Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 17:46, 18 cze 2020

To judaszowiec. Otula rzeźbę. Rzeźba dzieło Witka, a na drugą oś w poprzek stawu mam inną, ale w tym samym stylu i z tego samego materiału. Tylko postumentu brak, więc stoi oparta o ambrowca na razie i czeka... Postument trzeba wylać z betonu a nie ma czasu na to.

Instagram Ogrodowiska
toby 22:11, 18 cze 2020

Gardenarium napisał(a)
Robi się całkiem, całkiem, już nie tak pusto nad jeziorkiem

Mi najbardziej podoba się ten efektowny soliter na rogu stawu. Obłęd.
mikdan_2608 23:42, 18 cze 2020

Makao_J napisał(a)

Dzięki Danusiu.
Chyba więc zrezygnuję z tej kosmatej. Rozważam jeszcze dębolistną.
Muszę poczytać czy w cieniu da radę.

Dębolistną polecam. Mam działkę po innym działkowiczu, nieco (eufemizm) leniwym, a na niej odziedziczone hortensje dębolistne. Od lat nikt o nie nie dbał, ani odżywione, ani przycięte. Zero, kompletnie. Radzą sobie i na patelni i w cieniu. Są cztery i wszystkie cztery przesadzone a wielkie okazy. I nic im nie było, mało tego nawet nie przeszkodziło im w kwitnieniu. Fakt, przesadzał zawodowy ogrodnik w listopadzie dwa lata temu. hmm… a może nawet już trzy? Jak ten czas leci. Wówczas przy okazji przesadził mi rododendrona mniej więcej metrowego, dzisiaj przyrósł ok pół metra. Hortensje w słońcu rosną bardziej w szerokość natomiast w cieniu dodatkowo nieco ciągnie je w górę. Na sąsiedniej działce również rośnie hortensja dębolistna, ale w kompletnym gąszczu iglaków wobec tego bidula ciągnie w górę jak wściekła. Tak na oko dwa metry już przekroczyła. Hortensja dębolistna daje odrosty korzeniowe, które jak okrzepną można odkopać i pozyskać nowe egzemplarze. Przyjmuje się nawet jak korzonki są tylko przysłowiowe. U mnie tak przynajmniej było i parę "córek" poszło do ludzi i ma się świetnie bez specjalnych ceregieli z owijaniem na zimę itd. No chyba, że te córki zahartowane po rodzicu? dodam, że działka jest w północnej części Łodzi, no prawie pod Zgierzem . Pozdrawiam dm
sylwia_slomc... 23:57, 18 cze 2020

Ciekawe informacje na temat dębolistnej
Agania 07:57, 19 cze 2020

Gardenarium napisał(a)
Zakwitł mi taki mak

Bajeczny
Mgduska 08:50, 19 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ciekawe informacje na temat dębolistnej

Dla mnie również Chciałabym sobie część lasku zagospodarować jakimiś ciekawymi hortensjami, o ładnych liściach. Jeśli daje radę k. Łodzi, u mnie też powinna
Pszczelarnia 09:41, 19 cze 2020

Gardenarium napisał(a)
Zakwitł mi taki mak

Danusiu, myślisz, że ten mak wschodni z nasion powtórzyłby cechy rośliny matecznej?

Mam nieco innego i już drugi rok zastanawiam się, jak go pomnożyć. A może trzeba po prostu wysiać (kiedy?)?
kasia_c 21:38, 20 cze 2020

Pięknie wszystko rośnie. Cóż to za delikatna roślinak w tle maku. Piękna różowa chmurka
ewsyg 23:21, 20 cze 2020

Danusiu, pięknie dobierasz rośliny. Masz dar, Anglia pięknieje z dnia na dzień.
kasiek 17:02, 21 cze 2020

Faktycznie nad stawem bajecznie, a jak tam kocięta?