Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Katkak 21:11, 08 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasia jaki cudny korzeń Dziękuję
Róża okrywowa NN kupiona na jarmarku
A ogniki w ten sam sposób co hortki?

W ten sam. Podobnie berberysy, krzewuszki, derenie i parę innych krzewów. Poszukam w książce co jeszcze to dokładniej Ci powiem. A, no i bukszpany oczywiście. Z buksami próbowałam i na 5 sadzonek 3 się ukorzeniły.
sylwia_slomc... 21:32, 08 wrz 2015

Katkak napisał(a)
Pewnie, że pasują . Tego malucha prosto znad Bałtyku przytargałam. Dlatego m.in uwielbiam Bałtyk bo można tam takie skarby znaleźć. I nie koniecznie chodzi mi o bursztyny . Mnie patole do szczęścia wystarczą .

no popatrz to tak jak mnie
tych kącików z twojego ogródka jeszcze nie widziałam, a świetne są
sylwia_slomc... 21:34, 08 wrz 2015

Katkak napisał(a)

W ten sam. Podobnie berberysy, krzewuszki, derenie i parę innych krzewów. Poszukam w książce co jeszcze to dokładniej Ci powiem. A, no i bukszpany oczywiście. Z buksami próbowałam i na 5 sadzonek 3 się ukorzeniły.

Berberysów mi się nie udało, buksy puściły kilka szt z kilkudziesięciu więc się poddałam, próbuję teraz jednego derenia, najlepiej mi idzie z hortkami
jona 21:52, 08 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Berberysów mi się nie udało, buksy puściły kilka szt z kilkudziesięciu więc się poddałam, próbuję teraz jednego derenia, najlepiej mi idzie z hortkami

Berberysy chyba nie takie proste w rozmnażaniu. U mnie też była porażka. Bukszpany ukorzeniałam, niektóre siedziały około roku i dopiero teraz ruszyły . Krzewuszki mam ukorzenione dwie małe sadzonki, na razie jeszcze w doniczkach.

Duży ogród na zdjęciach wygląda wspaniale . Może dla babci ustawić tam krzesełko czy nie za bardzo interesuje się dużym ogrodem?
margaretka3 22:03, 08 wrz 2015

Berberysy łatwiej z nasion pozyskać niż z ukorzeniania, na ukorzenianie szkoda czasu i zachodu, opróbowałam się uparcie i bez skutku, dlatego szybko się wyleczyłam z pomysłu berberysowych żywopłocików. Wolę trzmielinę
ukorzeniać.
Zdjęcia coraz lepsze! Nowa bylinówka super i jakie kanciki. Kolorki tam będą mieszane czy w jednej kolorystyce ją zrobiłaś?
Korzenie masz niezłe, jak już będziesz mieć więcej cienia, to hosty się gdzieś do nich proszą. Uwielbiam połączenie host i korzeni.
dominika_ 22:34, 08 wrz 2015

Uwielbiam spacery po Twoim ogrodzie
sylwia_slomc... 22:47, 08 wrz 2015

jona napisał(a)

Berberysy chyba nie takie proste w rozmnażaniu. U mnie też była porażka. Bukszpany ukorzeniałam, niektóre siedziały około roku i dopiero teraz ruszyły . Krzewuszki mam ukorzenione dwie małe sadzonki, na razie jeszcze w doniczkach.

Duży ogród na zdjęciach wygląda wspaniale . Może dla babci ustawić tam krzesełko czy nie za bardzo interesuje się dużym ogrodem?

Babcia ma ławeczkę pod gospodą na wprost rabaty z kolorowymi zrębkami, która była robiona dla niej i bardzo lubi tam przesiadywać, a na duży ogród chodzi na spacery, albo po warzywa
A kiedyś na tym polu musiała się ciężko napracować więc teraz ma odmianę
sylwia_slomc... 22:54, 08 wrz 2015

margaretka3 napisał(a)
Berberysy łatwiej z nasion pozyskać niż z ukorzeniania, na ukorzenianie szkoda czasu i zachodu, opróbowałam się uparcie i bez skutku, dlatego szybko się wyleczyłam z pomysłu berberysowych żywopłocików. Wolę trzmielinę
ukorzeniać.
Zdjęcia coraz lepsze! Nowa bylinówka super i jakie kanciki. Kolorki tam będą mieszane czy w jednej kolorystyce ją zrobiłaś?
Korzenie masz niezłe, jak już będziesz mieć więcej cienia, to hosty się gdzieś do nich proszą. Uwielbiam połączenie host i korzeni.

Mnie też z trzmieliną zwłaszcza tą drobnolistną fajnie wychodzi rozmnażanie

Bylinówka nie ma kancików Gosiu, nie jest po prostu niczym otoczona na próbę
tam była po prostu trawa zdejmowana.
Boję sie trochę, że jak zacznę rabaty kancikować to owszem efekt będzie natychmiastowy, ale ilość roboty na takiej powierzchni z kancikami mnie przeraża. Justynka mówiła, że wystarczy je robić 2 razy w sezonie, ale ma pewnie samą czyściutką trawkę, a u mnie masa koniczyny, kurdybanka i innych upierdliwych chwastów, które już po 2 tygodniach na rabatę się pchają, więc te kanciki musiałabym uskuteczniać cały czas

Hosty zamóqwiłam przez neta ogromne i mają się nadać do słońca, ale cuś długo meila z nr konta nie dostaję, a firma bardzo znana i popularna no i sama już ją wypróbowałam, a teraz chyba mają tyle zamówień, że nie ogarniają
sylwia_slomc... 22:55, 08 wrz 2015

dominika_ napisał(a)
Uwielbiam spacery po Twoim ogrodzie

Zapraszam i spaceruj do woli kiedy chcesz
Iwk4 23:07, 08 wrz 2015

Sylwia, gratuluję 200 stron. Działaj tak dalej. Podoba mi się twój zapal ogrodowy i morze energii
Bonica dla Ciebie - lubię jej kolor