Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród Kasi

Mały ogród Kasi

kasia_w 21:10, 13 wrz 2015

Kobiety, wciąż wam mało ! A ja skąpa jestem z tym trawnikiem, to prawda

Słuchajcie, te zdjęcia chtyba troche przekłamują przestrzeń. Tam jest naprawdę mało miejsca. Od najbardziej wysuniętego krańca placyka do krańca tarasowego schodka jest tylko 3,5 m . Ciasniej nie chcę.
Na żywo wielkośc placyka wydaje mi się ok.

kasia_w 21:23, 13 wrz 2015

z wymiarami placyk, żeby było jasno

Perspektywa z góry bardzo pomniejsza placyk i wydłuża trawnik

Borbetka 21:24, 13 wrz 2015

Kasiu, ciężko wyobrazić sobie przestrzeń ze zdjęcia, ale mi się nasunęło coś innego. Dokaszanie takich kątów trawnika to masakra. Być może w mniejszym ogrodzie można się pobawić i nie jestem obiektywna, ale ja od razu zrobiłabym coś takiego:

Trawnik ma linię zbyt płaską na tym rysunku, ale tak wyszło zdjęcie. Koszenie trawnika jest wtedy bardzo łatwe i utrzymanie kantów również. Dosadzasz po lewej kulki, po prawej wrzosy. No i miłorzęba mi zabrakło w rogu.
kasia_w 21:33, 13 wrz 2015

Borbetko, bardzo dziękuję za plan

To jest tez ładne.
Ale.. jodły już tam nie ma. No i potrzebujemy koron drzew coby się ponad parkanem osłonić przed domem, który powstanie.

Kanciki i linie nie sa dla mnie problemem w tak małym ogródku. Z resztą, koszę sama, to mi nikt nie marudzi na wywijasy
Borbetka 21:34, 13 wrz 2015

kasia_w 21:39, 13 wrz 2015

Borbetko- tak sobie myślę ostatnio ze współczuciem o włścicielach duuużych ogrodów. Fizycznie to może bym ogarnęła, ale psychicznie to bym z dużym ogrodem wymiękła
Kasia73 22:14, 13 wrz 2015

Kasiu od rogu do domku narzędziowego masz 4 i pół przęsła to placyk może być aż do końca 2 przęsła ( przypominam Ci że nie lubisz swojego trawnika przecież)
Wklej zdjęcia z perspektywy tarasu to zmienia optykę zaglądałam na początek wątku tam masz kilka takich ujęć
kasia_w 22:23, 13 wrz 2015

linia zew placyku jest ok 30cm głębiej w trawnik niż linia drugiego przesla płotu (jakby taką linie poprowadzić od końca 2przesla równolegle do tarasu to okrag placyku się z nią przecina. Właśnie sprawdzilam

trawnik lubię jak nie jest sianem .W czerwcu był piekny
aga_pe 22:57, 13 wrz 2015

Borbetka napisał(a)
Kasiu, ciężko wyobrazić sobie przestrzeń ze zdjęcia, ale mi się nasunęło coś innego. Dokaszanie takich kątów trawnika to masakra. Być może w mniejszym ogrodzie można się pobawić i nie jestem obiektywna, ale ja od razu zrobiłabym coś takiego:

Trawnik ma linię zbyt płaską na tym rysunku, ale tak wyszło zdjęcie. Koszenie trawnika jest wtedy bardzo łatwe i utrzymanie kantów również. Dosadzasz po lewej kulki, po prawej wrzosy. No i miłorzęba mi zabrakło w rogu.

Ale mi przypadła do gustu propozycja Borbetki . Aż sobie skopiuję
...choć u siebie planuję placyk prostokątny
Malgosik 23:38, 13 wrz 2015

kasia_w napisał(a)
z wymiarami placyk, żeby było jasno

Perspektywa z góry bardzo pomniejsza placyk i wydłuża trawnik

Kasiu, zdjęcie może faktycznie przekłamywać. Ale ze zdjęcia placyk jest odrobinę za mały. Mam wrażenie że nie da się wygodnie odsunąć krzesełka od stolika by wstać.
I teraz, zdjęcie na którym widać dach i wąski trawnik - tam wielkość kółka do trawnika wydaje się ok. Natomiast kolejne zdjęcie bez dachu, gdzie widać już dużo więcej trawy mówi mi od nowa, ze kółko odrobinę za małe jest.

A na poniższym zdjęciu to znowu rabata po lewej od kółka jest za szeroko narysowana. Chyba że rabatę po prawej poszerzysz to może proporcje będę ok.

Ty najlepiej widzisz na żywo co i jak. W każdym razie ważne, by na placyku swobodnie wstawać i siadać za stolikiem.