Mirellko moja stipa już wysadzona, ale ta którą siałam w marcu i wcześnie popikowałam wygląda jak perz. Zupełnie "zdziczała" Posadziłam ją na działce jako eksperyment naukowy . Ja swoją drugą stipę siałam później i ta wyglądała cudnie. ale nie dzieliłam jej. W zeszłym tygodniu jak wysadzałam do gruntu to robiłam kępki z tego co miałam.
Bałam się że własnie będzie niedostępna i dlatego dzwoniłam jak radziłaś. Powiedzieli że tej odmiany mają bardzo dużo i nie ma mozliwości żeby zabrakło. Odetchnęłam wtedy z ulgą bo dosyć ciężko ją znaleźć.
A po ile źdźbeł pikowałaś stipę? Ja po 4 - 5 więc może w tym sekret? Daj jej jeszcze czas. Tak jak mówiłaś może w gruncie szybciej nabierze masy. Szkoda tak od razu ją przekreślać...
No to z siakową możecie się delektować zapachem ile tylko dusza zapragnie
no to jak cień to nie lawenda do cienia hosty ( tutaj radzę znaleźć jakieś sprawdzone źródło bo niestety nawet w szkółkach widywałam hosty zarażone wirusem hvx) brunery, miodunki, trawa hakanehola all gold albo np hakanehola aureola, tawułki, trawa ide dance
ale na pewno nie stipa i lawenda to jest do słońca
skoro nie jest to jakieś wyeksponowane miejsce i nie chcesz drogiego nic kupowac to może lepiej zrezygnować z drzewa bo ogólnie drzewa szczepione na pniu do najtańszych nie należą
Przy basenie, kole, chciałabym posadzić rośliny mało wymagające.Obojętnie czy trawki czy byliny.
Myślałam, że ciemny konwalnik fajnie by kontrastował z jasną kostką.
Pod brzozami pewnie powstałaby w przyszłości rabata.Ale to potem
Stipa szczerze dana to ładnie rośnie hi hi.
Do zobaczenia
jeśli jest dużo słońca to moze takie coś w nawiazaniu do tego co posadziłaś i co radzi Anita https://pl.pinterest.com/pin/166422148709126740/
tylko musiałabyś rozstrzelic lawende i kulki, dosadzić rozchodnika i stipa o której piszesz. tylko ona raczej jednoroczna jesli cos na dłuzej to śmiałek by pasował.
na wiosne czosnki
bordowe drzewko byłoby super, ja też chcę stworzyć taką bordowo-fioletowo-niebieska rabatke. mam już posadzone jabłonie Royalty
Ja muszę swoje sadzonki trochę zahartować. Dmuszek niedługo wypuści kłosy więc też czas go na rabaty wysadzić. Narazie nie mam koncepcji gdzie
Stipa ze szkółek pewnie podpędzana ale jak wysadzisz na rabaty nabierze masy.
Pozdrawiam Basieńko