Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

U BusyBee w ogródku... 21:41, 16 wrz 2014
Do góry
BusyBee napisał(a)

O luuudzie, ale mnie zaskoczyłaś Tyyyle dobra rozumiem, że atrakcyjnie finansowo to też pewnie wyszło....teraz trzymać kciuki, żeby przezimowały, bo słyszałam, że np: z fireworks słabo u nas ....

...ależ Ci fajnie..

No fajnie,fajnie..latam z doniczkami jak "latoperz".Większość roślin córka dostała,mogła sobie wybierać.Ja kupowałam przeliczając czy się opłaca,no to teraz jest latanie po rabatach i kombinowanie Ta rozplenica nie zimuje niestety u nas.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:12, 16 wrz 2014

Do góry
Marzena, one z tej perspektywy tak wyglądają. W rzeczywistości są posadzone co ok. 60 cm i na wprost tak nie wyglądają. Po prostu rosną w rządku na przemian róża-rozplenica-róża-rozplenica-róża-rozplenica. Ten obrazek zaczerpnęłam kiedyś z ogrodu Kapiasów, pamiętasz?

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:36, 16 wrz 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Rozplenica piękna, każda! Jeszcze z tych nie mam ani jednej

To w sumie szczęściara jesteś, bo przed tobą zakupy, a miejsca masz dużo, ja już się ograniczam
to dalej trawki, hakone i lobelia

i molinie
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:31, 16 wrz 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Popołudniu idę rozsypywać korę a Wy? Udanego popołudnia życzę

Czy to rozplenica Rubum? kiedy sadzona? kupiona ? mała duża?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:26, 16 wrz 2014

Do góry
Rozplenica piękna, każda! Jeszcze z tych nie mam ani jednej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:01, 16 wrz 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Ślicznie Irenko, tylko mam wrażenie, że troszkę mało miejsca zostawiłaś dla berberysów (chyba że to tak na fotce wygląda, a ta rozplenica na jeden rok jest tu planowana?) Sposób na przechowanie rozplenicy superowy (szkoda, że u mnie w poliżu nikt nie ma szklarni). Wrzosy kupiłaś bardzo ładne Buziaki

Po twojej uwadze, też myślę, że za ciasno posadzone, mniej więcej w jakiej odległości je sadzić? zmienię to i chyba jeszcze poszerzę rabatę, zerwę darni tak na 20 cm do przodu, bo w tej chwili inne rośliny tu sadzone, są w stanie spoczynku, nie wiem jak to za rok będzie, przecież 7 perovskiej też tu dałam!
Rozplenica Fireworks jest zimozielona- 4 sztuki tu są, ma ładne różowo-bordowe liście, dalej w różnych miejscach 7 sztuk Red Baron, ale mało wybarwione jeszcze, natomiast rozplenicy Rubrum 2 sztuki i te na zimę zostawię, jeśli będzie ciepła, a jak zapowiedzą mrozy, to zabiorę do przechowania
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:18, 15 wrz 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
O rany ale sie usmiałam czytając, że też ja nie wiedziałam że wy tez sie wybieracie do Kutna ....
Dopiero po południu na wizji lokalnej dwóch ogrodów naszej Pani Przyrody - mariolki dowiedziałam sie że mieliście tez tam dotrzec.
Szkoda ze sie nie spotkaliśmy

Spotkałyśmy sie natomiast z Donia - tez z O., ale na momencik tylko bo oni buszowali w Kutnie od rana jako ze oprócz róz kutno słynie z sobotniego targu staroci, niezmiernie ciekawego i bogatego, odbywa sie on zawsze wczesnie rano i własnie Donia ze swoja ekipą od tego targu zaczęła swój dzien w Kutnie.

Mnie w porównaniu z ubiegłym rokiem brakowało na tegorocznym świecie róży większej ilości stoisk z "rasowymi" rozami - w ubiegłym roku były one zgromadzone obok Domu kultury stad i wybór licencjonowanych róz był wiekszy. Kupiłam w ub roku tam własnie swoja ascot i chippendals.

Wystawa kompozycji florystycznych i w ubiegłym i w tym roku mnie zachwyciła, mogłabym tam zamieszkac wsród tych róz.....choc rzeczywiście na parterze te w wazonach były troche "wymeczone".
( tu jest link do naszej realcji z ubiegłorocznej wystawy: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3774-swieto-rozane-ogrod-przy-lesie-i-inne-wrzesien-2013)
Moje zdjecia z tego roku powklejam jak mój komputer domowy mi narawią.. Póki co ogladam i czytam z przyjemnością relacje innych.

W tym roku moim łupem padła róza nostalgia (z gołym korzeniem za całe 5 zł) oraz róza angielska ....zapomniałam nazwy ale sprawdze w domu ... podobna do mousted. Za to nasza kolezanka Kasia Luiza - która nie ma swojego watku ale udziela sie na O - kupiła własnie ta księżne Monaco - sliczna jest , naprawde.......

Ja u waszego znajomego pana trawkowego nabyłam tez w kolorze purpury miskanta purple fall.........ma byc czerwony jak rozplenica rubrum i nie wymarzac jak miskant...zobaczymy.
Dzieki za relacje i foty !

zeszłoroczną relację znam na pamięć ... a Wasz marsz triumfalny z łupami śni mi sie po nocach ... Małgosiu mi bardzo brakowałao stoisk z różami i to dla mnie porażka organizatora ... może nie było wielu takich fariatek jak ja i Kasia (że o Przemko, który się zgodził nad doteleportować na miejsce nie wspomnę ) ale my liczyłyśmy na poważne łupy ... a łupów nie było ... tego kalibru na jaki się szykowałyśmy ... ale nawet bez róż wracałyśmy pełne wrażen i o wiele obrazów w pamięci bogatsze ...

a my ... Małgosiu my jak się już freszcie spotkamy to chyba musimy to przegadać
W zielonej aptece 20:37, 15 wrz 2014

Do góry
Niestety moja przygoda z rozplenicą była porażką z mojej głupoty.

Wysiałam do lekkiej ziemi, najpierw trzymałam na parapecie, Nasionka skiełkowały. W maju wyniosłam do szklarni. Jesienną porą ,gdzięś pod koniec sierpnia posadziłam ,tak jak rosły w doniczce do ziemi. Była ostra zima, a to delikatne było ,cienkie jak trawka. No i zmarzło. Za wcześnie ją na przetrwanie wystawiłam. Trzeba było jeszcze jedną zimę na parapet do zimnego pomieszczenia dać.

Zaznaczam,że to była rozplenica nie rozpoznana z nazwy, kłosek przywieziony przez Karolinę z Egiptu. Nasze nie wiem czy zawiązują nasiona. Mimo,że są kłosy, mogą być nie zapylone.
Możesz próbować,może się Tobie powiedzie?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:23, 15 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)

No to, co się dzieje z bukszpanami, nie pamiętam aby kilka lat wstecz był problem? coś jest też w deszczach, nie wiem co, bo np oglądam zdrową, piękną różę, leje deszcz, na drugi dzień liście nagle żółte lub w plamach, coś dziwnego...były i ulewy i tak nie dbałam, a nic się nie działo...
Agnieszko, idealna podpowiedź, ciężka praca i kłująca, ale myślę, że warto je ratować, chyba od północy za mało dla nich światła...
a tu te zmiany z berberysem i trawami, na razie nie widać efektu, ale wiosną już powinien być
wymyśliłam sposób na przechowanie rozplenicy Rubrum, dam znajomym do szklarni, oni tam cały rok mają idealne warunki, może skuszą się na ich produkcję
tu dałam ten berberys, Red Baron, Fireworks, rozplenicę Rubrum, siałam ile wlezie różności i za rok będzie zaskoczenie

Ślicznie Irenko, tylko mam wrażenie, że troszkę mało miejsca zostawiłaś dla berberysów (chyba że to tak na fotce wygląda, a ta rozplenica na jeden rok jest tu planowana?) Sposób na przechowanie rozplenicy superowy (szkoda, że u mnie w poliżu nikt nie ma szklarni). Wrzosy kupiłaś bardzo ładne Buziaki
Ogród do kwadratu 09:27, 15 wrz 2014

Do góry
przepiękna ta rozplenica przy tarasie...pozdrawiam Aguś
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:27, 14 wrz 2014

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Tak, rozplenicę japońską rubrum,dwie róże rabatowe i wiąz wredei.

no to jeszcze poszalałaś
a ta rozplenica zimuje u nas?
Ogródek Iwony 20:51, 14 wrz 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Ale poszalałaś zakupowo
Co to za trawki (turzyce) Iwonko?

Joasiu, te małe, to turzyca "ptasie łapki"
duża - gracilimus, a ta z puśkami rozplenica, ale nie miała nazwy, była ostatnia w szkółce.
Gracki były w promocji po 7 zł, a najlepsze, że w doniczkach rosły sobie małe żurawki, razem 9 sadzonek. Posadziłam osobno, może dadzą radę
Ogródek Iwony 20:27, 14 wrz 2014

Do góry
Wczoraj byłam na ogrodowych zakupach, miałam kupić tylko róże, ale zaplątało się trochę więcej roślinek
trawki na dokończeni obwódki:

Róże na rabatkę donicową i berberysy bagatelle na rabatkę przy źródełku (propozycja Danusi )

rozplenica, którą posadziłam przy bagatellach (fajnie wyglądało takie zestawienie u Madźen )
Berberysy kolumnowe i miskanty gracilimus na wysoką donicę przy tarasie

Nie mogłam dostać odpowiednich róż do mojej żółtej Beroliny, więc dokupiłam 3 sadzonki Perowski i rozchodniki .

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:35, 14 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Nasze posty mijają się Czyli mam 'Adagio' To się cieszę bo pasuje akurat w tym miejscu co go posadziłam za donicą,za nim jest rozplenica to on jej nie zasłoni,wzajemnie się uzupełnią

Będziesz zadowolona z tej trawy Anulko
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:28, 14 wrz 2014
Do góry
Nasze posty mijają się Czyli mam 'Adagio' To się cieszę bo pasuje akurat w tym miejscu co go posadziłam za donicą,za nim jest rozplenica to on jej nie zasłoni,wzajemnie się uzupełnią
Dwa ogrody 21:21, 13 wrz 2014

Do góry
Mirello, dzięki za ślad to podobnie jak ja, bywam, podziwiam piękne zdjęcia i z braku czasu i zalogowania lecę dalej...
Aniu Monte, ile rozplenica może mieć wysokości nie mierzyłam, ale tak do dwudziestu cm. To naprawdę miniatura, a siedzi u mnie już rok.
Bogdziu, mam wrażenie, że masz rację, zwykła rozplenica ma ładniejsze kwiatostany, bardziej puszyste.
Basiu, ożance przyjrzałam się dziś dokładniej. Jeżeli jesień będzie ciepła i długa, to jeszcze zdąży zakwitnąć. Ma mnóstwo pączków. Tylko czy to normalne, że kwitnie w tym samym roku, w którym ją posiałam? Niektóre byliny robią psikusa. Tak było z rozwarem, ostróżką, jeżówkami, nawet samosiejki jarzmianki też kwitną, a tycie wsadzałam do doniczek i potem na rabatkę. Szałwia muszkatołowa to terminatorka A co teraz z jarzmianką, nie pamiętam, ktoś chyba pokazywał, że delikatnie przycinał ją wiosną.

liliowiec zrobił mi niespodziankę

ubiegłoroczne siewki napastnicy kwitną nieprzerwanie

podobnie rozwar
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:36, 13 wrz 2014

Do góry
Nowa żurawka i świerczki dopiero posadzone

Dalszy ciąg wczorajszych nasadzeń - świerczki i dzielone żurawki, obok buk Purpurea Pendula i trawki pod nim

Zapomniany ogórek-mutant, zostawiłam na nasiona i rozplenica, obok:

A to moje hakonkowe zdechlaki Mam je 3ci rok, drugi raz zmieniły właśnie miejsce:
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:33, 12 wrz 2014

Do góry
Byłam dzisiaj na ogrodzie i trochę kombinowałam. Przestawiałam i sama nie wiem który wariant lepszy.
Pierwsza wersja jest taka ,że rozplenice po łuku do świerka z tym ,że po prawej stronie musiała by być jeszcze chyba czwarta rozplenica. Co ewentualnie do tego żeby na wiosnę po ścięciu traw nie było łyso?
Jest jeszcze druga opcja bardziej z przodu, trochę za bardzo się zlewa z tymi tujami "golden tufet". Bardzo proszę o jakieś sugestie bo chodzę z tymi trawami po całym ogrodzie i nic nie wymyślę
Z góry bardzo dziękuję
Ogród Beaty 10:39, 12 wrz 2014

Do góry
Byłam dzisiaj na ogrodzie i trochę kombinowałam. Przestawiałam i sama nie wiem który wariant lepszy.
Pierwsza wersja jest taka ,że rozplenice po łuku do świerka z tym ,że po prawej stronie musiała by być jeszcze czwarta rozplenica.

No i druga wersja
tylko tutaj za bardzi się zlewają z tymi kulkami.
No i bądź tu mądry i pisz wiersze
U BusyBee w ogródku... 23:04, 11 wrz 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

No nie mogłam odpuścić....

Jak rozchodniki po prawej to przed nimi wrzosy, a po lewej jakiś wyższy berberys może nawet dwa?, może powtórzona rozplenica i przed tym żurawki?

Na pierwszej fotce w poniższym linku kolumnowy berberys pięknie kontrastuje na tle biało zielonej trawy....ale pewno już widziałaś tę realizację Danusi

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Hi Hi Hi a spać nie możesz
jutro zakupy robię, mam nadzieję, że żurawki będą...I może jednak ze 4 gracki dokupię, rozchodniki- jak będą- na tą prawą stronę...resztę zobaczę...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies