Koniecznie pokaż swoje kwiatostany, bo raczej nie powinny być ażurowe. Mgical Candle ma bardzo zbity i ciężki kwiatostan, pędy się oczywiście z tego powodu rozchylają, ja w połowie kwitnienia zawsze podwiązuję do palika wbitego w środek krzewu. Wszystkie hortensje o dużych kwiatach ( poza Phantomem) będą się niestety przewieszać. Serdecznie pozdrawiam
Mam prośbę. Czy brązowienie moich świerków oraz opadanie z nich igieł (!) może być wynikiem ostatnich 2-3 tygodni suszy (w sumie codziennie podlewając trawę coś tam się na nie wody lało, ale kto wie...). Nie wszystkie się tak zachowują w ogrodzie, tylko niektóre. Poczytałem wątek i widzę, że powinienem użyć siarczanu magnezu. Będę wdzięczny za podanie jakiegoś konkretnego produktu
Pozdrawiam
Wiosną i latem raczej wątpię, żeby dały się utopić - wchłaniają każdą ilość, ale oczywiście gdy przyjdzie zimno nadmiar wody będzie niekorzystny.
Usuwam spalone kwiatostany lub połamane, należy liczyć się z tym, że w miejscu cięcia pojawią się nowe przyrosty, nie osłabia to roślin i nie ma znaczenia odnośnie przemarzania bo wiosną i tak pędy tniemy dużo niżej.
Chciałoby się je schrupać a raczej polizać bo mi się kojarzą z lodami
Kremowo-zielona (niestety nie znam odmiany) trafiła na rabatę pod brzozą w towarzystwie wrzosów, limek i traw. Planuję tam jesienią dosadzić rozplenice i rozchodniki.
Czasem to dobrze, bo mocno skupiamy się na tych kilku pięknych rzeczach i oglądamy tak dokładnie, jak nie zrobilibyśmy tego w innej sytuacji.
Ten motyl ma piękne oczy
Hej Dopiero co zjechałam do domu, szybki obiadek i do ogródka ( wcześniej oczywiście forum ). Pozdrawiam
Wstępnie chociaż pokrótce postaram się odpowiedzieć na pytania, może wieczorem będę miała więcej czasu
Hortensja Great Star Le Vasterival- uczucia mam mieszane, kwiatostan oczywiście piękny i nieszablonowy, ale ogólny wygląd krzaczka- długie pędy, stosunkowo mało rozkrzewiony ( może dlatego , że młodziutki) i te kwiatostany z niewielkiej odległości już nie są tak imponujące na tle całości