No taki był plan i cieszę się, że się udało .
Dzięki Lidka !
Kasiu
Super, nie? Takie święta to ja lubię .
Zdjęć więcej nie ma bo się zajęłam robotą, która polegała na pieleniu i cięciu więc mało widowiskowe to było. Ale za to wstawię to:
04.2020
04.2023
Poprzedni rok minął mi niepostrzeżenie, brak zdjęć ogrodowych w zasobach telefonu i aparatu, ogród radził sobie sam bo prawie nic nie robiłam. W tym roku ruszyłam pełna energii do pracy, urlop spędziłam na wycince suchelców z bylin i traw. A teraz czas na pielenie bo pokrzywa i podagrycznik zadomowiły się u mnie na dobre. Sobotę spędziłam w kuchni i ogrodzie, wystarczy trochę słońca a produktywność wzrasta Plany na ten rok są bardzo ambitne, zobaczymy jak nam pójdzie.
Ela, dziś cieplutko. Jest godzina 11 i od płd-wsch termometr pokazuje +14 st C. Piękne słońce. Wczoraj było tak samo. Ciepło do wieczora, choć po południu słońce było za lekkimi chmurkami Nareszcie wiosennie i w hiacyntach bzyczy aż miło
Polecam ci do ogrodu malutką (25–30 cm wysokości) trawką całą zimę zieloną Turzyca Ptasie łapki (Carex ornithopoda), nie paskowana, ale zielony gatunek. Nadaje się na każde stanowisko i słońce, i cień, byle w wodzie nie stała.
March til frost pokazała dwa pąki, ale jest cała nimi obsypana, więc nadzieja jest. W ub roku wcale nie zakwitła, posadzona rok wcześniej. Widocznie po posadzeniu musi poświęcić siły na ukorzenienie i aklimatyzację
Jesienią muszę nabyć i posadzić białe szachownice. Na zdjęciach wyglądają obłędnie
Moje poletko powoli przyrasta
Anemone blanda odnajdowane w różnych zakątkach ogrodu - to lubię
Zobaczyłam takie zestawienie w internetach - zawilce, kokorycz Purple Bird (to ta, którą mam) i Beth Evans (to ta, którą mieć zamierzam ). No baja po prostu.
W tym roku mam kumulację Zakwitną mi obie świdośliwy!!! Po prostu nie mogę uwierzyć w swoje szczęście!!! Niby nic , ale oba drzewka nabyte i posadzone 3 lata temu dotychczas wcale nie kwitły... tzn. mniejsza obdarzyła mnie kilkoma kwiatkami w ub. roku, większa ani jednym. Już rozważałam przesadzanie, a tu oba drzewka obsypane pąkami kwiatowymi O, takimi o:
Jabłonka Ola też za chwilę obsypie się różowymi kwiatuszkami
A z listków to miodowozłote grujecznika ślicznie wyglądają podświetlone słońcem
Za to tych świecznicy prawie nie widać, a też cieszą jak nie wiem