Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Moja działka. 15:40, 30 wrz 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
I parę fotków z wczoraj

Bogusiu fajne te twoje fotki a ta żółta co to za pieknośc
A pytałas mnie chwile wcześniej o trawę u mnie to juz wiem jest to miskant olbrzymi
Pozdrowienia zostawiam
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:10, 30 wrz 2014

Do góry
Nie przesadzałam, nie wiem, ale chyba nie będzie źle! to w końcu nie jest miskant chiński.. raczej w kupie się trzyma.. coś jak duży bukszpan pewnie
Mój mały skrawek ziemi 06:56, 30 wrz 2014

Do góry
Bogdziu rozplenicę mam 3 rok i jestem zachwycona nią
a ta brązowa to chyba jakiś miskant cukrowy tak mi się wydaję , mam go od lat i nie pamiętam skąd się wziął w ogrodzie.
Szmaragdowy Zakątek 00:37, 30 wrz 2014

Do góry
A teraz kilka fotek…
posadzony na wiosnę berberys ORANGRE ROCKET już owocuje… może by tak naleweczkę zrobić…

moje żurawki GEORGIA PEACH aż rażą czerwienią

natomiast żurawka RIO cudnie zaczyna się przebarwiać

moje weekendowe zakupy - w tle 3 bukszpany kupione w sobotę oraz przywiezione z Wojsławic: 2 miskanty ML, 3 carex’y MORROWI, 1 rozplenica RED HEAD, 1 miskant YAKU JIMA (karzeł wśród miskantów, dorasta tylko do 60 cm) i przytarganych z Zielonej Góry przez Kasik 10 żurawek NN.

a tutaj pokazywane na poprzednim zdjęciu bukszpany… posadzone razem, przycięte na wiosnę utworzą stożek… mam nadzieję!
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 19:13, 29 wrz 2014

Do góry
Selly napisał(a)

Tak sobie patrzę na to zdjęcie i zastanawiam:
co to za trawka ?

To miskant Ferner Osten. Polecam.
Jesienne spotkanie Ogrodowiska w Wojsławicach 28.09.2014(niedziela) 12:26, 29 wrz 2014

Do góry
Co to za miskant?

Wracamy szukać naszej rodziny

Jest nas coraz więcej

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:04, 28 wrz 2014

Do góry
Mira napisał(a)
Śliczny.Na wszystkich zdjęciach to ta sama odmiana?

Tak, na 4 zdjęciach to miskant Variegatus.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:59, 28 wrz 2014

Do góry
a co byscie mi doradzili na te skarpe przy schodach gdzie rosna dwa szmaragdy a pod nimi nizej klon palmowy czerwony i jakis stary jalowiec plozacy chyba tamarisiflora ktory mysle wyrzucic bo po ogrodowisku juz nie moge na niego patrzec? a rabate z trzma brzozami zaprojektowalam w immym miejscu pod murem tez tak by wygladala na sucho tylko mysle ze 3 mi nie wejda i nie wiem czy 2 nie beda glupio wygladaly?co ile jesadzic i co o tym myslicie miskant pod stricta/rosnie juz duza ok 3,5 m/ to varegiatus a dalej ml potem rozplenica i cyprysik tez rosnie ok 2,5-3 m?
Ogród z tatarakiem w tle 20:40, 28 wrz 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Kasiu Danusia u mnie pisała że lepiej lawendy teraz nie ruszać bo może przemarznąć także nowe sadzonki lepiej zrobić wiosną.
Widziałam,że pytałaś u Marty o trawkę za bukszpanami to miskant Morning Light pięknie to wygląda tym bardziej się cieszę bo też mam za buksy wsadzony tylko mikrusi bo podzielony ale w przyszłym roku powinien już być widoczny. Mam go też za domem pomiędzy stożkami sadziłam chyba na poczatku lipca (oczywiście dzielony) i bardzo szybko urósł.To chyba mój faworyt jeśli chodzi o miskanty

Anetko, dzięki za info. Wstrzymam się zatem z ciachaniem lawendy do wiosny.

Ta trawka u Marty wygląda pieknie. Wrzuć prosze w wolnej chwili troche swoich zdjęć. Masz taki super ogród, chciałabym trochę podgapić cos dla siebie jeśli pozwolisz?
Jesienne spotkanie Ogrodowiska w Wojsławicach 28.09.2014(niedziela) 20:20, 28 wrz 2014

Do góry
Śliczny miskant

Carexy

Wszyscy sę zachwycali... ja chyba nie
Miskant - Miscanthus 19:38, 28 wrz 2014

Do góry
miskant chiński Ferner Osten i Dronning Ingrid

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:38, 28 wrz 2014

Do góry
Miskant Strictus, też 3-letni

Gracillimusy? Sam już nie wiem. Czy one tak kwitną??
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:28, 28 wrz 2014

Do góry
Miało być dużo zdjęć. Wyskoczyła mi jednak wizyta u cioci. Troszkę porobiłem rano, później czekałem aż słońce oświetli kwiatostany miskantów. I zanim wróciłem zaszło już za drzewa Następna okazja w sobotę.

Najpierw trawy.
Miskant Variegatus
ten jest 3-letni

a ten rośnie w miejscu tymczasowym nad stawem od wiosny tego roku
Przedwiośnie ogrodu..:) 18:56, 28 wrz 2014

Do góry
Aniu na stronie 59 pod Nigrą posadziłam w tym roku Variegatusy, jeszcze nie doswiadczyamich wysokosci, ale mogą byc trche wyzsze, na pewno nie nizszse.
Tulipanów poki co kupiłam moze 50, ale to w centrum ogrodniczm. Chciałąbym jeszcze, ale nie mamtu sprawdonych miejsc, bo z cebulowymi to debiutuję.

Kasiu-te trawy to Miskant Morning Light. Jest drugi sezon, szybko rosnie

Iwonko witam i zapraszam.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:25, 28 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Mirko napisałam mało obsługowe, a nie bezobsługowe . Chyba nie ma roślin, przy których nie trzeba 'chodzić'? Oczywiście mogę się mylić ale póki co przy trawach mam najmniej pracy. Trawy związujesz jesienią, wiosną przycinasz (póki co przycinam nożycami ręcznymi i nie jest to proste ale bez przesady), po miesiącu półtorej wychodzą znowu i praktycznie cały sezon zdobią ogród. Raz na parę lat wykopujesz i dzielisz. A ile trzeba włożyć pracy np w byliny, róże, bukszpany...
Oczywiście to moje zdanie i wcale nie trzeba się z nim zgadzać

...zgadzam się w 100%...nawet jeden miskant robi robotę na rabacie...jeden bukszpan nie...
Ogród z tatarakiem w tle 12:21, 28 wrz 2014

Do góry
Kasiu Danusia u mnie pisała że lepiej lawendy teraz nie ruszać bo może przemarznąć także nowe sadzonki lepiej zrobić wiosną.
Widziałam,że pytałaś u Marty o trawkę za bukszpanami to miskant Morning Light pięknie to wygląda tym bardziej się cieszę bo też mam za buksy wsadzony tylko mikrusi bo podzielony ale w przyszłym roku powinien już być widoczny. Mam go też za domem pomiędzy stożkami sadziłam chyba na poczatku lipca (oczywiście dzielony) i bardzo szybko urósł.To chyba mój faworyt jeśli chodzi o miskanty
Moja "przyziemna" :) pasja 19:38, 27 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Uprzedzam, ze miskanty pod brzozami słabo rosna. Moje musiałm przesadzić, bo brzozy wypijały im wodę a trawki lubią dużo wody... I były morning lighty strasznie rachityczne

a ja się dziwię dlaczego mój miskant obok brzozy kiepsko rośnie - choć posadzony równocześnie w innym który i większy i "grubszy" , sądziłąm że to wina mrówek ...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:10, 27 wrz 2014

Do góry
marzena napisał(a)
rozplenice cudowne !
ale zupełnie nie rozumiem, co sie stało z bukszpanami...
u mnie czasem ktorys z psów trochę'podleje' i liście brązowieją, ale co u Ciebie sie stało z nimi w takiej ilości ?

Irenko pozdrawiam serdecznie

Nie wiem, naprawdę, bo nagle, za 2 dni...
Marzenko pozdrawiam
walczyłam z paprociami, ależ to ma korzenie, pociągnęłam dalej miskant ML i dołożyłam haone All Gold, poprzesadzałam ukorzenione limki, w sumie tam ich znowu 11, pewnie za 2 lata znowu będę przesadzać

przy okazji zdeptałam na amen trawę, taka tu wilgoć
i narecznicę wyeksponowałam, bo hosty ją zakryły, a taka urodziwa

teraz pasuje do całości
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:10, 27 wrz 2014

Do góry
Iwonko ja to miałem konkretny kryzys w zeszłym roku i ciągłe pytanie jak zmienić na lepsze nie marnując masy roślin, częśc mimo wszystko musiałem oddać w dobre ręcę, ale tylko mniejszą częśc... reszte upycham

Donia ja mam nadziję, że to wszystko dopiero zacznie rosnąć w przyszłym roku, chociaż o kilka miejsc się obawiam, że miejsca już będzie mało w przyszłym sezonie

Mileno cieszę się, że tak mówisz bo na niektórych rabatach na prawde jest totalny miks gatunkowy, ale już się z tym pogodziłem i tłumacze sobie po prostu... taki już jest ten mój ogród

Trawek mnóstwo przybyło w tym roku i nie mam z nimi większego doświadczenia. To co mam dłużej niż ten sezon to kostrzewa sina, która wymaga pozbywania się kwiatostanów i częstego dzielenia, miskant zebrinus i giganteus który jest gigantyczny , miskant morning Light cudowny, turzyce evergold i amazon Mist mam od zeszłego roku, ale czy dobrze zimują to będzie można powiedzieć po normalnej zimie

Olu dziękuje, bardzo mi miło

Słoneczko nieśmiało przedziera się przez chmurki, więc uciekam do ogrodu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:22, 27 wrz 2014

Do góry
Krys napisał(a)
Irenko ślicznie te trawy wyglądają mam jedna taka sztuke,a kiedy szukac siewek ? pozdrawiam

Krysiu, nasiona rozrzucałam na jesień, a już w maju i czerwcu zobaczyłam siewki, chodzę i zbieram i sadzę w różne miejsca, jak podrosną pewnie i tak miejsce im zmienię

jedna aż tu się zadomowiła....a traw tu trochę jest
miskant variegatus, arundo donax gold, turzyce palmowe, carex Elata
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies