Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

LadyR 21:46, 27 wrz 2014

A ja mam pytanie o ściółkowanie rabat. Mam wysypane korą, niczym nie wysypane i teraz robię z kamyczkami. Ile typów i kolorów kamyczków mam użyć? Czy tylko jeden typ czy więcej mogę? Na tych fotkach są skończone rabaty, co najwyżej przesadzam rośliny, ale robię jeszcze inne. Typ mojego ogrodu to mydło i powidło.

popcorn 22:19, 27 wrz 2014

Ania, uroczy ogród! Też mam mydło i powidło Im mniej typów kamyczków tym lepiej - uspokoi to całość i wprowadzi trochę harmonii. A jak masz już korę, to ja bym pozostała przy korze. Moim zdaniem kamyczki wyglądają najlepiej w ogrodach nowoczesnych, oszczędnych w formach i ilościach gatunków
no i jak przesadzać i dosadzać przy wysypaniu podłoża kamyczkami? horror.

pozdrawiam!
ziele 08:54, 28 wrz 2014

LadyR napisał(a)
A ja mam pytanie o ściółkowanie rabat. Mam wysypane korą, niczym nie wysypane i teraz robię z kamyczkami. Ile typów i kolorów kamyczków mam użyć? Czy tylko jeden typ czy więcej mogę? Na tych fotkach są skończone rabaty, co najwyżej przesadzam rośliny, ale robię jeszcze inne. Typ mojego ogrodu to mydło i powidło.

Witam.
Piękne to "mydło i powidło" w swojej bioróżnorodności. Gratulacje.
Mam pytanie. Co to za drzewko - chyba iglak podkrzesany - na końcu ścieżki przy monumencie?
A kamyczków bym niedawała
Pozdrawiam.
LadyR 11:18, 28 wrz 2014

Niestety kamyczki już są i to dwa rodzaje, ale na odległych rabatach. Tutaj mam na skalniaku. Mam wiejski ogródek, bo na wsi i dlatego tak kolorowo.

To drzewo to bardzo stara tuja kulka, wyłysiała, ale nie dałam jej wyrzucić i zrobiłam bonsai. Rośnie na brzegu wrzosowiska, które muszę jeszcze poprawić.

wiolka 19:36, 28 wrz 2014

Ozz napisał(a)
wiolka - myślę, że oprócz faktu, że trochę tam mało miejsca na tyle drzew (te klony to potrafią do 3-4 m szerokości dorosnąć) Danusi chyba chodzi o sam fakt, że brzozy nie pasują do stylu w których masz zrobiony ogród, do muru i elementów małej architektury...

dzieki macie racje musze sie uzbroic w cierpliwosc tez teraz tak patrze ze te klony przeciez urosna i powinny przyslonic mi ten balagan
tylko gdzie ja teraz wsadze te brzozki sa bardzo ladne
wiolka 20:08, 28 wrz 2014

a moze dac je tu na skarpie dalej w tle ogrodu rosna stare 70 letnie brzozy 5 szt
wklajam zdjecie przed i po
albo zrobie sama prostokątna rabate z brzozami,kosodrzewiną i trawami
Fabiola 20:50, 28 wrz 2014

Wiolu tu chyba też nie, może bardziej tam na tyły pod mur , widzę ładną soczystą trawkę .
wiolka 20:59, 28 wrz 2014

a co byscie mi doradzili na te skarpe przy schodach gdzie rosna dwa szmaragdy a pod nimi nizej klon palmowy czerwony i jakis stary jalowiec plozacy chyba tamarisiflora ktory mysle wyrzucic bo po ogrodowisku juz nie moge na niego patrzec? a rabate z trzma brzozami zaprojektowalam w immym miejscu pod murem tez tak by wygladala na sucho tylko mysle ze 3 mi nie wejda i nie wiem czy 2 nie beda glupio wygladaly?co ile jesadzic i co o tym myslicie miskant pod stricta/rosnie juz duza ok 3,5 m/ to varegiatus a dalej ml potem rozplenica i cyprysik tez rosnie ok 2,5-3 m?
wiolka 21:36, 28 wrz 2014

wstawiam zdjecie jeszcze z drugiej strony tej skarpy od gorystraszny misz-masz
Fabiola 12:37, 30 wrz 2014

Jak dla mnie jest cudnie, może tylko trochę koloru ( jaki tam lubisz)
Jeżówki różowe może żurawki.
Wiolu masz piekny ogród, przy hektarze ziemi jest gdzie poszaleć.