys Juliany, mam go , rośnie na duży krzak, nie nadaje się na obwódkę. Trzmielina jest zimozielona, żurawki, runianka.
Sory Agnieszko, sama mam ten sam problem co Ty. Zakładam nową rabatę i znów popełniam te same błędy, czyli dużo różnych rośli po trochu każdej. U innych jaśniej to widzę, u siebie ciągle walczę z takim bałaganem. I tak decyzja należy do Ciebie, to Tobie ma się podobać
iwka 09:10, 15 wrz 2015

Kamienie koniecznie do usunięcia, ja bym jeszcze dała w tym najszerszym miejscu, przy schodach jakąś wyższą trawę.

te rabaty masz dwie takie same przy schodach?
agnieszka_m 11:09, 15 wrz 2015

mirkaka napisał(a)
Agnieszko, wywal te kamienie otaczające roślinki, same cegły ładnie wyglądają i porządkują rabatę. Kamienie ją zabałaganiły. Ja bym,tę rabatkę zrobiła jeszcze inaczej, pod ścianą hortensje, trzy lub więcej, ten sam gatunek, potem po łuku znów jeden gat. roślin, np rozchodniki lub jakieś trawy, na brzegu obwódka np. z żurawek. Teraz wg mnie zrobiłaś to samo co miałaś, znów różne gatunki roślin porozrzucane na grządce. Nie wymyśliłam nic nowego, taki układ roślin jaki Ci proponuję jest u Any-art. Bożenka z Hortensjady też ma podobnie, tylko u niej obwódka jest z berberysów.

Berberysy które nie zrzucają liści na zimę to berberys Juliany, mam go , rośnie na duży krzak, nie nadaje się na obwódkę. Trzmielina jest zimozielona, żurawki, runianka.
Sory Agnieszko, sama mam ten sam problem co Ty. Zakładam nową rabatę i znów popełniam te same błędy, czyli dużo różnych rośli po trochu każdej. U innych jaśniej to widzę, u siebie ciągle walczę z takim bałaganem. I tak decyzja należy do Ciebie, to Tobie ma się podobać

Mirko tak miałam zrobić, lecz jak zaczełam sadzić tak się mi wzystko do rąk kleiło tą jukę wykopię i będzie trzecia hortka tego czyśćca też wykopię i żurawki przekopię jako obwódkę

Iwonko tak te rabaty były takie same, narazie przekopałam jedną i powiększyłam dzisiaj mam zamiar zabrać się za drugą. Ta będzie zmieniona powiększona i przydłużona. Zrobię zdjęcia nim się za nią zabiorę żebyście mi doradziły.
agnieszka_m 12:08, 15 wrz 2015

wklejam zdjęcia rabatki do przeróbki jakieś pomysły ten czerwony wąż wyznacza linię rabaty
Marga 12:54, 15 wrz 2015

Spora rabata się szykuje Będzie co oglądać.
Aga, zrób rzut z wymiarami na kartkę, napisz jakie roślinki byś tam widziała i kolektywnie będziemy myśleć
olga80 14:05, 15 wrz 2015

oj bedzie się działo jak taka rabata ma powstać juz jestem ciekawa efektow
agnieszka_m 14:36, 15 wrz 2015

olga80 napisał(a)
oj bedzie się działo jak taka rabata ma powstać juz jestem ciekawa efektow

będzie będzie się działo tylko moje dzisiejsze plany pokrzyżował mi straszny ból głowy niskie ciśnienie 48/108 niedam rady chyba nic dzisiaj zrobić
bozga 21:48, 15 wrz 2015

No to poczekamy do jutra , Zjedz coś słonego i napij się dużo wody- to działa
Marga 22:46, 15 wrz 2015

Ja też piję dużo wody na ból głowy, tylko że z cytryną. Współczuję i zdrówka życzę
Ketka 23:23, 15 wrz 2015

Aga pomyśl o trawach... one dodają rabatom lekkości..