Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 22:12, 27 sie 2015

Do góry
Beatko, łapką, ręką, dłonią
Dla Ciebie - nadal kwitną, fotki z dziś

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:10, 27 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
musze zdementować moja pomyłkę
ten powojnik u mnie to nie Smummer Snow, a
PAUL FARGES

Irenko wpadłam na dalie, ale zobaczylam śliczny dzban głowa mi nie teges aha powojnik Paul Farges= Summer Snow to jedno i to samo grupa Vitalba mam też go mówi się i tak i tak mój już wlazł na pigwę i ja pięknie oplata buziolki
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:08, 27 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)
Zdjęcia super! Na tych jakoś nie widać oznak suszy na roślinach...
Jak tam Twoja rozplenica Black Beauty? Ciekawa jestem jej bardzo

Ilonka mam dwie sztuki, z jednej sadzonki, na razie jest tylko jeden kotek
strasznie schnie, rośnie na patelni trzeci rok ...

W samym słońcu 22:07, 27 sie 2015

Do góry
krótka instrukcja sadzenia cebulek w doniczkach
Poniżej doniczka (nie koszyczek) do zawieszania

Kompost sypię ok 1/3 wys. doniczki i piętką do dołu układam cebulki

obok pokazuję zwykłą doniczkę, która także doskonale zdaje egzamin, z tą różnicą, że ziemię sypię do połowy, a dopiero na to cebulki

cebulki zasypuję ziemią

Taką doniczkę umieszczam w wykopanym, głębszym niż doniczka dołku. Pod doniczkę sypię przepuszczalne podłoże (kompost, próchnica) zmieszane z piaskiem, ew. żwirkiem, który to ma za zadanie odprowadzenie nadmiar wody. Umieszczoną w dołku doniczkę dokładnie obsypuję po bokach i od góry. Jak przychodzą przymrozki to miejsce ściółkuję korą. To wszytko

Jakość zdjęć niestety z telefonu, za co przepraszam
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:07, 27 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)

Kto by pomyślał, że przez portal ogrodniczy będę myślała o ścięciu włosów??? oj, życie zaskakuje nieustannie
Wiesz co, Twoje włosy wyglądają na bardzo gęste i mocne, może dlatego tak mało czasu zabiera Ci codzienna fryzura? Ja mam włosy...Hm...(mój mąż ma na to takie określenie ale go nie zacytuję) rzadkie. Rano na głowie mam istny Meksyk to mnie powstrzymuje.

Ilonka tak czy siak widzę, że Cię nosi i potrzebujesz zmiany
jestem ciekawa co postanowisz ...

dzisiaj wyrzuciłam wszystkie surfinie mimo podlewania nie wytrzymały upałów nie ma jak pelargonie

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:01, 27 sie 2015

Do góry
Irenko bo 2 dni temu popadało ale deszcz jest jeszcze bardzo potrzebny wpadnę zobaczyć te angielki bo ja ich tu nie mam nawet Bishopa buziolki

Lawendowy zawrót głowy 22:01, 27 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
dzisiaj odwiedziła mnie przemiła Elcia ) gierczusia z ogrodu do odswiezenia)) to było kolejne przemiłe spotkanie ogrodowe i nie tylko ogrodowe ))

fotki z gory

Ale pięknie i elegancko. Full profeska.
Cis - Taxus 22:01, 27 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Dziś usunęłam z rabaty cisa, który wygląda tak:

To już trzeci z 10 kopanych jesienią 2014r i posadzonych jako żywopłot. Czy na podstawie tych zdjęć można stwierdzić przyczynę takiego stanu? Dodam, że
- cisy były kopane z gruntu w listopadzie 2014, ziemia z korzeni się obsypała, przyjechały z gołymi korzeniami,
- posadzone w ziemi rodzimej, nie kwaśnej, zmieszanej z odkwaszonym torfem (niewiele) i piaskiem. Podłoże miały przepuszczalne i były podlewane zimą gdy temperatura pozwalała.
- wczesną wiosną zostały przycięte
- po ok. miesiącu igły zaczęły robić się białe, potem rude.
I tak jeden za drugim.
Tu korzenie:

Czy to może być jakiś grzyb, czy po prostu nie przyjęły się i umarły?
Mają też tarczniki i chyba przędziorka - dużo małych pajęczynek na końcach gałązek.

Raz ze obsypala sie ziemia i przeschly, a po drugie wedlug mnie maja za mala bryle korzeniowa. Brkuje im tez malych, drobnych korzonkow, maja tylko same grube.
Choroby róż 21:59, 27 sie 2015

Do góry
a moją różyczkę coś zżera tak paskudnie czym opryskać żeby nie zaszkodzić? przypatrzyłam się i na kilku listkach siedzą takie zielone zwinięte robaczki
Ogród tworzony z pasją 21:59, 27 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Oki.Dziękuję. Ja tez mam linie kroplującą czyli jak podlewam nią co parę dni rośliny to ja też? Żeby miała umiarkowanie wilgotno?

Dokładnie tak. Ja nawet w te upały nie lałam więcej wody i o dziwo cały czas kwitnie. Ciachnęłam tylko ją po pierwszym kwitnieniu i podlałam nawozem.

Jak obejrzysz to wykasuję.
Makowo na Kociewiu 21:57, 27 sie 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
I przody z różami

slinczne zdjecia
Mazurkowo 21:52, 27 sie 2015

Do góry
Dzisiaj był cudny dzień. Najpierw razem z Dzieciem zbieraliśmy brzoskwinie, bo już jedna leżała pod drzewem, więc najwyższy czas! Poza tym są już słodkie i wabią owady m.in. BIEDRONKI! W jednej brzoskwini siedziały aż 3 i ją radośnie pożerały. Ale nie dałam. Zabrałam. Dzieć pomagał tj. biegał z jedną brzoskwinią w jednej łapce, drugą w drugiej i pogryzał raz tą raz tamtą. Ile było radochy! Już dla tej radochy warto coś posadzić. Jest ich niedużo, ot jedno małe wiadereczko, ale drzewo młode więc cieszy i to. Zamierzamy się nimi objeść ile tylko się da!

Przybył mój Księciunio Variegatus! Może jutro lub w sobotę uda mi się go posadzić.

Poza tym - grzebałam w ziemi! Dla mnie to radocha, bo nie mam na to za dużo czasu, więc jeśli tylko mogę sobie pogrzebać na spokojnie to działam. Przygotowywałam sobie teren pod świerki Czyli jednym słowem kopałam sobie, wyrywałam chwasty.... Mogę powiedzieć jedno: metoda na gazetę i ściętą trawę się sprawdza i jest super! Jeszcze w zeszłym roku na odchwaszczone kawałki wykładałam gazety i na to skoszoną trawę. Tak to sobie leżało, przez zimę przegniło, przekopałam teraz. Ziemia jest fajna, szpadel wchodzi jak w masło a w innych miejscach mojego ugoru ledwo da się wbić! Na dodatek chwastów ciut tylko, to co się posiało na górze. Jestem baaaardzo zadowolona i zamierzam kontynuować gazetowo-trawiaste dzieło w innych częściach mojego ugoru. A tymczasem jadę jutro po agrotkaninę, żeby przykryć tymczasowo to co ładnie przekopane i odchwaszczone żeby mi się przypadkiem nic nie zasiało do czasu kiedy wsadzimy świerki - myślę, że uda mi się przeprowadzić Akcję Świerk tak do dwóch tygodni Nie będzie to żadna spektakularna akcja, ot kilka świerków z jednej strony wzdłuż siatki i być może z drugiej też - żeby się osłonić od domów sąsiadów. Oprócz świerków mają być jeszcze tuje, ale obawiam się, że je zakupimy w innym terminie. No i świerki raczej będą z tych małych. Mam duży teren i mało funduszy, więc muszę inwestować raczej w mniejsze rośliny z nadzieją, że urosną.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:51, 27 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Roz slicznie rozwesela

Ha a wiesz.co.to ? Tawuła. .myślałam.ze.one na wiosnę kwitną...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:48, 27 sie 2015

Do góry
Roz slicznie rozwesela

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:48, 27 sie 2015

Do góry
bql3 napisał(a)
witam,

Kasiu - zapraszam na mały spacer do herbaciarni wrzuciłemu tam u siebie pare fotek z unikatowymi odmianami klonów palmowych (początek fotorelacji stronie na 24 ).

Zapraszam gorąco

fotka na zachętę:

pozdrawiam
Jan

ps
... ale nie ma tam podziału na usytuowanie klona : cień - słońce

Hahahaha no szkoda
Ale i tak pospaceruje dzięki
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:46, 27 sie 2015

Do góry
Oj ciagle tu siedze i wzycham

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:38, 27 sie 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania podziwiam, Twoją ogrodową wiedzę, a tej różanej zazdroszczę najbardziej. Róże też podziwiam rzecz jasna . Pozdrawiam Aniu .

Kasiu fajnie, że wpadlaś, dziękuję za pochwały różwpadnę z rewizytą pozdrówka

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:37, 27 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
wsio

piękne ujęcie
Kiedyś będzie tu ogród 21:36, 27 sie 2015

Do góry
Dlaczego ja nie wzięłam do ciebie aparatu. A miałam wtedy w samochodzie.
A gdzie Toszko twój wątek, no pytam się- gdzie? Słuchy chodzą po forum, że miał być. I ... cisza. Oj nieładnie. A ja ściągawki nie mam, a pamięć zawodna.

Toszko byłam, nadal jestem, zachwycona nasadzeniami w twoim ogrodzie. Właśnie kwasoluby zrobiły na mnie największe wrażenie. Wszystko przenikało się i uzupełniało wzajemnie, jakby kawałek wycięty z natury.

Co do żurawinki to ładnie krzewi się w donicy, wykorzystam ją na tej rabacie tak jak radzisz. Na bażynę muszę polować, bo szkółka niedaleko mnie wycofała się z jej produkcji (tak swoją drogą ciekawe dlaczego?...).
Sosenki będę pomału kupować. Mam Jalubi, może tu iść.

Teraz czas przyszykować glebę i wybrać odmiany azalii.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:34, 27 sie 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Młodsze wrzosowisko nadaje się już do pokazania

i po drugiej stronie rabata preriowa

dużo jeszcze na niej bałaganu

Ale cudnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies