Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 17:16, 23 sie 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Bożenko, mam młodą Magical Candle i wszystkie jej kwiaty leżą na ziemi. Mam nadzieje, że ona zmężnieje i będzie trzymała fason. Bardzo mi się podoba jej seledynkowy odcień i delikatna ażurowośc kwiatów. Twoje ślicznie wyglądają. Czy są podwiązane. Wspaniałe są Twoje hortensje a wątek to skarbnica wiedzy. Pokazuj, pokazuj te cuda, naciesz nasze oczy

Pozdrawiam

Koniecznie pokaż swoje kwiatostany, bo raczej nie powinny być ażurowe. Mgical Candle ma bardzo zbity i ciężki kwiatostan, pędy się oczywiście z tego powodu rozchylają, ja w połowie kwitnienia zawsze podwiązuję do palika wbitego w środek krzewu. Wszystkie hortensje o dużych kwiatach ( poza Phantomem) będą się niestety przewieszać. Serdecznie pozdrawiam

I bardzo lekki Phantom
Ogród na wzgórzu :) 17:14, 23 sie 2015

Do góry
A teraz pora na kosmos, zaczyna drugą turę kwitnienia.
Niestety kwiaty nie są już tak dorodne jak przy pierwszym

Szałwie czy lawendy? 17:14, 23 sie 2015

Do góry
Ogród na wzgórzu :) 17:11, 23 sie 2015

Do góry
Rozplenica ma pierwszego "kotka"

Skromny balkonik 17:10, 23 sie 2015

Do góry
Nowy miskancik strictus

Ogród na wzgórzu :) 17:09, 23 sie 2015

Do góry
A ciemnoróżowa trafiła na rabatę różową z przodu domu.
Hortensjada 17:07, 23 sie 2015

Do góry
bozga napisał(a)

Wiosną i latem raczej wątpię, żeby dały się utopić - wchłaniają każdą ilość, ale oczywiście gdy przyjdzie zimno nadmiar wody będzie niekorzystny.
Usuwam spalone kwiatostany lub połamane, należy liczyć się z tym, że w miejscu cięcia pojawią się nowe przyrosty, nie osłabia to roślin i nie ma znaczenia odnośnie przemarzania bo wiosną i tak pędy tniemy dużo niżej.

Chciałoby się je schrupać a raczej polizać bo mi się kojarzą z lodami

Przepiękne różowiutkie chmurki
Brązowienie iglaków 17:07, 23 sie 2015

Do góry
Mam prośbę. Czy brązowienie moich świerków oraz opadanie z nich igieł (!) może być wynikiem ostatnich 2-3 tygodni suszy (w sumie codziennie podlewając trawę coś tam się na nie wody lało, ale kto wie...). Nie wszystkie się tak zachowują w ogrodzie, tylko niektóre. Poczytałem wątek i widzę, że powinienem użyć siarczanu magnezu. Będę wdzięczny za podanie jakiegoś konkretnego produktu
Pozdrawiam

Ogród na wzgórzu :) 17:07, 23 sie 2015

Do góry
Purpurowa jest sąsiadką lobelii i stanowi kontynuację kontrastowej czerwieni

Szałwie czy lawendy? 17:06, 23 sie 2015

Do góry
Hortensjada 17:03, 23 sie 2015

Do góry
Hortensja napisał(a)
hmmm obłędne te hortensje,
moim też żółkły liście - dosłam do wniosku, że mają za mało wody. W ogóle nawadnianie hortensji u mnie jest problemem.
Dzisiaj pod trzema krzakami wkopałam podziurawioną butelkę plastikową, taki domowej roboty system kropelkowy
mam dwie Vanille Fraise - rosną koło siebie, sadzone były w tym samym czasie - jedna jeszcze nie kwitnie, drugiej kompletnie spaliło kwiatostany - i zrozum tu hortensje...
mimo częstego podlewania susza dała się nam odczuć, czy wyciąc te spalone kwiatostany czy dopiero na wiosnę kiedy będę ciąc pozostałe hortensje?

a propos Twojego postu, gdzie pisałaś, że "lejesz wodę" - ja słyszałam, nie pamiętam dziś gdzie, że hortensja może miec głowę w słońcu ale nogi musi mieć w wodzie w związku z tym zastanawiam sie czy hortensję można "utopić" tzn. tak przesadzić z nawadnianiem, że woda jej zaszkodzi?

Wiosną i latem raczej wątpię, żeby dały się utopić - wchłaniają każdą ilość, ale oczywiście gdy przyjdzie zimno nadmiar wody będzie niekorzystny.
Usuwam spalone kwiatostany lub połamane, należy liczyć się z tym, że w miejscu cięcia pojawią się nowe przyrosty, nie osłabia to roślin i nie ma znaczenia odnośnie przemarzania bo wiosną i tak pędy tniemy dużo niżej.

Chciałoby się je schrupać a raczej polizać bo mi się kojarzą z lodami
Ogród na wzgórzu :) 17:03, 23 sie 2015

Do góry
Kremowo-zielona (niestety nie znam odmiany) trafiła na rabatę pod brzozą w towarzystwie wrzosów, limek i traw. Planuję tam jesienią dosadzić rozplenice i rozchodniki.

W kamiennym kręgu od początku 17:02, 23 sie 2015

Do góry
GorAna napisał(a)

niewiele pieknego jest w Kamiennym

Czasem to dobrze, bo mocno skupiamy się na tych kilku pięknych rzeczach i oglądamy tak dokładnie, jak nie zrobilibyśmy tego w innej sytuacji.
Ten motyl ma piękne oczy
Ogród na wzgórzu :) 16:56, 23 sie 2015

Do góry
jolka napisał(a)
O, jesteś wreszcie Dziękuję za choiny z dedykacją Ogólnie śliczne masz te rabatki Atenka, a szczególnie czerwona lobelia mi się podoba. Nie wiedziałam że jest taka wzniosła lobelia, w dodatku piszesz, że tak długo kwitnie. Muszę się nią bardziej zainteresować Stipy wypasione, no i "biała" róża bardzo ładna

Jakieś plany ogrodowe??
I gdzie te jeżówki co kupiłaś??

Jeżówki pierwsze w mojej karierze ogrodowiskowej

Hortensjada 16:55, 23 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
A jakie masz zdanie o hortensji Great Star ?

Hej Dopiero co zjechałam do domu, szybki obiadek i do ogródka ( wcześniej oczywiście forum ). Pozdrawiam
Wstępnie chociaż pokrótce postaram się odpowiedzieć na pytania, może wieczorem będę miała więcej czasu

Hortensja Great Star Le Vasterival- uczucia mam mieszane, kwiatostan oczywiście piękny i nieszablonowy, ale ogólny wygląd krzaczka- długie pędy, stosunkowo mało rozkrzewiony ( może dlatego , że młodziutki) i te kwiatostany z niewielkiej odległości już nie są tak imponujące na tle całości

Szałwie czy lawendy? 16:53, 23 sie 2015

Do góry
Ostatni deszcz padał miesiąc temu. Poprzedni 6 tygodni temu.

Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:45, 23 sie 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A to ode mnie, tak Cie przyłapałam

O z Igunią Dzięki
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:45, 23 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A ja Cię mam jeszcze tu na foto. Chyba jednak prototyp się udał

Po czym wnioskujesz?
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:44, 23 sie 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia kwiatuchy ode mnie

Ale kolorek Dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies