Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Nieszpułka - Mespilus germanica 18:52, 06 sty 2013

Do góry
Kwiaty nieszpułki

Owoc z bliska
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:08, 06 sty 2013

Do góry
Mając na myśli awatarek to ja nie miałam na myśli szczytów

Fotki boskie, ja osobiście wolę ogród niż gołe turnie czy jak się to mówi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:05, 06 sty 2013

Do góry
Nigella napisał(a)
Wpadam Danusiu przywitać się i pozdrowić Cię z nowym rokiem. Pomyślności o każdej porze roku Może znów wiosną w jakiejś szkółce na Ciebie wpadnę Mam zaległości w Twoim wątku, idę do miłej lektury.

Fajna fotka, ach to lato, mniam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:04, 06 sty 2013

Do góry
anipla napisał(a)
ech....i nic nie robią żeby zabezpieczyć i za rok było ok....ale to Polska jest...pilnuj żeby Ci nic nie zniszczyli i posprzątali po sobie....

E, tam a gdzie ich się upilnuje, już narozwalali na trawnik, w zeszłym roku nasz krawężnik zniszczyli, ciągle straty, a nowej ulicy niet Czekam na kostkę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:03, 06 sty 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
i pewnie ulicą płynie a w kranie jej brak ??

Jasne, w kranie brak, ale nałapaliśmy do pojemników i garnków
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:56, 06 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witam!
Widzę, że po mału w wątkach krystalizują się spotkania na ten rok, o Waszych nartach już dawno czytałam, u Danusi chyba Pęchcin na wiosnę się pojawił, a u Ciebie widzę Gardenię, będzie później co ogladać na zdjeciach
Pozdrawiam

Jest wątek o spotkaniach, wstawiajcie tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2654-harmonogram-spotkan-i-wyjazdow-ogrodowiska-w-2013

Danusiu, jak to dobrze, że czuwasz...teraz juz pewne że ruszamy!!
Harmonogram spotkań i wyjazdów Ogrodowiska w 2013 16:52, 06 sty 2013

Do góry
Fajnie jak ustalimy datę (zależna od pogody) to będziemy się wpisywać już w oddzielnym wątku.
Problemy z jukką - (Yucca, jukka) 16:30, 06 sty 2013

Do góry
Pytałąś o dracenę, ale mnie się zdaje, że to jukka , bo ma kolce na zakończeniu liścia. Potwierdź czy ma kolce? Dracena nie ma, ma miękkie listki a jukka ostre, niebezpieczne w dotyku.

Przyczyną żółknięcia zimą może być przeniesienie z jasnego do ciemniejszego miejsca, zbyt ciepło (ona lubi chłód zimą i dużo światła).

Sprawdź czy nie ma za mokro, to też może być przyczyna, jeśli np. stoi w wodzie w osłonce.
Ogrodowisko czyli największe ogrodowe ruszenie w Polsce - historia od lipca 2010 w księgach wierszem spisana 15:56, 06 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wybaczamy Haniu, to nie wyścigi, spokój jest potrzebny a efekty będziemy podziwiać

wierszowanie, to nie rzemiosło, głowa musi być spokojna i wena musi przyjść ...
Czekam spokojnie Haniu
A Zbyszek pewnie wnusię bawi i jej wierszowane bajki opowiada
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:56, 06 sty 2013

Do góry
Witam witam, a u nas awaria wodociągu, jak zwykle co roku woda płynie ulicą , a kopara rujnuje asfalt pod naszym ogrodem

Łata na łacie i łatę pogania potem.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 15:54, 06 sty 2013

Do góry
Vita, pokazuj swoje zimowe pokoje
Ogrodowisko czyli największe ogrodowe ruszenie w Polsce - historia od lipca 2010 w księgach wierszem spisana 15:53, 06 sty 2013

Do góry
Wybaczamy Haniu, to nie wyścigi, spokój jest potrzebny a efekty będziemy podziwiać
Ogród u Kasi 15:51, 06 sty 2013

Do góry
No to już mamy porządek, tam pokasowałam i już wiemy co i jak ufff

Teraz rysuj plan tego terenu do zagospodarowania i będzie super.
Ogród u Kasi 15:50, 06 sty 2013

Do góry
A co z tym zbiornikiem na deszczówkę? Trzeba go zasłonić choćby tujami Smaragd przyciętymi górą i posadzonymi co 50 cm, aby szczelny mur zielony był. Cis - wersja exclusive

W tamtych donicach pod domem nie sadź powojników, to kiepska roślina do donic, posadź tam lepiej albo kompozycje sezonowe z kordyliną australijską bordową, albo trzmieliny na pn iu, pod spodem bluszcz sezonowy i kwiaty sezonowe np. wiosną białe stokrotki, bratki a potem petunie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/314-kordylina-australijska-doskonala-roslina-nie-tylko-na-taras
Ogród u Kasi 15:48, 06 sty 2013

Do góry
Link działa

Murek świetnie wygląda i teraz to ja już wiem o co chodzi.

Znaczy to jest podwyższone i możesz rabaty wykroić ile chcesz..

Wiśnie tu wejdą nawet trzy , ale na wysokości siatki to będziesz miała pusto. Mus między pieńkami zrobić jakieś wysłony z iglastych, które przytniesz w ekrany. Wtedy będzie ładnie. A na tle tych ekranów można posadzić pięknie hortensje bukietowe np. Vanille Fraise.

Te tuje Danica niezbyt ozdobią same, to tylko iglaki smutne, potrzebują wesołego towarzystwa, jakeś ładne żurawki, białe hosty.
Powojnik - Clematis 15:43, 06 sty 2013

Do góry
No to już masz odpowiedź Posadź je do gruntu, jeśli lubisz powojniki, ja też mam w swoim ogrodzie, ale rosną z bluszczem i różami.
Ogród u Kasi 15:37, 06 sty 2013

Do góry

Ta rabatka jest trochę za wąska na wiśnie, ile metrów maksymalnie ma mieć? Zrób schematyczny rysunek.
Ogród u Kasi 15:33, 06 sty 2013

Do góry
Witaj Kasiu, jak dobrze że się odnalazłaś, teraz masz już swoje miejsce do rozmów na różne tematy, nie tylko na temat wiśni, dziękuję

A ja to już wszystko widzę.

Trzeba wykroić w trawniku szerszą rabatę i co tam posadzić to można wiele

Wisnie zmieszczą się trzy, ale czy warto? Ja bym się zasłoniła,a te tuje Danica inaczej skomponowała niż w rządku.

Narysuj ten kwadracik do zagospodarowania i jakoś poopisuj.

Clematisów nie sadź w donice, to najgorszy z możliwych wyborów, bo clematisy kiepsko wyglądają w donicach, to już lepiej na płot albo obelisk je posadzić.

Powiedz jeszcze jakie linie rabat lubisz, czy proste i kanciaste, czy owalne i łagodne, a może mieszane?
Ogród z perspektywą na przyszłość 15:25, 06 sty 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

To rabata, która ma byc tą lawendową :

Gotowa inspiracja to już jest, robiłam u Ani z Zielonego Wzgórza, Można trawek dodać w wolnym miejscu, niskich piórek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=70

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:20, 06 sty 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

Ha, a mój bluszcz świetnie rośnie, ale nie chce się przylepiać ani do ściany domu ( tynk mineralny), ani do klinkieru, mimo sznurków i podpórek. Wsadziłam hortensje pnące, trudno. Może muszę spróbować z inną odmianą bluszczu, ale to dziwne, bo sadzonki miałam właśnie z takiego, który obrósł całą ścianę domu u znajomych.

To dopiero dobre, znaczy że Twój tynk mu nie smakuje Moje rosną bez sznurków Gabrysiu, trzeba ode mnie wziąć sadzonki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies