Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 21:46, 12 kwi 2023

Do góry
A tak w ogóle to melduję, że w końcu udało mi się ogród posprzątać! HI HIP HURA!!!
18 worów odpadów wszelkich zebrałam. Część świątecznej soboty i cały poniedziałek spędziłam w krzakach. Potem we wtorek normalnie czułam każdy mięsień w rękach. Dziś jeszcze obcięłam katalpy - 3 godziny mi to zajęło ale jestem zadowolona z efektu. Nana standardowo ogłowiona ale i z lekka prześwietlona. Zauważyłam, że jak ma mniej liści/gałęzi to i grzyba nie łapie tak ochoczo. I ogólnie jest wtedy taka lżejsza w odbiorze wizualnym. Natomiast Aurea została bardzo mocno zredukowana. Przez ostatnie lata jej nie cięłam i nabrała takiego pękatego kształtu. Gałęzie każda w inną stronę, zacieniały już wszystko pod spodem. Teraz jest mega fajna, wysmukła. Mam nadzieję, że dzielnie zniesie takie dosyć radykalne cięcie bo teraz zostało jej dosłownie połowa. Nic, pożyjemy - zobaczymy efekty już w czerwcu.
Zdjęcia po cięciu pokażę jutro bo skończyłam jak zwykle po ciemku
A tak wyglądały przed fryzjerem

Bukszpanowe kule do wymiany. Zostaną na razie tylko dwa skrajne od płotu. Cała ta część z kamieniami na froncie będzie zmieniana a kamienie usuwane.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:41, 12 kwi 2023

Do góry
Dziś wykorzystałam ładna pogodę i przycięłam róże, wrzosy, wyplewiłam grządki w przedogródku.

Posiałam też marchew, sałatę, rzodkiewkę. Kupiłam też trochę nowych nasion, myślałam że posieje jutro, ale zapowiadają deszcze więc pewnie nic z tego nie wyjdzie.
Anna i Ogród 2 21:37, 12 kwi 2023

Do góry
Aniu, wyhodowałam w swoim życiu grubo ponad setkę krzaków hortensji bukietowych z "patyczków" (kilkanaście różnych odmian). Przekażę Ci moje doświadczenie.
Spokojnie teraz poczekaj, aż w słoiku z wodą „patyczki” wytworzą system korzeniowy. Gołym okiem widać, że Twoje już za moment wypuszczą "niteczki" korzonkowe. Absolutnie nie masz powodu do zwątpienia Do połowy maja na pewno będą ładne korzonki

Po zimnej Zośce posadź je (po 2 szt.) do większych donic (ok. 10 l) i przez pierwsze dni postaw je w cieniu, a następnie w półcieniu.

Moje sadzonki wkładam do ziemi kompostowo-ogrodowej i dodaję trochę kwaśnej. Część z nich w lipcu-sierpniu zakwita, ale kwiaty są niezbyt okazałe.

Doniczki stoją tak sobie w ogrodzie do następnej wiosny (dbam tylko całe lato, żeby miały lekko wilgotną ziemię). Na początku marca (gdy kwitną krokusy) przycinam łodyżki, a w kwietniu sadzę na miejsce stałe. W lipcu są już ładnymi krzaczkami, z ładnymi kwiatostanami.

Zaraz poszukam przykładowe zdjęcia takich roczniaków (potem zdj. usunę, żeby Ci nie zaśmiecać).

Szpaler z rocznych hortensji 'Magical Moonlight'.
Sprawdziłam exif - zdjęcia wykonane 14 lipca 2022 r. Czyli po 15 miesiącach z "patyczków" wyrastają takie krzaczki.

Ogrodówki też rozmnażam, ale to już inna bajka (robię odkłady z rośliny matecznej).

Zdjęcia mojej latorośli.
Sezon 2017 u Hanusi 21:27, 12 kwi 2023

Do góry
Basiu, do maja chyba się wyrobię.
Przecież majówkowe spanie trzeba zaliczyć. A jak nocować w altanie, jak jeszcze tyle roboty by było. Myślę, że się uda. Chociaż straszą opadami.

Przerwa na kawę... 21:19, 12 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Baaarszo ładna , kolejna roślina do zapamiętania
Jeżeli jeszcze będzie się tak namnażać jak wersja różowa to już w ogóle potraktuję ja jako hit wczesnej wiosny. Świeci kolorem z daleka i jeszcze wabi mnóstwo pszczół
W ogródku Martki 21:14, 12 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Narcyz Mount Hood raz jeszcze. Dziś była eksplozja rozkwitu.

Piękny ten narcyz.Moje sadzone w styczniu dopiero wychodzą. Ciekawe czy mnie kwiatkami uraczą.

Masz jakąś róże co ma 1 łodydze ma kilka kwiatów?
Lubię takie i chce 2 szt dokupić.
W ogródku Martki 21:12, 12 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Z serii: zakątki wstydu. To miejsce mój wzrok omijał szerokim łukiem przez cały ostatni sezon… a miał co robić, bo to front! Efekt opłakany, chwasty obrosły cisy i nie dały im pożyć… nadszedł ten moment, dziś powiedziałam sobie „dość”, cisy odetchnęły z ulgą… to było rwanie na całego i kilka bolesnych godzin życia. Zaszyj dziurkę póki mała… tu podobnie. Teraz obornik i mączka bazaltowa i rogowa, karton, ściółka. Postaram się pilnować…

Jaki to miły moment, gdy te chwasty znikły.
Karton mówisz? Mam przy tarasie miejsca, gdzie ciągle odrastają chwasty i wątrobowce. Może jakbym te miejsca kartonem z korą potraktowała to wątrobowce by tego nie wytrzymały i w końcu przestały rosnąć? Nie da się wyrywać wątrobowców. Muszę zdzierać wierzchnią warstwę gleby, żeby się ich pozbyć.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:55, 12 kwi 2023

Do góry
Front

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:54, 12 kwi 2023

Do góry
Bób rośnue w oczach. Zdjęłam włókninę bo potrzebowałam przykryć papryki, dziś w nocy ma być plus 1 tylko...

Cebula

Czosnek słoniowy

W ogródku Martki 20:38, 12 kwi 2023

Do góry
A tu pytanie, czy też macie eksplozję tego małego g.? Są tego chyba miliony… niestety kwitnące miliony. Nie nadążam.

W ogródku Martki 20:37, 12 kwi 2023

Do góry
Narcyz Mount Hood raz jeszcze. Dziś była eksplozja rozkwitu.

Ogród Muszelki 20:31, 12 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)

Mam tak samo też pytam tylko o kolor i w ten sposób powiększają się poletka hiacyntowe

I w ten oto sposób, wspólnymi siłami, zakwiatkowujemy planetę!

W ogródku Martki 20:28, 12 kwi 2023

Do góry
Z serii: zakątki wstydu. To miejsce mój wzrok omijał szerokim łukiem przez cały ostatni sezon… a miał co robić, bo to front! Efekt opłakany, chwasty obrosły cisy i nie dały im pożyć… nadszedł ten moment, dziś powiedziałam sobie „dość”, cisy odetchnęły z ulgą… to było rwanie na całego i kilka bolesnych godzin życia. Zaszyj dziurkę póki mała… tu podobnie. Teraz obornik i mączka bazaltowa i rogowa, karton, ściółka. Postaram się pilnować…

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:27, 12 kwi 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne kury, gdzie się takie kupuje? Interesuje mnie czy te o ciemnym upierzeniu niosą jaja o ciemnych skorupkach? Rozróżniasz jajka od swoich kur? Smakowo? Ach! Gdybym miała możliwość kupowania jaj z takiego kurnika. Płaciłabym po 3
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:13, 12 kwi 2023

Do góry
A tu cos mi zniszczyło piwonie
Ciekawe co….

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:12, 12 kwi 2023

Do góry
Sosny, cisy, i thuje po zimie najmocniej ucierpiały, pozostają częściowo
do mocnej wycinki, trochę już wysprzątane.

Kończymy spacerek.
Pozdrawiamy

Edit:
Wybieracie się na EXPO w Krakowie, ja będę w sobotę
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:05, 12 kwi 2023

Do góry
Ruda kita się napuszyła

Wisienka "Ruby"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:00, 12 kwi 2023

Do góry

Na prymulki zawsze można liczyć

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:56, 12 kwi 2023

Do góry
Kwiecień 2023
Taras jak najbardziej wiosenny

porządki

Jedna z trzech ocalałych paproci.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:52, 12 kwi 2023

Do góry
Irysy, woda, otoczaki, gałęzie magnolii Suzan jeszcze bez pąków.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies