Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

AgaBoso 15:11, 07 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ma ktoś rady na bazylię w domu? Jak często podlewacie? Tutaj przykład roślinki nowej i starej. Za szybko je uśmiercam, chyba nawet jakieś choroby dostają bo liście brzydkie się robią.

Moja znajoma wkłada ząbek czosnku do ziemii i ma przepiękną.
TAR 16:11, 07 wrz 2023

u mnie zawsze problemem bazylii w domu byly mszyce, jak rosnie w skrzynkach na zewnatrz jest lepiej ale i tak zywot ma krotki
Marcin89 16:56, 07 wrz 2023

Podziwiam zmiany na rabacie wzdłuż ścieżki. Nieźle podrosły Twoje seslerie Moje są małe i niezbyt urodziwe. Kolor raczej zielony mam.

Tutaj trzeba pamiętać im bardziej sucho i im więcej wapnia w glebie, tym bardziej żółta. Może to to? Nie w każdym miejscu jest identyczny skład gleby. Tym bardziej przywiezionej, nowej.

Zbiory i produkcja przetworów nadal w toku

Z bazylią i podobnymi ziołami już tak jest. Ciężko zapewnić odpowiedni poziom nasłonecznienia i wilgotności. Często też pojawiają się choroby grzybowe i przędziorki.
Dorii 19:26, 07 wrz 2023

Bazylia z marketów u mnie też szybko kończy żywot. Mała doniczka z torfem, gęsto wypełniona roślinkami, w takiej sytuacji ciężko o odpowiednią wilgotność podłoża. Mam wysianą samodzielnie, żyje i da się z niej skorzystać ale nie wygląda zbyt dobrze. Długie zdrewniałe badyle i na końcach listki. Chyba trzeba by ją wysiewać po prostu co jakiś czas.
Patrycja_KG_Lu 20:13, 07 wrz 2023

Ajvary z dzisiaj (4,5 kg papryki słodkiej).

Patrycja_KG_Lu 20:24, 07 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)

Jakie odmiany udało Ci się ukorzenić? Może teraz mogłabyś je wsadzić gdzieś do gruntu? Byłby mniejszy problem z podlewaniem.
Przyjrzę się dokładniej moim sesleriom, ale wydaje mi się, że na słonecznym stanowisku wszystkie są limonkowe. Może ta ciemnozielona to inna odmiana? Wszystkie mają takie same kwiatostany?

Patyki chyba mi się pomieszały i nie mam pewności. Zrobię foto różnic seslerii w wolnej chwili i wrzucę. Na pierwszy rzut oka kwiatostan taki sam. Pamietam, że jakiś czas temu ktoś też pokazywał taki sam przypadek, że u siebie w rządku jakaś ciemniała, choć to samo stanowisko.
Patrycja_KG_Lu 20:27, 07 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

O rany bańki raz w życiu miałam stawiane, zapomniałam o ich istnieniu

Z książką Danusi niezła akcja Ciekawa jej jestem.

Te fragmenty, które udało mi się przeczytać są ciekawe bardzo. Jeśli doszłyby przykłady graficzne i rzuty nasadzeń tych opisywanych rabat to książka byłaby mega.
Patrycja_KG_Lu 20:28, 07 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Wysadź swoje patyczkowo hortensjowe do ogrodu, w miejscu pt przechowalnik, w cieniu, łatwiej zniosą okresowe zapomnienie o podlaniu

Bazylia w domu jest skazana na śmierć, przynajmniej u mnie też. Za nic w świecie dobrze nie będzie rosnąć. Przyniesienie jej ze sklepu to jak zaproszenie chodź będziesz miała gdzie paść

Super Ci wszystko rośnie Parę miesięcy ciepła robi mega różnicę o seslerii nie wiem, mam jedną, rośnie, niespecjalnie pamiętam czy jest ciemniejsza czy jaśniejsza/rośnie w pełnym słońcu

Czy za tunelem byłoby to dobre miejsce? Wystarczający cień i osłona od wiatru?
Patrycja_KG_Lu 20:31, 07 wrz 2023

Makao napisał(a)
Też jestem ciekawa książki Danusi. Uwielbiam je czytać.

Bańki to super sprawa. Może też powinnam się nauczyć. W końcu kiedyś prawie wszystko się nimi leczyło

To jedna z rzeczy, która mnie zdziwiła. Myślałam, że banki to tylko są na przeziębienia, duszności, kaszel itp., a na szkoleniu okazało się, że lista dolegliwości jest strasznie długa. Druga sprawa, stawia się je nie tylko na plecach. Ja na części praktycznej stawiałam innej osobie niemal na kolanie. A już w ogóle ciekawostką było, że nawet jest układ stawiania na podwyższenie libido u kobiety.
Patrycja_KG_Lu 20:32, 07 wrz 2023

Agnieszka_Z napisał(a)

Moja znajoma wkłada ząbek czosnku do ziemii i ma przepiękną.

Wypróbuje i dam znać czy pomaga za jakiś czas.