Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z perspektywą na przyszłość

Ogród z perspektywą na przyszłość

Lukas 23:11, 05 sty 2013

Wieloszka napisał(a)
No kochana, ale jak on ma plantację, to sobie mógł pozwolić na takie ilości roślin, mega gęste nasadzenia My musimy zrobić - jak ja to nazywam - wersję dla ubogich I cierpliwie poczekać ze 2-3 sezony na efekt jak na zdjęciach powyżej

dokładnie tak
Nic nam nie zostało jak tylko plantacje zakładać
kwiatholandii 09:08, 06 sty 2013

Wieloszka napisał(a)

To rabata, która ma byc tą lawendową :

Na tej rabacie widzę kopię rabaty od tego holenderskiego sąsiada - czyli łan lawendy, a w niej 3 szt. jakiejś formy piennej - bukszpan/cis kula na pniu, ewentualnie trzmielina na pniu. Tak równomiernie rozmieszczone na rabacie. Opcjonalnie cała rabata otoczona jeszcze obwódką z bukszpanu. Albo nie cała, tylko dwa prostopadłe do siebie boki (np. te gdzie masz teraz pas bukszpanów i lawendy). Wg mnie prosto, ale z klasą. Pasowałoby do Twojego domu . Czy do tej sosny, która już tam rośnie jesteś bardzo przywiązana?

Negocjuję, bo to ten prezent od znajomych i sam tam wszadził Już od dawna ten temat jest na tapecie. Muszę trochę popiłować haha
Madzenka 11:05, 06 sty 2013

Piękna inspiracja sąsiedzka, proszę o więcej
kwiatholandii 13:56, 06 sty 2013

Marzenko, z chęcią, ale więcej już nie mam. Robiłam jak sąsiadów nie było w domu, bo nie lubia jak ktos robi zdjęcia To ta para co myśli, że my w Polsce śpimy na piasku hahaha. Teraz się z tego śmieję, ale jak to usłyszałam po raz piewrszy to byłam bardzo zła. Ostatnio zostawiłam kilka czasopism z Polski i strwierdziłyśmy z teściową, że warto byłoby zapoznać sasiadów co i jak u nas I PODRZUCIĆ KILKA EGZEMPLARZY
kwiatholandii 14:14, 06 sty 2013

Na blogu wspominałam, że zaczynamy niedługo budowę domku letniego z kominkiem. Oto nasze inspiracje Chcemy połączyć kilka pomysłow z tych projektów.

Taki ma byc dach. Prosty , bez tego spadu na zdjęciu. Połączenie szarości, bieli i drewna i ten lekki uskok, ponieważ obok będzie małe pomieszczenie na narzędzia. Meble będą oczywiście wewnątrz, a nie jak tutaj na zewnątrz. Tutaj pokazana jest raczej kuchnia letnia. Sam domek z kominkiem ma mieć wymiary : 3,5m głęboki i 5 m długi plus domek na narzędzia.

Zdjecia na blogu

Domek nie będzie cały z drewna. Dwie ścianki będą murowane, poniewaz w jednej będzie kominek otwarty. Chcielibyśmy w przyszłym roku zamknąć go szklanymi sciankami, żeby korzystac również zimą.

Co z tego Wyjdzie??? Muszę zrobić w tym tygodniu szkic i udac się do 2 wykonawców po ofertę. Mam nadzieję, że cięzar ceny mnie nie zmiażdży !
kwiatholandii 14:27, 06 sty 2013

Myślimy nawet żeby doczepić dach do ściany domu, ale nie wiem czy nie zniszczymy nowego tynku za bardzo. Sprawa dla fachowca. Zobaczymy. Tak byłoby lepiej. Spróbuję narysować to dziasiaj i może uda mi sie pokazac o co mi chodzi. Domek ma stanąć na niewykonczonej części ogrodu. Nie widac dokładnie na zdjęciu, ale od tej białej ściany garażowej w lewą stronę. Właśnie do tej sciany na samym końcu chciałabym przytwierdzić częśc dachu w powietrzu a dalej na belkach. Narysuję to dziasiaji jak przestanie padać zdrobie lepszą fotkę

Magda70 15:14, 06 sty 2013

Moniko piękne te inspiracje
Co do Gardenii...to mam zamiar reprezentować północ Polski Mam nadzieję, że na zamiarze się nie skończy
baraga1904 15:20, 06 sty 2013

...widzę Moniko wspaniałe plany ogrodowe... inspiracja bardzo ciekawa...
Gardenarium 15:25, 06 sty 2013

kwiatholandii napisał(a)

To rabata, która ma byc tą lawendową :

Gotowa inspiracja to już jest, robiłam u Ani z Zielonego Wzgórza, Można trawek dodać w wolnym miejscu, niskich piórek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=70

Instagram Ogrodowiska
kwiatholandii 15:35, 06 sty 2013

Też myślałam o jakiś trawkach Danusiu. Mam tutaj obecnie kilka rozplenic, ale usychają, bo duże słońce jest. Codziennie dawałam wiadro wody i nawodnienie i tak słabe były. Co jest takie "piórkowate" i nadaje się na pełne słońce?