Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

MirellaB 21:37, 05 mar 2017

Renia zajrzyj do mnie - zobacz jak moja stipa wygląda. Ja obcięłam, ale czytałam, że do połowy kwietnia nawet nie ciąć. Oj tak długo to bym nie wytrzymała

Róże zaczynam ciąć w tygodniu, bo już pięknie wypuszczają
ren133 21:42, 05 mar 2017

AnnaCh napisał(a)
Nie, wcale nie mówię, że mniej, może też je tak ostro ciachnę
Miałam właśnie Ciebie pytać o trawnik, też z M dziś gadałam, że jakby było ok w tygodniu, to może w sobotę będziemy tyrać Widzę, że plany mamy podobne Muszę do wypożyczalni skoczyć i zapytać o wertykulator

ren133 21:44, 05 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Renia zajrzyj do mnie - zobacz jak moja stipa wygląda. Ja obcięłam, ale czytałam, że do połowy kwietnia nawet nie ciąć. Oj tak długo to bym nie wytrzymała

Róże zaczynam ciąć w tygodniu, bo już pięknie wypuszczają

A widziałaś moją? Będzie co z tego?
Z różami poczekam do kwitnienia forsycji ...
lindsay80 22:22, 05 mar 2017

Renia, niezły bilans tygodnia!
Muszę popróbować jaki odkurzacz mi się lepiej sprawdzi do szmaragdów, przemysłowy czy ogrodowy. Ja mam 70 szt. to w porównaniu z Twoją ilością mały pikuś i jeszcze o połowę mniejsze są.
makadamia 08:43, 06 mar 2017

Pocieszę Was: ja mam takie stare, rzadkie i powyrastane tuje, że wcale czyszczenia nie potrzebują. Dodatkowo, wykonawca, który malował dach u mojego taty, powycinał z nich gałęzie, żeby nie dotykały farby. TO jest dopiero problem!
AgataP 08:57, 06 mar 2017

Renata jesteś mistrzem organizacji i tyrania w ogrodzie
Ale efekty potem powalają na kolana. Wciąż uważnie wszystko śledzę u Ciebie
anna_t 09:17, 06 mar 2017

Renia szukam sobie prezentu na dzień kobiet mogłabyś mi pokazać jaki masz sprzęt z F i do czego używasz?
polinka 11:54, 06 mar 2017

ren133 napisał(a)

O jak dobrze, ze ktoś mnie rozumie ... i wiesz co znaczy oczyścić tyle smaragdów
Ułatwia i to bardzo!!! ... właśnie poważnie rozważam zakup takiego odkurzacza

Buziaki poli

Wiem, wiem i zawsze jak czyszczę to rozmyślałam o Tobie

Ja w sobotę wymyśliłam jeszcze inny sposób. Najpierw gruba rękawica na rękę i z tego najgorszego syfu oczyszczam ręcznie bez "cyrtolenia się", pozniej dokładnie odkurzam ze wszystkiego co nie dało się ręcznie. U mnie ten sposób wychodzi szybciej niż całe drzewko odkurzaczem.

A Ty jakim sposobem czyścisz?
Milka 15:57, 06 mar 2017

ren133 napisał(a)
Aaa i zaobserwowałam, że powoli wychodzą wszystkie cebulowe

W przyszłym tygodniu sypnę im azofoski

Wiosna a jak się nie sypnie azofoski, to co się stanie, nigdy nie sypałam.?
anulajda 17:21, 06 mar 2017

ren133 napisał(a)
Aaa i zaobserwowałam, że powoli wychodzą wszystkie cebulowe

W przyszłym tygodniu sypnę im azofoski

Reniu w tej fazie uważaj z azofoską,inaczej można te zielone uszkodzić a jak tulipany rosną Ci pomiędzy innymi roślinami to nie szalej za bardzo na boki z sypaniem bo dla innych roślin to trochę za wcześnie na nawóz bo wtedy pobudzisz je za szybko do wzrostu a wiosenne przymrozki mogą je potem uszkodzić.Cebulowe zalecają nawozić trzy razy: bardzo wcześnie jak ledwo co pojawiają się noski z ziemi,w czasie pojawiania się pąków kwiatowych i ostatni jak zawiązują się cebule na przyszły rok tzn zaraz po oderwaniu kwiatostanu -wtedy jak zostają liście.Najbezpieczniej jest stosować ten drugi termin jak pojawiają się pąki wtedy po prostu z konefki florovitem w płynie po całości, ja tak najczęściej robię przy okazji nawożenia innych roślin