Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 10:53, 06 mar 2017

anka_ napisał(a)
Polinko a masz może zdjęcie wędzarni z zewnątrz? Bo tu na zdjęciu wygląda na drewnianą. Ja muszę pomyśleć o jakiejś. Bardzo żałuję, że nie połączyłam z grillem.

Aniu, nie mam i przeppraszam ale nie zrobię. Mnie oczy na żywo bolą jak się na nią patrzę. Wyślę coś Ci na pw. na temat wędzarni
Kawa 11:02, 06 mar 2017

Poli śliczna wiosna u Ciebie
wędzarnia - mniam - znaczy szyneczki
macham
deszczowo
polinka 11:25, 06 mar 2017

Dla wszystkich zainteresowanych Proponianem Wapnia podaję informcję jakie do tej pory udało mi się zgromadzić.

Przepis na PW na bazie gotowego propionianu wapnia

Odważamy 150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o poj 1 l Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % lub 3 ml octu 6 % i całość dopełniamy wodą do objętości 1 litra. Wstrząsamy do całkowitego rozpuszczenia. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. W każdym litrze cieczy do oprysku powinno się znajdować 100 ml krochmalu przygotowanego identycznie jak w przepisie na IF.
Jak wynika z prostego przeliczenia 1 l koncentratu PW starcza nam na 500 l cieczy do oprysku. Koncentrat powinien być stabilny chemicznie i mikrobiologicznie.

Zmartwił mnie krochmal w przepisie, w drugim ogrodzie będę miała problem z przygotowaniem i zadałam pytanie Mazanowi czy krochmal można czymś zastąpić?
Cytuję odpowiedzi Walerka:

"Dlatego używam mydła w płynie - prawie się nie pieni, a oliwa z oliwek zmniejsza pienienie się mydła."

Ile mydła użyć?

" Podobnie do ilości mydła potasowego, gdyż to nim się posługuję. Nie zastępuje całkowicie krochmalu, ale ma działanie biobójcze i wzmacnia PW. To ok. 1 - 2% / litr. Krochmalu wychodzi 10%. Mydło w podobny sposób przygotowuje się na bańki do zabawy dziecięcej.

Do poczytania o mydle potasowym:

http://poradnikogrodniczy.pl/mydlo-potasowe-pomocnik-w-ochronie-roslin.php

Ogólne info o PW:
Co najważniejsze - fytoftoroza nie ma żadnych szans rozwoju, a także werticilioza. propionian wapnia- Zwalczy choroby odglebowe, których na przedwiośniu multum - pytium, szara pleśń, fuzarioza i inne, czyli choroby zgorzelowe powodujące wypadanie roślin nawet kilkuletnich.

"...Preparatem PW można opryskiwać dosłownie wszystko od pomidorów począwszy na jabłoniach skończywszy . Nie wyłączając borówek... W razie infekcji parcha jabłoni lub gruszy do oprysku 8 ml tego koncentratu na litr wody ..."

"...HT na pewno trzeba mieć choćby ze względu na jego właściwości owadobójcze i jako repelent na ślimaki. No i PW na jego właściwości grzybobójcze i jako nawóz wapniowy dolistny i preparat zapobiegający zgorzeli siewek przy produkcji rozsad.

PW do oprysku Stosować z HT w takich odstępach jak dla HT I OW.

Jesli ktoś jest zainteresowany tematem to można tutaj poczytać:

http://wrzos.phorum.pl/viewtopic.php?t=1829&postdays=0&postorder=asc&start=810

Wszelkie wątpliwości i pytania wyjaśni Mazan, który używa PW i zna jego wszystkie właściwości.

Walerek jak coś pomyliłam albo myślisz, że warto coś dodać to proszę napisz!

polinka 11:26, 06 mar 2017

Kawa napisał(a)
Poli śliczna wiosna u Ciebie
wędzarnia - mniam - znaczy szyneczki
macham
deszczowo

Deszczowo?? Uuu to i do nas pewnie dojdzie Ale może to i dobrze bo potrzebuję deszczówki
Wiosna dziękuje
Buziaki Kami i spokojnego tygodnia
ren133 11:36, 06 mar 2017

lindsay80 napisał(a)
ojej, ale pyszności robicie
To co jednak krochmal lepiej robić, niż z tym mydłem się bawić?

Reniu, u Danusi bdan poczytaj o PW.

Dzięki
ren133 11:38, 06 mar 2017

polinka napisał(a)

Aguś, mój warzywny to tylko dwie skrzynie-takie aby mieć na bieżąco choć trochę własnych warzywek Jak znajdę zdjęcie to wrzucę W sobotę posiałam marchewkę, koper, rzodkiewkę i posadziłam dymkę na szczypior. Teraz czekam na dalsze Wasze wskazówki dt.siewu.

To już się sieje?!!
ren133 11:39, 06 mar 2017

polinka napisał(a)

Ewkuś-to prawda, zapach jest niesamowity. Mięsko naturalne, niczym nie pędzone.

A ja mam właśnie dzisiaj przywiozłam indyka z takiego źródła eko
ren133 11:44, 06 mar 2017

polinka napisał(a)
Dla wszystkich zainteresowanych Proponianem Wapnia podaję informcję jakie do tej pory udało mi się zgromadzić.

Przepis na PW na bazie gotowego propionianu wapnia

Odważamy 150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o poj 1 l Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % lub 3 ml octu 6 % i całość dopełniamy wodą do objętości 1 litra. Wstrząsamy do całkowitego rozpuszczenia. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. W każdym litrze cieczy do oprysku powinno się znajdować 100 ml krochmalu przygotowanego identycznie jak w przepisie na IF.
Jak wynika z prostego przeliczenia 1 l koncentratu PW starcza nam na 500 l cieczy do oprysku. Koncentrat powinien być stabilny chemicznie i mikrobiologicznie.

Zmartwił mnie krochmal w przepisie, w drugim ogrodzie będę miała problem z przygotowaniem i zadałam pytanie Mazanowi czy krochmal można czymś zastąpić?
Cytuję odpowiedzi Walerka:

"Dlatego używam mydła w płynie - prawie się nie pieni, a oliwa z oliwek zmniejsza pienienie się mydła."

Ile mydła użyć?

" Podobnie do ilości mydła potasowego, gdyż to nim się posługuję. Nie zastępuje całkowicie krochmalu, ale ma działanie biobójcze i wzmacnia PW. To ok. 1 - 2% / litr. Krochmalu wychodzi 10%. Mydło w podobny sposób przygotowuje się na bańki do zabawy dziecięcej.

Do poczytania o mydle potasowym:

http://poradnikogrodniczy.pl/mydlo-potasowe-pomocnik-w-ochronie-roslin.php

Ogólne info o PW:
Co najważniejsze - fytoftoroza nie ma żadnych szans rozwoju, a także werticilioza. propionian wapnia- Zwalczy choroby odglebowe, których na przedwiośniu multum - pytium, szara pleśń, fuzarioza i inne, czyli choroby zgorzelowe powodujące wypadanie roślin nawet kilkuletnich.

"...Preparatem PW można opryskiwać dosłownie wszystko od pomidorów począwszy na jabłoniach skończywszy . Nie wyłączając borówek... W razie infekcji parcha jabłoni lub gruszy do oprysku 8 ml tego koncentratu na litr wody ..."

"...HT na pewno trzeba mieć choćby ze względu na jego właściwości owadobójcze i jako repelent na ślimaki. No i PW na jego właściwości grzybobójcze i jako nawóz wapniowy dolistny i preparat zapobiegający zgorzeli siewek przy produkcji rozsad.

PW do oprysku Stosować z HT w takich odstępach jak dla HT I OW.

Jesli ktoś jest zainteresowany tematem to można tutaj poczytać:

http://wrzos.phorum.pl/viewtopic.php?t=1829&postdays=0&postorder=asc&start=810

Wszelkie wątpliwości i pytania wyjaśni Mazan, który używa PW i zna jego wszystkie właściwości.

Walerek jak coś pomyliłam albo myślisz, że warto coś dodać to proszę napisz!

Mogę sobie skopiować?
AniMa 11:52, 06 mar 2017

Poli w ZC były po 3,50 różowe, bordowe i kilka sztuk białych...Grubiutkie szczotki, choć mocno podpędzone....
anbu 12:42, 06 mar 2017

To czym różni się to PW od OW? Bo zgłupiałam
Mam wrażenie, że mają działanie podobne, czy się mylę?