Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Tu ma być ogród :) 12:13, 06 mar 2017

Do góry
Ależ masz piękną seslerię i ile krokusów!!!!!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:54, 06 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

O jak dobrze, ze ktoś mnie rozumie ... i wiesz co znaczy oczyścić tyle smaragdów
Ułatwia i to bardzo!!! ... właśnie poważnie rozważam zakup takiego odkurzacza

Buziaki poli

Wiem, wiem i zawsze jak czyszczę to rozmyślałam o Tobie

Ja w sobotę wymyśliłam jeszcze inny sposób. Najpierw gruba rękawica na rękę i z tego najgorszego syfu oczyszczam ręcznie bez "cyrtolenia się", pozniej dokładnie odkurzam ze wszystkiego co nie dało się ręcznie. U mnie ten sposób wychodzi szybciej niż całe drzewko odkurzaczem.

A Ty jakim sposobem czyścisz?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:44, 06 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Dla wszystkich zainteresowanych Proponianem Wapnia podaję informcję jakie do tej pory udało mi się zgromadzić.

Przepis na PW na bazie gotowego propionianu wapnia

Odważamy 150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o poj 1 l Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % lub 3 ml octu 6 % i całość dopełniamy wodą do objętości 1 litra. Wstrząsamy do całkowitego rozpuszczenia. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. W każdym litrze cieczy do oprysku powinno się znajdować 100 ml krochmalu przygotowanego identycznie jak w przepisie na IF.
Jak wynika z prostego przeliczenia 1 l koncentratu PW starcza nam na 500 l cieczy do oprysku. Koncentrat powinien być stabilny chemicznie i mikrobiologicznie.

Zmartwił mnie krochmal w przepisie, w drugim ogrodzie będę miała problem z przygotowaniem i zadałam pytanie Mazanowi czy krochmal można czymś zastąpić?
Cytuję odpowiedzi Walerka:

"Dlatego używam mydła w płynie - prawie się nie pieni, a oliwa z oliwek zmniejsza pienienie się mydła."

Ile mydła użyć?

" Podobnie do ilości mydła potasowego, gdyż to nim się posługuję. Nie zastępuje całkowicie krochmalu, ale ma działanie biobójcze i wzmacnia PW. To ok. 1 - 2% / litr. Krochmalu wychodzi 10%. Mydło w podobny sposób przygotowuje się na bańki do zabawy dziecięcej.

Do poczytania o mydle potasowym:

http://poradnikogrodniczy.pl/mydlo-potasowe-pomocnik-w-ochronie-roslin.php

Ogólne info o PW:
Co najważniejsze - fytoftoroza nie ma żadnych szans rozwoju, a także werticilioza. propionian wapnia- Zwalczy choroby odglebowe, których na przedwiośniu multum - pytium, szara pleśń, fuzarioza i inne, czyli choroby zgorzelowe powodujące wypadanie roślin nawet kilkuletnich.

"...Preparatem PW można opryskiwać dosłownie wszystko od pomidorów począwszy na jabłoniach skończywszy . Nie wyłączając borówek... W razie infekcji parcha jabłoni lub gruszy do oprysku 8 ml tego koncentratu na litr wody ..."

"...HT na pewno trzeba mieć choćby ze względu na jego właściwości owadobójcze i jako repelent na ślimaki. No i PW na jego właściwości grzybobójcze i jako nawóz wapniowy dolistny i preparat zapobiegający zgorzeli siewek przy produkcji rozsad.

PW do oprysku Stosować z HT w takich odstępach jak dla HT I OW.

Jesli ktoś jest zainteresowany tematem to można tutaj poczytać:

http://wrzos.phorum.pl/viewtopic.php?t=1829&postdays=0&postorder=asc&start=810

Wszelkie wątpliwości i pytania wyjaśni Mazan, który używa PW i zna jego wszystkie właściwości.

Walerek jak coś pomyliłam albo myślisz, że warto coś dodać to proszę napisz!

Mogę sobie skopiować?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:39, 06 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Ewkuś-to prawda, zapach jest niesamowity. Mięsko naturalne, niczym nie pędzone.

A ja mam właśnie dzisiaj przywiozłam indyka z takiego źródła eko
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:38, 06 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Aguś, mój warzywny to tylko dwie skrzynie-takie aby mieć na bieżąco choć trochę własnych warzywek Jak znajdę zdjęcie to wrzucę W sobotę posiałam marchewkę, koper, rzodkiewkę i posadziłam dymkę na szczypior. Teraz czekam na dalsze Wasze wskazówki dt.siewu.

To już się sieje?!!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:36, 06 mar 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ojej, ale pyszności robicie
To co jednak krochmal lepiej robić, niż z tym mydłem się bawić?

Reniu, u Danusi bdan poczytaj o PW.

Dzięki
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:26, 06 mar 2017

Do góry
Zawsze były u Ciebie piękne zdjęcia a teraz z nowym aparatem będziemy oglądać z rozdziawionymi buziami

Ps a jaki masz obiektyw?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:45, 06 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Próbuję zrozumieć o co chodzi z tym PW ale jakoś nie ogarniam ... a gdzie jeszcze można o tym poczytać?

Spróbuję za chwilę opisać co się dowiedziałam na temat PW.
Tu ma być ogród :) 22:20, 05 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Edytka A cięłam już ŚŚ?

Reniu, nie cięłam i nie wiem nawet czy u mnie jest co ciąć. Czytałam, że u starszych egzemplarzy przeprowadza się tylko cięcie sanitarne, a te nasze drzewka na pewno mają trochę latek.

Zrobię zdjęcia jutro to coś podpowiecie z Asią może?
Moja codzienność - ogród Oli 21:56, 05 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja też jeszcze czekam z hortkami, miscantami i rozplenicą
Próby z wodą nie zrobiliśmy ... cały dzień czyściłam tuje

Jeszcze czas na cięcie
Z takim sprzętem czyszczenie to chyba nawet przyjemność
Ogród Mirelli 21:51, 05 mar 2017

Do góry
Mirelka czyli stipę się tnie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:44, 05 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Renia zajrzyj do mnie - zobacz jak moja stipa wygląda. Ja obcięłam, ale czytałam, że do połowy kwietnia nawet nie ciąć. Oj tak długo to bym nie wytrzymała

Róże zaczynam ciąć w tygodniu, bo już pięknie wypuszczają

A widziałaś moją? Będzie co z tego?
Z różami poczekam do kwitnienia forsycji ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:42, 05 mar 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Nie, wcale nie mówię, że mniej, może też je tak ostro ciachnę
Miałam właśnie Ciebie pytać o trawnik, też z M dziś gadałam, że jakby było ok w tygodniu, to może w sobotę będziemy tyrać Widzę, że plany mamy podobne Muszę do wypożyczalni skoczyć i zapytać o wertykulator

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:41, 05 mar 2017

Do góry
Próbuję zrozumieć o co chodzi z tym PW ale jakoś nie ogarniam ... a gdzie jeszcze można o tym poczytać?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:35, 05 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
czyli mniej

Tak sobie dzisiaj planowaliśmy z eMem że jeśli w sobotę pogoda dopisze to będziemy wertykulować trawnik (pod warunkiem, że nie będzie obfitych opadów w tygodniu)
Nie, wcale nie mówię, że mniej, może też je tak ostro ciachnę
Miałam właśnie Ciebie pytać o trawnik, też z M dziś gadałam, że jakby było ok w tygodniu, to może w sobotę będziemy tyrać Widzę, że plany mamy podobne Muszę do wypożyczalni skoczyć i zapytać o wertykulator
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:33, 05 mar 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
W ogóle nie miałam wobec nich planów... Zapomniałam, że należałoby je ciachnąć, zobaczę jak wyjdzie "w praniu"

czyli mniej

Tak sobie dzisiaj planowaliśmy z eMem że jeśli w sobotę pogoda dopisze to będziemy wertykulować trawnik (pod warunkiem, że nie będzie obfitych opadów w tygodniu)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:25, 05 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
A Ty planujesz mniej ciachnąć?
W ogóle nie miałam wobec nich planów... Zapomniałam, że należałoby je ciachnąć, zobaczę jak wyjdzie "w praniu"
W Kruklandii 21:21, 05 mar 2017

Do góry
JA też trzymam ... Juzia może wklej zdjęcia na wątku tematycznym
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:56, 05 mar 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

Hihi Ale powazniej to pilnuj bo mają być jeszcze mrozy Oby nie ale...
Ja poczekam jeszcze trochę.

Poważnie to sprawdzałam pogodę na dwa tygodnie i najniższa temp to 0stopni ... czyli chyba spoko?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:55, 05 mar 2017

Do góry
Aaa i zaobserwowałam, że powoli wychodzą wszystkie cebulowe

W przyszłym tygodniu sypnę im azofoski
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies