Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot strzyżony liściasty 13:56, 15 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kluczowe dla tego pytanie jest podanie jakiego koloru będą liście buka, zielone, czy bordowe.

Przepraszam za brak doprecyzowania - chodziło mi o zielone.
Ogrodowo zakręcona. 11:30, 15 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ciąć, ja nie tnę. Cisy się tnie jak przyrosty ściemnieją a tutaj to ja w ogóle nie widzę konieczności cięcia, raczej trzeba je zagęścić dosadzając pomiędzy nimi, chyba że mają być takie wypasione twory samotnie stojące?

One są sadzone co metr raczej, także dosadzać nie planowałam pomiędzy. Liczę na to, że kiedyś będą duże

Myślałam, że przez cięcie właśnie cisy się zagęszczają?
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:20, 15 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób tak jak napisali, odczyn obniża siarczan amonu.

Czy obniżyć Ph trawnika można o tej porze roku? Zbadałam glebę tydzien temu i też mam bardzo wysokie PH chciałabym użyć siarczanu amonu 2kg na 100m2 ale nie wiem czy to odpowiednia pora. Po jakim czasie od zastosowania siarczanu mogę użyć nawozu do trawnika yara mila?
Drzewa-parasole 07:23, 15 cze 2020

Do góry
Dla uzyskania cienia najlepiej posadzić "normalne" platany które będą swobodnie sobie rosły.

Tylko chwastowisko czasem koszone i platany, jakoś to się ze sobą gryzie, a już parasole bardzo się gryzą z niekoszonym polem.
Może posadź jabłonie ozdobne albo swojskie lipy?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 05:27, 15 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bodziszki, wielka kępa.

Pieknie stoją na baczność
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:01, 15 cze 2020

Do góry
Bodziszki, wielka kępa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:24, 14 cze 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:23, 14 cze 2020

Do góry
O 20:37 wczoraj

Żywopłot strzyżony liściasty 22:08, 14 cze 2020

Do góry
Kluczowe dla tego pytanie jest podanie jakiego koloru będą liście buka, zielone, czy bordowe.
Trawa z wysiewu a chwasty przeniesiony 22:02, 14 cze 2020

Do góry
Przeniesione https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=154#post_6 do wątku już istniejącego i mającego 150 stron, temat był wałkowany niesamowicie. Trzeba poczytać.
Chwasty w trawniku 22:01, 14 cze 2020

Do góry
Dudziok napisał(a)
Dzień dobry wszystkim!
Rok temu zakupiłem ogród rodzinny, który był w tragicznym stanie. Zburzyłam stary domek, który na niej stał. Przeoralem cała ziemie do 30-40 cm wgłąb oraz nawiązałem nowej czystej ziemi.
3 tygodnie temu zasiadł trawę substral samozageszczajaca uniwersalna.
Od pewnego czasu widze, ze obok pięknej trawki rosnie także skrzyp polny i trawa, która raczej nie powinna być wynikiem siewu ręcznego

Mam do Was pytania:
- co zrobić z ta „odmiana” trawy która na zdjęciu posiada szerokie „liście”?
- jak pozbyć się skrzypu polnego?
- kiedy zacząć mówić trawę? Gdzieniegdzie ma już ponad 10cm, a w kilku miejscach dopiero zaczyna kiełkować
- czy po koszeniu zrobić dosiewke czy poczekać aż pozostałe nasionka wykiełkują?
Coś jeszcze, coś więcej... 08:35, 14 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko czytam żeby nie było Też o wakacjach tak myślałam, morze i ciepełko, np w lutym Egipt..a potem to tylko Anglia ... Teraz Przypki wyłącznie, chyba że jakieś Niemcy lub Holandia się przydarzy
Ale ja już stara jestem to i leniwa do wyjazdów się zrobiłam. Nie cierpię odpraw i czekania na lotnisku, oj nie cierpię i unikam jak ognia.

Ja od lat odprawiam się w aplikacji, więc idę od razu na kontrolę bezpieczeństwa Polecam

Nie polecam natomiast stresu związanego ze zbyt późnym transferem na lotnisko. Raz miałem 3h do lotu, na lotnisko 1,5, a ja w centrum Londynu szukałem autobusu, który się podejmie dostarczenia mnie tam. Beznadziejnie mają oznaczony tamtejszy dworzec - później okazało się, że na słupie była mała tabliczka gdzie staje dany autobus - lepsze oznaczenia ma PKS
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:19, 13 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W trawniku tak jest że zamierają najstarsze źdźbła, nie ma tak, że wszystkie listki będą zielone cały czas. Podnieś noże kosiarki wyżej i nie będzie widać.

Koszenie jest na wysokosc 4cm i taką wysokość chciałbym utrzymać. Dziwne jest to że te takie suche miejsca to głównie takie suche patyczki które widać na zdj - tak jakby jakiś chwast typu wiechlina krótko ścięta czy tam częściej koszona i może przez to jest wyschnięta. Samych suchych zdzbel trawy jest malo
Wertykulatory 06:41, 13 cze 2020

Do góry
Porady uzyskasz u sprzedawcy, zobacz jaką moc ma silnik (te najsilniejsze będą najlepsze), bo mocne.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 06:38, 13 cze 2020

Do góry
W trawniku tak jest że zamierają najstarsze źdźbła, nie ma tak, że wszystkie listki będą zielone cały czas. Podnieś noże kosiarki wyżej i nie będzie widać.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 20:42, 11 cze 2020

Do góry
Albo podmarzły albo mszyce je nakłuły, teraz chyba nic nie ma. Wypuszczą nowe liscie i będą łądne. Brzydkie liście obetnij albo zostaw.
Coś jeszcze, coś więcej... 20:41, 11 cze 2020

Do góry
Wszystko czytam żeby nie było Też o wakacjach tak myślałam, morze i ciepełko, np w lutym Egipt..a potem to tylko Anglia ... Teraz Przypki wyłącznie, chyba że jakieś Niemcy lub Holandia się przydarzy
Ale ja już stara jestem to i leniwa do wyjazdów się zrobiłam. Nie cierpię odpraw i czekania na lotnisku, oj nie cierpię i unikam jak ognia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:15, 10 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bogusiu, miłego wyjazdu, szkoda, ale czasem udaje nam się przypadkowo spotkać, bo do Wawra jeżdżę, zawsze mam jakąś sprawę do załatwienia Może kolejny raz uda się?

Danusiu,następne przypadkowe spotkanie to jak trafić w lotto,jeśli bywasz w Wawrze i będziesz miała chwilę czasu to zapraszam na Zwoleńską na kawę tylko wcześniej daj znać.
Anna i Ogród 18:48, 10 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Od Vity:

Pokumaj o co chodzi tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/344-wiktorianskie-dzwony-z-terakoty-i-bielenie-rabarbaru

No w życiu o tym nie słyszałam. I nigdy nie widziałam. Za dziecka rabarbar był chyba w każdym ogrodzie na wsi ale tych dzwonów nie znałam.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 18:02, 10 cze 2020

Do góry
beta napisał(a)

ja też tego nie kumam
zatem prosimy o wyjaśnienie tego celowości tego zabiegu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/344-wiktorianskie-dzwony-z-terakoty-i-bielenie-rabarbaru
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies