Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko czyli największe ogrodowe ruszenie w Polsce - historia od lipca 2010 w księgach wierszem spisana 15:53, 06 sty 2013

Do góry
Wybaczamy Haniu, to nie wyścigi, spokój jest potrzebny a efekty będziemy podziwiać
Ogród u Kasi 15:51, 06 sty 2013

Do góry
No to już mamy porządek, tam pokasowałam i już wiemy co i jak ufff

Teraz rysuj plan tego terenu do zagospodarowania i będzie super.
Ogród u Kasi 15:50, 06 sty 2013

Do góry
A co z tym zbiornikiem na deszczówkę? Trzeba go zasłonić choćby tujami Smaragd przyciętymi górą i posadzonymi co 50 cm, aby szczelny mur zielony był. Cis - wersja exclusive

W tamtych donicach pod domem nie sadź powojników, to kiepska roślina do donic, posadź tam lepiej albo kompozycje sezonowe z kordyliną australijską bordową, albo trzmieliny na pn iu, pod spodem bluszcz sezonowy i kwiaty sezonowe np. wiosną białe stokrotki, bratki a potem petunie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/314-kordylina-australijska-doskonala-roslina-nie-tylko-na-taras
Ogród u Kasi 15:48, 06 sty 2013

Do góry
Link działa

Murek świetnie wygląda i teraz to ja już wiem o co chodzi.

Znaczy to jest podwyższone i możesz rabaty wykroić ile chcesz..

Wiśnie tu wejdą nawet trzy , ale na wysokości siatki to będziesz miała pusto. Mus między pieńkami zrobić jakieś wysłony z iglastych, które przytniesz w ekrany. Wtedy będzie ładnie. A na tle tych ekranów można posadzić pięknie hortensje bukietowe np. Vanille Fraise.

Te tuje Danica niezbyt ozdobią same, to tylko iglaki smutne, potrzebują wesołego towarzystwa, jakeś ładne żurawki, białe hosty.
Powojnik - Clematis 15:43, 06 sty 2013

Do góry
No to już masz odpowiedź Posadź je do gruntu, jeśli lubisz powojniki, ja też mam w swoim ogrodzie, ale rosną z bluszczem i różami.
Ogród u Kasi 15:37, 06 sty 2013

Do góry

Ta rabatka jest trochę za wąska na wiśnie, ile metrów maksymalnie ma mieć? Zrób schematyczny rysunek.
Ogród u Kasi 15:33, 06 sty 2013

Do góry
Witaj Kasiu, jak dobrze że się odnalazłaś, teraz masz już swoje miejsce do rozmów na różne tematy, nie tylko na temat wiśni, dziękuję

A ja to już wszystko widzę.

Trzeba wykroić w trawniku szerszą rabatę i co tam posadzić to można wiele

Wisnie zmieszczą się trzy, ale czy warto? Ja bym się zasłoniła,a te tuje Danica inaczej skomponowała niż w rządku.

Narysuj ten kwadracik do zagospodarowania i jakoś poopisuj.

Clematisów nie sadź w donice, to najgorszy z możliwych wyborów, bo clematisy kiepsko wyglądają w donicach, to już lepiej na płot albo obelisk je posadzić.

Powiedz jeszcze jakie linie rabat lubisz, czy proste i kanciaste, czy owalne i łagodne, a może mieszane?
Ogród z perspektywą na przyszłość 15:25, 06 sty 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

To rabata, która ma byc tą lawendową :

Gotowa inspiracja to już jest, robiłam u Ani z Zielonego Wzgórza, Można trawek dodać w wolnym miejscu, niskich piórek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=70

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:20, 06 sty 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

Ha, a mój bluszcz świetnie rośnie, ale nie chce się przylepiać ani do ściany domu ( tynk mineralny), ani do klinkieru, mimo sznurków i podpórek. Wsadziłam hortensje pnące, trudno. Może muszę spróbować z inną odmianą bluszczu, ale to dziwne, bo sadzonki miałam właśnie z takiego, który obrósł całą ścianę domu u znajomych.

To dopiero dobre, znaczy że Twój tynk mu nie smakuje Moje rosną bez sznurków Gabrysiu, trzeba ode mnie wziąć sadzonki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:05, 06 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam zaglądających cieplutko, bo coraz zimniej jest, a pytającym odpowiadam na pytania.

kasik778 - bluszcz jak ma dobrą ziemię i wodę, to zarośnie w 3 lata. U mnie tak było, teraz to go już wycinam i walczę z nim

Zajrzyj do mojej części I, tam jest historia powstania ogrodu, bluszcz od początku. Aż nie mogę uwierzyć że tak urósł.

Ha, a mój bluszcz świetnie rośnie, ale nie chce się przylepiać ani do ściany domu ( tynk mineralny), ani do klinkieru, mimo sznurków i podpórek. Wsadziłam hortensje pnące, trudno. Może muszę spróbować z inną odmianą bluszczu, ale to dziwne, bo sadzonki miałam właśnie z takiego, który obrósł całą ścianę domu u znajomych.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:59, 06 sty 2013

Do góry
Zbyszku, duży odzew u Ciebie - wątek przeniosłam do Naszych Ogrodów, już jesteś wśród nas, a jak zechcesz wizytówkę to zrobisz sobie w wolnym czasie

Szkoda usuwać tak wspaniałe komentarze i przywitania.
Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe

Wątek żyje, wizytówka to prezentacja ogrodu w skrócie

Awatarek super atrakcyjny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:52, 06 sty 2013

Do góry
Witam zaglądających cieplutko, bo coraz zimniej jest, a pytającym odpowiadam na pytania.

kasik778 - bluszcz jak ma dobrą ziemię i wodę, to zarośnie w 3 lata. U mnie tak było, teraz to go już wycinam i walczę z nim

Zajrzyj do mojej części I, tam jest historia powstania ogrodu, bluszcz od początku. Aż nie mogę uwierzyć że tak urósł.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:47, 06 sty 2013

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
A ile potrzeba sadzonek na m2 ??

Tej molinii sadzimy około 9 szt, czyli co 30 cm.
Rabaty angielskie 13:27, 06 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Krwawnik

Tutaj po lewej dochodzi jeszcze niebieski łubin (12) i bordowy dzielżan (13).

Kuklik - Geum montanum 'Mrs J Bradshaw' pod nr 15

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:18, 06 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nadrobiłam i ja. Nie widzę tej gorszej zieleni. Trzeba by chyba porównać obok siebie dwa zdjęcia z różnych aparatów, bo tak nie widać. A to zdjęcie szczególnie mi się podoba. SUPER!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:23, 06 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, według Ciebie ładniejsza byłaby w zestawieniu kilkunastu sztuk pod brzozami Molinia caerulea ssp. caerulea ‘Variegata’, czy ssp. arundinacea 'Transparent'??

Dla mnie Variegata ładniejsza.

Dziękuję, utwierdziłaś mnie w mojej decyzji A ogród piękny! Wspaniale wygląda nawet o tej porze! Taki czysty i zadbany....gratuluję
Ogród w skali mikro :) 10:30, 06 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem ale zdjęcia nie ma?

Jest zdjęcie Danusiu tak się wtedy spieszyłam , że rozinęłam prędkość ponaddźwiękową .... Kompostownik jest więc na poprzedniej stronie ... Dziękuję bardzo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:16, 06 sty 2013

Do góry
Witajcie nowym dzionkiem, a Ania to chyba do rana nie mogła spać
Rabaty angielskie 09:58, 06 sty 2013

Do góry
Renatko, na pewno może być, byliny jak mają dobre warunki, rosną jak na drożdżach, trzeba głównie dbać przy posadzeniu (żyzna ziemia) i potem podlewać
Ogród w skali mikro :) 01:37, 06 sty 2013

Do góry
Jestem ale zdjęcia nie ma?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies