Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 17:28, 23 lip 2015

Do góry
Niebieskiego ciąg dalszy.

Te jeszcze w zeszłym roku były jasnoróżowe. Myślałam że na drugim końcu ogrodu takie zostaną, ale gdzie tam.

Te są głębko ciemnoczerwone i mają śliczne niebieskie "oczka".

Ta jest ostatnia, ale młoda, jeszcze nie sięgnęła korzeniami głębko po niebieski kolor.

Kosmos czekoladowy stały w kolorze, udało mi się go przezimować w piwnicy.

President kończy niebieski korowód.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 17:20, 23 lip 2015

Do góry
limka już mnie przerosła ma 2m

Great Star oczywiście a nie Levana i NN
Brzoza - Betula 17:18, 23 lip 2015

Do góry
Dziękuję za odpowiedź.

Z tym, że tuje "robią" za żywopłot i mają za zadanie dodać w przyszłości intymności memu przyszłemu ogrodowi. Zamierzam je posadzić trzcinnikiem Karl Forester lub szpalerem z lawendy, bo tam niewiele miejsca na co innego już będzie...no i tak wymyśliłam sobie z drugiej strony te brzozy - które notabene uwielbiam w każdej postaci.☺

Czyli co, pani Danusiu - nie widzi pani tej koncepcji??

Wklejam zdjęcia

To wchodząc do ogrodu (za niebieską beczką ścieżka i rabata skręcają w prawo)

A to jest częściowy widok z tarasu.

Proszę nie patrzeć na te plastikowe obrzeża (służą mi do wytyczania rabat )i ogólny nieład.
Jeżówka - Echinacea 17:16, 23 lip 2015

Do góry
Anna odcienie dość często ale tak drastyczna zmiana ?
silne czynniki zewnętrzne lub zmienność genetyczna rozmnażanych in vitro
a może w kępie były dwie sadzonki i przeżyła jedna ta która nie kwitła

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 17:09, 23 lip 2015

Do góry
i rabata z drugiej strony tarasu, którą byłabym w stanie przerobić choćby jutro:

rośnie tutaj jarzębina biała szczepiona na pniu, w jej nóżkach szałwia różowa, po lewej stronie pęcherznica, która była przycięta a mimo to śmiesznia rośnie, tawuła japońska i żurawki, po prawej stronie też zbieranina z darów: pieris japoński, danica i lim glow...

i widać chyba, że wszystko jest za blisko posadzone...

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:09, 23 lip 2015

Do góry
malkul napisał(a)

Żartuj żartuj

Pan magister będzie bez dwóch zdań, ty to jestes taki Sebastian idealnei skrojony, grzyczny, miły, spokojny, ambitny, pracowity, szlachetny, .... ech długo by gadać!

jak będziesz w domu to pokaż mi te Vertigo

pozdrawiamy i mięłgo dzionka

Hahahahaha - sikam Gosia czy Ty aby na pewno o dobrym Sebastianie piszesz? Może Ci się z mężem pomyliłem
Vertigo tak wyglądały w sobotę - ze ściętymi surfiniami, bo zasuszone

Ja również Was pozdrawiam
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 17:04, 23 lip 2015

Do góry
i mamy rabatę nr "2"

na jednej z poprzednich stron wstawiałam jej plan...

Ogródek Niny 17:04, 23 lip 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)

cudnie, a to ciemne to co?
Ogródek Niny 17:02, 23 lip 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Bajzlowata rynna i hortensje lime z tawulkami

Z tą bajzlowatą rynną co myślisz zrobić? Ona odprowadza wodę z dużej powierzchni?

U mnie zastosowałam dwa różne rozwiązania. Pod rynną z daszku wiaty mam beczkę na podwyższeniu z kranikiem. Do kranika mogę podłączyć wąż albo nalewać do konewki.
Z daszku nad schodami wejściowymi rynna jest przełużona pod ziemię, tam jest kolanko i taką perforowaną rurą rozprowadzana w glebę. Wokół tej rury jest coś w rodzaju filtra, żeby się nie zapychały dziurki: owinięta przepuszczalną matą a całość obsypana grubym piaskiem.
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 17:02, 23 lip 2015

Do góry
miejsce z sosnami wygląda tak:

póki co pod nią posadzone wszystkie "dary" myślałam o tym by zrobić tam wrzosowisko... nasadzić tam bardzo dużo wrzosów i wrzośców, bo kompletnie nie mam pomyśłu co można zrobić pod tymi sosnami... pierwotnie chciałam tam postawić ławeczkę, ale sypiące się igłymnie odwiodły od tego pomysłu, ale może to błąd...
tylko co zrobić z tym co tam rośnie...

zrobię jeszcze zdjęcie z dalszej perspektywy
Co z tym ogródeczkiem począć 17:01, 23 lip 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

Fajnie to Ewo wykombinowałaś Cegły i bluszcz są świetnym tłem
Jak te kulki buksowe podrosną to będzie czadowo Co to za trawka między jeżówkami ?
Ogródek Niny 17:00, 23 lip 2015

Do góry
Dzis sobie na pocieszenie kupiłam kfiatki
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 16:59, 23 lip 2015

Do góry
rabata przy tarasie:
trzy trzmieliny na pniu, w nóżkach lawenda

Ogród w budowie - nieustającej 16:57, 23 lip 2015

Do góry
Wszystko na niebiesko, fioletowo, purpurowo. Nie mogę mieć różowych hortensji, bez szans. Dlaczego nikt nie wymyślił nawozu "różowa hortensja"?

Polish Spirit

Malwa niemal czarna, aparat kłamie

Radosne cynie

aster Wunder von Staffa

Agapanty kończą obfite wreszczie kwitnienie - łodygi mają bardzo długie i po poprzedniej zawierusze w zeszłym tygodniu, jak się położyły, tak już nie wstały.

Ogródek Niny 16:56, 23 lip 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Tak jak ida doniczki chce poszerzyc rabate naprzeciwko patio. Chcialabym tam stawik tzn balie z woda albo poidelko

Przypomnij mi - szopka idzie do rozbiórki?
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 16:55, 23 lip 2015

Do góry
Po prawej stronie idąc w stronę tarasu:

i tutaj dziwnie zakończyłam sadzenie tawuł... myślalam żeby to jakoś zaokrąglić i wypełnić to np. żurawkami

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 16:52, 23 lip 2015

Do góry
Zrobiłam sobie też plan mojej działki... ponanosiłam to co obecnie się na niej znajduje...
Wiem, że usytuowanie moich rabat jest raczej niefortunne dlatego spokojnie chciałabym sobie przemyśleć z Waszą pomocą co pozmieniać, co zlikwidować,a może udałoby się zgrabnie to co mam troszkę przerobić...
Wiadomo, że od razu nie zrobię całego ogrodu, ale podzieliłabym sobie to etapami, stronami...

Mój rysunek jest trochę nieudolny, proporcje niezbyt zachowane... ale poglądowo tak to właśnie wygląda:

zdjęcia jak wygląda front na obecną chwilę, wiśnie widać rosną, berberysy ruszyły, tawułki przycięte niedawno:

Ogródek Niny 16:51, 23 lip 2015

Do góry
Bajzlowata rynna i hortensje lime z tawulkami
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:49, 23 lip 2015

Do góry
MarcinCz napisał(a)
Hej dokładnie taki nawóz jak pod linkiem ?????.Poczytaj sobie o tym nawozie tam masz dokładnie napisane jaki masz skład i dawkowanie.Tu masz linka
http://www.yara.pl/Images/YaraMila%20Complex%20ulotka%20v2015_tcm456-174246.pdf
spokojnie możesz posiać trawnik i nic sie nie stanie tylko z umiarem około 3 kg na 100m2.Ważne żebyś to zrobił równomiernie na całym trawniku bo będą miejsca gdzie trawa będzie zielona i miejsca gdzie będzie żółta.

Kupiłem 2.5 kg starczy to na taki mały trawnik przed domem 5.5 długi i szeroki 1.5 ?
Zuważylem takie białe kulki na dole w trawie pewnie jakaś pleśń i pełno takich małych muszek jak przejdę po trawie jakaś plaga bo wszędzie to jest .

Ogródek Niny 16:48, 23 lip 2015

Do góry
Rabata kółkowa z przodu z berberysami, w koncu je wsadzilam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies