Mam trzy nieszczęsne z palisady murowanej ....ale okrągłe są... Marzena mi fajnie zaplanowała bukszpany i trawki ...ale jak je ocieplić ????? Nie mam pojęcia ...donica okrągła a styropian prostokątny ??????
Czy te murowane donice z kulkowiskiem są ocieplone jakoś????
Donica nie jest ocieplona, ale nic w niej jeszcze nie przemarzło.
Jasne dziekuję ale ty z wrocławia a ja z syberii prawie hmmmm
To na syberię ociepliłabym styropianem . Danusia tak robi. W którejś "Magnolii" było pokazane wykonanie takiej donicy przez Gardenarium (ale chyba nie murowanej, tylko z płyt OSB). Wiosną planuję wykonanie takiej donicy (właśnie z płyt, ocieplonych styropianem) w pobliżu altany. Chciałam murowaną (wydaje mi się solidniejsza), ale M. jest generalnym wykonawcą i uparł się na płytę .
O jeszcze GabiK z "miniaturowego ogródka" robiła takie.
A Ty już masz takie donice, czy dopiero planujesz?
W tym samym czasie zasypujemy opaski tłuczniem granitowym
Danusiu dzięki twojemu ogrodowi znalazłam jakąś inspiracje dla siebie.Brak mi słów aby opisać ten ogród.Może się na mnie nie pogniewasz jeżeli u siebie też przykleję plakietkę made by Danusia
Chciałabym cię jeszcze zapytać jaka może być orientacyjna odległość od ściany budynku do serbów na ostatnim zdjęciu i od jakiej wysokości można i czy można je ciąć aby maksymalnie z 6 m miały?
Jeszcze raz gratuluję tak cudniastego ogrodu i kolejnych twoich ogrodów pędzę poszukiwać.Macham do całej ekipy i pozdrawiam z nowym rokiem
Irenko, a ja poprosze Twój przepis na nadazanie za wątkami. Jak TY TO ROBISZ?
Moniko, chyba się wybierzemy!!...oj, ten mój portfel ucierpi, jak zobaczę te cuda w lutym!!
teraz już nie nadrobię, praca mnie zdominowała całkowicie, nawet nie powoinnam zaglądać, ale tyle się dzieje!!!
pozdrawiam
O Gardenii to już wpisałam w spotkania w Nowym Roku
Danusiu, zbankrutuję, jak zacznę wszędzie bywać
kiedy tu pracować?
ale już poczytałam, co tam wymodziłaś nam na wiosnę
i dzięki za ten humorystyczny wątek, ja tez cosik mam do dorzucenia
Irenko, a ja poprosze Twój przepis na nadazanie za wątkami. Jak TY TO ROBISZ?
Moniko, chyba się wybierzemy!!...oj, ten mój portfel ucierpi, jak zobaczę te cuda w lutym!!
teraz już nie nadrobię, praca mnie zdominowała całkowicie, nawet nie powoinnam zaglądać, ale tyle się dzieje!!!
pozdrawiam
O Gardenii to już wpisałam w spotkania w Nowym Roku
Wszystko zależy czy choinka już rośnie, bo jak ma młodziutkie przyrosty to nie ma mowy o wyniesieniu na zewnątrz, bo zmarznie.
W ciepłym a mało doświetlonym garażu też nie jest dobre miejsce, bo będzie rosła i miała wydłużone jasne igiełki.
Najlepiej tak jak robi Ania, posadż do gruntu, albo zadołuj z donicą w gruncie do wiosny, ale od wiatru osłoń matą słomianą, albo jakąś przesłoną (kołki i brezent czy coś innego).
Gdyby z donicą miała stać na zewnątrz to stawia się na styropianie, owija folią bąbelkową grubo. Sama agrowłóknina chroni jedynie przed wiatrem ale nie przed mrozem. Raczej drzewko nią owiń dodatkowo (górę).
W przypadku mrozu na zewnatrz - przechowaj w temp. plus 1-5 stopni do wiosny. Lekko podlewaj.
Dzięki Gosiu . Może jak Szefowa zajrzy to mi jeszcze podpowie jak wsadzić te cisy w rabacie nr 3
I kolejna rabata: ponownie lawenda i trawy, w środku lawendy kosodrzewina. Brakuje mi drugiego piętra, czegoś zimozielonego. To raba przy wejściu do domu. Tutaj myślałam o miłorzębie Mariken.
A jak dla mnie miłorząb da kiepski efekt, a co byś powiedziała na horti Silver Dollar, albo Vanille Fraise? trzy sztuki w jednym miejscu jak wejdą? albo złociste cisy Elegentissima?
Pionowy ukłąd zakłóci ten pieniek od sosny, Na sosnę puść bluszcz Hedera.
Danusiu w tej rabacie obok posadziłam Limkę, więc tutaj może cisy ? To miałby być stożki? na pniu? Bluszcz posadzę.
Najlepiej rośnie w głęboko uprawionej glebie, która będzie dość wilgotna, ale dobrze przepuszczalna umiarkowanie żyzna. Do dołka należy dodać kompostu (dołek duży bo to duża bylina). W zasadzie toleruje większość typów gleb.