Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:23, 24 lip 2015

Do góry
Vanillka

Polar bear

Tu ma być ogród :) 14:22, 24 lip 2015

Do góry
Wiecie, w przypadku mojego kiścienia diagnoza wydaje się trafna, bo na tej rabacie, na której rośnie nie mam jeszcze nawadniania, mógł mieć tam okresami za sucho - młode przyrosty miał podeschnięte i zbrązowiałe, usunęłam je i teraz wygląda tak:

Ale na niektórych listkach, widać jeszcze przebarwienia:

Co z tym ogródeczkiem począć 14:19, 24 lip 2015

Do góry
Kasiu szkoda tylko że u mnie nie ma zwirku w odcieniu szarym tylko brązowym .
Ale masz rację rabatka zdecydowanie lepiej wygląda .

Tesiu chciałaś wczoraj zwirek to masz

Kasiu czys Ty zgupła babo ...ja i podium
Ale miło mi bardzo ze tak myślisz

Siaka poważnie tak myslisz !!!!

Jakiś czas temu to było duże drzewo ,zobacz

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:18, 24 lip 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Witam

Dotarłem wreszcie do Ciebie i co ja tu widzę Moje sielskie klimaty Te rabaty bylinowo różankowe bardzo do mnie przemawiają Gdyby mój ogród nie był już taki dojrzały pewnie bym wszystko pozmieniał na tylko taki styl ale trzeba kochać to co się ma Widzę że niczym nie jestes odgrodzona od pól Zwierzaki niszczą Ci ogród ?

Witaj, Podgladam Cię czasem Bardzo mi sie u Ciebie podoba. Przyznaje, że inspiruje się różnymi wątkami, zdjęciami, ale też szukam swoich zestawień

Zamiast ogrodzenia będzie żywopłot grabowy, cześciowo już jest. Zwierzyna... hmmm są dziki (na szczęście w tym roku jeszcze nie było) i sarny szczególnie zimą.

Ogródek Iwony 14:17, 24 lip 2015

Do góry
Musze też znaleźć bardziej godne miejsce dla tej hortensji.

Prawdopodobnie to jest Litlle Lime, gubi się za tymi wielkimi żurawkami, a w czerwcu pięknie tam wyglądała smółka i to zestawienie żurawek ze smółką muszę zostawić .
Tak było w czerwcu

A teraz jest tak:

Gdyby za szałwią dać berberys kolumnowy koloru cytrynowego ? Są tam teraz kosaćce, ale krótko kwitły. Tak by wyglądał ze szałwią ?
https://www.pinterest.com/pin/529876712385438220/
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:14, 24 lip 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Reniu trochę ci namieszam

czytają twój opis naszła mnie myśl żeby ta rabatę zrobić tak aby stale coś kwitło i tak masz, ale ja sugeruję przemyśleć coś takiego:

- w każdej kwaterze róże i piwonie, czyli kwatera różowa to Mariatheresa szt 3 i piwonie różowe do tego ostróżki różowe

- kwatera biało żółta czyli Miss Fine 3 szt, piwonia biało kremowa (coś takiego http://www.ogrodnik.sklep.pl/pl/oferta/krzewy-owocowe-niskie/inne-1/piwonia-bia%C5%82o-%C5%BC%C3%B3%C5%82ta-detail ) i do tego niebieska ostóżka

- kwatera biało różowa, Chandos 3 szt, piwonia różowa i jasnoniebieskia ostróżka

- i kwatera czerwono - biało czyli różą Double Delight 3 szt. biało czerwoną piwonią i ostróżkami białymi

i to wszystko w obwódce z szałwii, szałwię dała bym deep blue jest bardziej zwarta, niższa i ma kolor bardziej fioletowy

gdybyś chciała wprowadzić dodatkowe piętro to wtedy można posadzić blisko drzewa Lichtkönigin Lucia, Rosarium Uthersten, Roter Korsar, Schneewittchen

a po drzewie można by puścić powojnik np. Montana lub różę Lykkefund ( jest całkowicie bezobsługowa)

takie rozwiązanie da efekt plamy koloru

buziam

Reniu, dziekuję, że Ci się chciało głowić Doceniam poświęcony czas. Przemyślę sobie to wszystko na spokojnie. Zdecydowanie brakuje mi wyciucia w łączeniu róż pod względem koloru.

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie Lichtkönigin Lucia ma bardzo nietrwały kwiat, tak jak pisała Pszczółka. Całe 2 dni! Dzisiaj osypują się już płatki. Nie wiem, czy chce taką róże...

Dwa ogrody 14:12, 24 lip 2015

Do góry
Cynie postanowiły kwitnąć po swojemu, nie widzę trójbarwnych, limonkowych
są takie

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:09, 24 lip 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Przyjęły
Dostaniesz, co zechcesz

Reniu, róża mi zakwitła, którą wspólnie kupowałyśmy! Piękna. Zaraz wrzucę u siebie. A ta Twoja róża zakwitła?

Widziałam, piękna. Żałuję, że kupiłam inną niż Ty Moja jeszcze nie kwitnie. Ma jeden pączek i coś zaczęła chorować.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:07, 24 lip 2015

Do góry
agatanowa napisał(a)

bardzo ładnie, sielsko

Cieszę się, że Ci sie podoba. Twój ogród jest dla mnie jednym ze wzorów więc skoro Ci się podoba to znaczy, że idę w dobrym kierunku

KasiazWichrowegoWzgorza napisał(a)
A dziękuję bardz - dostałam namiary. U mnie też w pobliżu mam targ, w poniedziałki, ale ceny raczej nie są konkurencyjne, tylko nie którzy mają ceny niższe niż w szkółkach.

Żeby kupowac na targu trzeba się znać... żeby kota w worku nie kupić Pozdrawiam

Moja "przyziemna" :) pasja 14:05, 24 lip 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Dziś założyłam pułapkę, ciekawe z jakim rezultatem . Powinnam wykopać mniejszy dołek, na długość tej rurki, ale nie pomyślałam w pośpiechu o tym .

U mnie te pułapki bardzo dobrze się sprawdzają, jednak musi być włożona idelanie jak biegnie kopiec bo od razu kret wyczuje że coś jest nie tak.
Kwitnące skarpy 14:03, 24 lip 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Bardzo ładna kompozycja w donicy.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:02, 24 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Pobiegałam dzisiaj boso po porannej rosie

Boskie te hortensje.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:02, 24 lip 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Sorry te wymiary jednak w sam raz, na zdjęciach nie widać tego ogromu.

Zdjęcia trochę przekłamują

mateuszmichn napisał(a)
Fajne masz rabatki. Połączenie werbena z jeżówki super, a no i foteczki picco bello, czy jakoś tak

Cieszę się, że się podoba. Planuje przełamać kolor werbeny i jeżówek bielą. Tam są też trawy, ale niestety werbena je przerosła, bo to ich pierwszy sezon w tym miejscu.

babka napisał(a)
Z doradztwa w nasadzeniach to ja słaba jestem, raczej się nie przydam ale gdzie masz liliowce bo się pogubiłam ? ( wogóle jak one Ci długo kwitną ? widziałam zdjęcia ze spotkania u Szmitów i tam w pełnym rozkwicie - u mnie chyba w maju, krótko i teraz lipa)
A co to za rozplenica ta ciemna ? Miałam też taka ciemną Rubrum i nie przezimowała, nawet jak ją do pom. gospodarczego dałam

Liliowce kwitły mi w czerwcu. Teraz zakwitła tylko jedna kępka, nie wiem dlaczego, bo wszystkie mam takie same. To jakies wczesne są
Nie znam odmiany tej rozplenicy. Nie nastawiam się, że przezimuje, choć w ogrodzie dwie ulicy dalej zimuje Chodziło mi tylko o zestawienie kolorystyczne, bo pecherznica lady in red jest podobna.

Ogródek Iwony 14:01, 24 lip 2015

Do góry
Przy jodle rośnie anabell. W zeszłym roku miała 3 gałązki na krzyż. Ciągle chodzi mi po głowie, by w plecach jodły podsadzić wkoło więcej anabellek (tak może 3 sztuki) i zrobić półkole z bukszpanu na rabacie i wypełnić biało - zieloną hostą ?

Dobrze kombinuję z tym podsadzeniem jodły? Teraz mam tam hosty, ale trochę to płaskie jest. To półkole na prostej rabacie nawiązałoby do koła w kostce, które zostać musi
Makowo na Kociewiu 14:01, 24 lip 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Przed chwilą przeszła nad Makowem burza z silnym deszczem, bardzo się ciesze deszczem.
Obcięłam wczoraj szałwię i poczyściłam róże. Postawiliśmy skrzynię na zioła (tata mi ją zrobił)- obfocę jak ją wypełnię i obsadzę.
kilka fotek z wczorajszego Makowa, Hortensjowa

Ale ładnie.
Rabaty wyczyszczone na błysk.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:00, 24 lip 2015

Do góry
Gosiu, cuda pokazujesz i kolejne spotkania i remont w planie, ale jestem ciekawa pamiętam o farbie, wszystko podam..i jak się wybiorę, na żywo zmiany obejrzę
Dzięki, że byliście, dzięki za wielkiego kwiatucha, już ją posadziłam i podlewam buziaki...fotek ze spotkania nie wklejam, bo widzę, że były, a nie chcę już zaśmiecać wątku
azalia Gosia
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 13:39, 24 lip 2015

Do góry
Fotki mam brzydkie, bo robię nie pierwszej już młodości smartfonem (przy okazji czy ktoś mi poleci lustrzankę cyforwą dla amatora w przyzwoitej cenie?), no ale dobra niech będzie.

tak było jeszcze niedawno - (w kwietniu tego roku, a wcześniej przez 2 lata było tak samo).
Zdjęcie zrobione z jadalni - aż nie do uwierzenia, że przez 3 lata patrzyłam na śmietnik i podjazd sąsiadki - choć z mojego miejsca przy stole ja śmietnika nie widzialam a na eM widocznie nie robilo to żadnego wrażenia.

potem w maju tego roku stare tuje musiały ustąpić miejsca księżniczkom (t. atrovirens) i zostały przesiedlone m.in. tutaj:

I przyszedł czerwiec i szalone wypady do szkółek z nowopoznanymi koleżankami z Ogrodowiska. I szał zakupów i niekończąca się kolekcja doniczek za garażem.

I pierwsze przymiarki

A tak wygląda to dzisiaj:

Szałwie przekwitły, są obcięte - powoli odbijają. Doszły przetaczniki.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:38, 24 lip 2015

Do góry
Jeżówek mam stanowczo za mało....mus dosadzić....póki co sa 3 kolory :

wszystkie sliczne , a odmiany pełne z ub roku nie wzeszły - szkoda.....
Ogródek Iwony 13:37, 24 lip 2015

Do góry
Pelargonie dodają koloru, zanim róże ponownie zakwitną

Hortensja drzewiasta INVINCIBELLE SPIRIT Hydrangea arborescens podsadzona zostałą ML, jak wkopiemy obrzeża, dosadzę żurawki.
Widać różnicę między ML, który już tutaj rósł i tymi, co rosły w nieodpowiednim miejscu wcześniej (miały tam chyba za sucho)
Blaski i cienie nowego życia 13:36, 24 lip 2015

Do góry
I na koniec taki drobiazg dla ptaszków

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies