Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 09:19, 08 paź 2014

Mirka napisał(a)
Dzięki będę próbować może się uda choć kilka sadzonek wyhodować

Jakby padochła po zimie, to pisz, wyslę. U mnie w ogródku zaplecze hutujni jest konkretne - twarde, podkarpackie
Mariusz 09:23, 08 paź 2014

monteverde napisał(a)

hahahaha, ale widzisz mam już sklerozę, dobrze że przeglądałam zdjęcia z lipcawysoko okryć fuksje? tzn. kopczyk

Fuksje magellana można nakryć liśćmi (tak robię), ale jak są myszy, to zeżrą. Można jak u róż, korzeń musi być zabezpieczony. Gdy góra zmarznie, to i tak wyskoczy od ziemi i obficie zakwitnie jeszcze w tym samym sezonie. Na kopczyk sypnij liście.
Sadzonki masz malutkie, to torfem zakopcujesz.
Mariusz 09:25, 08 paź 2014

Aaaa... pędy nakryj cieniówką, ale nie agrowłókniną, ale to rada na przyszłość, jak się rozrosną.
Mirka 10:12, 08 paź 2014

Mariusz napisał(a)

Jakby padochła po zimie, to pisz, wyslę. U mnie w ogródku zaplecze hutujni jest konkretne - twarde, podkarpackie
Dzięki będę pamiętać.Jeżówki od Małej Mi nie do zdarcia też podkarpackie.
Bogdzia 09:01, 09 paź 2014

Miłego dnia życzę.
Mala_Mi 10:51, 09 paź 2014

Dzięki za info o grzebieńczyku.
Mariusz 07:58, 10 paź 2014

Mirka napisał(a)
Dzięki będę pamiętać.Jeżówki od Małej Mi nie do zdarcia też podkarpackie.

Ja też mam te jeżówki i były dla mnie wielkim odkryciem , posadziłem je na przodzie biorąc pod uwagę przeciętną wysokość jeżówek, a wyrosły mega, jak ja, a mam 180 w butach.

Pszczelarnia 08:26, 10 paź 2014

Cepeliada w ogrodzie - bardzo mi się podoba to określenie. I cucenie astrów.

Najbardziej lubię jesienne ogrody, zwłąszcza że ta jesień jakoś tak już w sierpniu się zaczyna.

Miskant Red Chief godny uwagi.

Jakiego buka sadzisz?
Mariusz 09:38, 10 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Cepeliada w ogrodzie - bardzo mi się podoba to określenie. I cucenie astrów.

Najbardziej lubię jesienne ogrody, zwłąszcza że ta jesień jakoś tak już w sierpniu się zaczyna.

Miskant Red Chief godny uwagi.

Jakiego buka sadzisz?

Cepeliada to słówko zapożyczone od mojego kolegi , mi też przypadło do gustu, tym bardziej, że świetnie pasuje to rzeczywistości

Posadziłem dwa buczki 'Riversii', jeden przy samotnej brzozie, drugi jako zamknięcie widoku w tle dużych drzew sąsiada.
Mariusz 09:58, 10 paź 2014

Pokaże Wam basen - zegar słoneczny jeszcze niedokończony. Z miejsca mojej pracy, mój podopieczny . Problem glonów został rozwiązany w prosty sposób. Płytkie 50 cm metalowe baseny na pełnym słońcu, to cudowne warunki dla glonów. Lustro wody będą pokrywać kępy lilii wodnych (obecnie testy), prawie całkowicie cieniując dno. Ich liście zabezpieczają też basen przed przegrzaniem wody. Dodatkowo zamontowano są pompy, kaskady natleniające, które też po odpowiednich przeróbkach będą spełniać rolę filtra, bazę dla mikroorganizmów.