Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dolina pałaców i ogrodów 09:26, 28 sie 2015

Do góry
14 - ZAMEK CZOCHA
Od razu zaznaczam - nie znajduje się na liście Pałaców i Ogrodów.
No ale ominąć ten obiekt - to po prostu można tylko żałować.
Czochę zwiedzałam już kilka razy i za każdym razem jestem zachwycona.
To jeden z moich ulubionych

Moje małe królestwo 09:18, 28 sie 2015

Do góry
U mnie już od 6 rano pada może i dłużej , ale ja oczy otworzyłam o 6 , nie jest to ulewa , ale taki kapuśniaczek , równe tempo, woda nabrana w beczke, wiadra i we wszystkie mozliwe pojemniki a teraz w deszczowej scenerii

roślinki odżyją po deszczu a ja bedę mogła przesadzać na nową rabatę i moze z oddarnianiem pójdzie lżej
Kiedyś będzie tu ogród 09:16, 28 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Mówimy przecież o przyszłości - w jeden sezon taką rabatę mozna obsadzić tylko z wygraną w Lotto

To tylko jedna rabata. a jeszcze pół ha do obsadzenia zostaje. A na Lotto przy moim szczęściu to chyba nie mam co liczyć.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 09:15, 28 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Dawno nie pokazywałem drugiej rabaty przy garażu, wszystko rośnie, cieszę oko od rana
Kabelki z tyłu do podłączenia bramy i furtki już czekają

No to w takim razie bardzo ładnie wyszedł Ci ten krawężnik A co co tej rabaty pięknie Ci wyszła, wszystko super ze sobą spójne,jakbym miała taką za pewne bym nic na niej nie przesadzala 4 x w sezonie
Kiedyś będzie tu ogród 09:14, 28 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
W nózkach, przy wielkokwiatowych, dałabym jakieś trawy - nawet stipę lub carexy. te wielkokwiatowe maja takie łyse nóżki... obawiam się, że dla japońskich będą zbyt dużą, silną i przebojową konkurencją w systemie korzeniowym, który z racji samej wielkości krzaka jest o wiele bardziej rozległy.
Wiem, zamiast ułatwić to tylko utrudniam
milknę w związku z tym
(praca)

Może nie do końca precyzyjnie się wyraziłam- nie będą rosły bezpośrednio przy wielkokwiatowych ale na jednej rabacie. Ona ma 4m szer, będą stanowiły niższe piętro. Ale kolorystyką muszą pasować, tzn nie mogą się gryźć.

I absolutnie nic nie utrudniasz, wręcz przeciwnie. Takie trzeźwe myślenie kogoś z boku pozwala klarować plany.
Idę ogarniać teren do końca i wstawię fotki. Będzie łatwiej.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 09:08, 28 sie 2015

Do góry
Dawno nie pokazywałem drugiej rabaty przy garażu, wszystko rośnie, cieszę oko od rana
Kabelki z tyłu do podłączenia bramy i furtki już czekają

Mój mały ogródeczek :) 09:07, 28 sie 2015

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
astry

hortka

rozchodnik

Ale śliczne zdjęcia.
W Kruklandii 08:46, 28 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
I przeniesione!

Widać werbeny???

Widzę dwie

Okazuje się, że mam evergoldy
Pan Maluśkiewicz 08:29, 28 sie 2015

Do góry
Z cyklu : "Wykopki"

Wywożą gruz a przywiozą ziemię ogrodową tylko znów coś się przeciąga bo Pan od ziemi będzie miał ziemię dopiero ok.15 września.... Uczę się cierpliwości.
Pan Maluśkiewicz 08:27, 28 sie 2015

Do góry

Witold w deszczu...
W tym sezonie doniczkowym urósł o jakieś ok. 30-40 cm Mam nadzieję, że w gruncie będzie mu równie dobrze.

Droga do spełnienia 08:23, 28 sie 2015

Do góry
zamiast tych jednych liliowców o tych

mogłabym tam posadzić ta trawę
a je mogę sobie przesadzić z drugiej strony płotu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:57, 28 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Możesz być z siebie dumna ! ja z Ciebie jestem
Historia Twojej rabaty to dowód na to, że jeśli czegoś bardzo chcesz osiągniesz to ciężką pracą i samozaparciem

Widziałam, że rozmyślasz nad ptasimi łapkami zrobiłam foto mojej od 12 do 19 na słońcu

Olaaa! Wiesz, że myślę podobnie jak Ty Muszę tylko dodać, że gdyby nie eM. nie byłoby tego wszystkiego. Moja "działka" to tylko rośliny, cała reszta to plany i wykonanie eMa, i cieszę się bardzo, że mimo wielu życiowych zakrętów tydzień temu świętowaliśmy 18 lat razem

Wychodzi na to, że moje to nie ptasie łapki. Ewidentnie mam żółte
Temat traw do buksów nadal otwarty choć Amazon Mist jest faworytem. Jutro jak będę miała więcej czasu to będę się radzić czy dobrze myślę Wszystkie trawy mam strzeliste, stojące i chyba tam potrzebuję coś leżącego, delikatnego. Jutro pokażę na zdjęciach.
Skąpana w słońcu 07:51, 28 sie 2015

Do góry
Ewo, ślicznie masz w ogrodzie. Nadrobiłam sporo stronek i pozachwycałam się jak zwykle. Chyba sobie sprawię jeżówkę Green Jewel, taką właśnie potrzebuję. Śliczna jest. Inne zresztą też. Pozdrawiam

Iwonko, tak slicznie mam

Wszystkie odpady pakujemy w wory i staramy się usuwać na bieżąco żeby nie utworzyć wysypiska śmieci.

Musimy to jakoś przeżyć. Coś jest za coś
Metamorfozy ogrodowe 07:47, 28 sie 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Co prawda zdjęcie nie z tej samej perspektywy ale nie o to przecież chodzi
wiosna 2014:

sierpień 2015:

Suer matamorfoza, bardzo mi się podoba.
Może trochę więcej zdjęć??
Skąpana w słońcu 07:37, 28 sie 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Co to za floksik, czy on ma takie drobne kwiaty, czy to złudzenie?
I podoba mi sie jeżówka Daydream, bo taka cytrynowa.

On ma takie drobne kwiaty i jest wysoki, dużo wyższy od tych wiechowatych.

Myślę, że jeżeli chcesz to wiosna moge Ci go ukopać.

Ta najwyższa kępa to on. Ja go bardzo lubię, niestety nie wiem co to za odmiana

Kiedyś będzie tu ogród 07:36, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czy ty byłaś u Toszki? Zazdroszczę tych widoków, co niby Toszka ich nie ma,bo sucho. nie wierzę
Aniu, może opisz tą przenikającą rabatkę, bo aż mnie w dołku ściska
Buziaki

Iwonko miałam ten zaszczyt być. Skorzystałam z zaproszenia choć po cichu przyznam, że miałam stresa że hej. Toszka jest cudowną, ciepłą kobietą z oooogromną wiedzą ogrodniczą. Miałam do niej wpaść na pięć minut a przesiedziałam ponad dwie godziny, które nie wiem kiedy zleciały. Do tego zostałam tak obdarowana, że musiałam zadzwonić po odsiecz.

Opisać rabatki to się nie da, trzeba zobaczyć. Tak w skrócie- byłam nią zachwycona bo ma połączenie wszystkiego co kocham- drewno i kamień (to rabata na podwyższeniu), cudowne azalie (muszę do Toszki się wprosić jak kwitną), iglaczki. Pod nóżki wypełniacze- cały łan żurawiny, przepiękna bażyna i inne roślinki. W tym falująca stipa.

Podgrzeję atmosferę dopóki Toszka nie założy wątku- jest też żywopłot z cisów większy ode mnie i trawniczek- jak perski dywan i cała masa innych roślin. Ach i łan lawendy....
Moja bajka 07:36, 28 sie 2015
Do góry
budleje mi się podobały...a jakże ...jak ich nie miałam

swoją mam 3 sezon ...obcinam przekwitłe kwiatki ....nudna jest...i nie elegancka ....zwykły krzak ...a motyle to do werbeny chętniej leca ...zauważyłam że na werbenie są tabuny.

Ania dobrze radzi ...kalinę teraz przesadź zeby na wionę ladnie kwitła ...ona za żywopłot może robić ...jak roseum ... to urosnie wysokoa 4-6 m.

a co do drzewka ..no jak cię nauczy Zbyszek ...to prubój ...ja mam forycję ...kula na pniu ....od 2010 ...da się ...ale czasochłonne i trzeba kilka razy w sezonie ciąć, dla 1 forsycji sie poświęcam

forsycja - ewenement

i kalina roseum moja 3 ezon na tych zdjęciach ...też jeden kij kupiłam.
tu widać jaki jest szeroki krzew ....

i tu -zaznaczam ze moja rabata wraz tujami ma około 3m na zdjęciu ...obecnie ja poszerzyłam na ok. 4,5m i dosadziłam róż ....kalina robi za tło- jak nie kwitnie

PS jak coś ...fotki usunę.... tylko kopnij mocno!
Kiedyś będzie tu ogród 07:13, 28 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
O widzisz, masz Jalubi... to pierwszy żółtek do radochy zimą
Ze szczerego serca polecam upolować Golden Glow i Zundert - to moje największe gwiazdy nie tylko zimą.

Co do wątku - obiecałam, a jakże, ale kiepsko ze zdjęciami. Cała kolekcja poszła w kosmos wraz z systemem, a ten sezon mało fotogeniczny ze wzg na suszę I miotam się, co z tym fantem zrobić, bo wątek bezzdjęciowy...no, nie ten teges

A ta sosenka o której nazwę pytałam to Golden Glow? Kojarzysz może? Choć wydaja mi się że ona nie rosła przy azaliach tylko po drugiej stronie ścieżki....
Zielonym do góry... :) 07:00, 28 sie 2015

Do góry
No wiem Proszę Pani że chodzi o zdjęcia wewnątrz. Wczoraj z szanownym małżem wróciliśmy z placu murkowych robót o 21 (tak już jest jak się chodzi do roboty a później robi u siebie mur ). Paczkę zdążyłam otworzyć, rozpakować porządnie zapakowane doniczki i przenieść do przechowalnika - sadzenie może jak dobrze pójdzie w poniedziałek. A w środku było to:

Szaleństwa nie ma ale za tą cenę może być
Ogród z widokiem na jezioro 04:26, 28 sie 2015

Do góry
Na dzień dobry wstawiam moje kartofelki. Dla porównania wstawiłam jajko i gruszkę (normalnej wielkości), niezłe urosły, praca konia nie poszła na marne - w sobote wykopki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies