Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie wymarzony … 23:13, 07 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Justynka jakie masz reflektorki do podświetlania drzew? Możesz jakieś polecić?

Moja MW jedna jest sztywna a drugiej kwiaty też się uginają. Ta starsza jest sztywna właśnie. Nie mogę uchwycić koloru na zdjęciu.

Aneciu to najtańsze reflektorki . U mnie są po to aby podświetlić drzewa i trochę proso . Mam tez kule ( na zwykle żarówki ) kupione w obii i właśnie takie oświetlenie u Ciebiw widzę.

To zdjęcia z dzisiejszego wieczoru

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:56, 07 cze 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kocimiętka Walker's low

Walker's low

Fajne te nowe niskie kocimiętki
Purrsian blue

Cat's s pajamas

Witam Wiola

Przywołuje te fotki bo są piękne. Hakomki, kocimiętki i szałwię nic dodać nic ująć.

Mam wszystkie rodzaje kocimiętki wolkers, persians..., kat's pajamas u mnie 2 lata.
Jednak najładniejsza jest kat's pajamas. Niska ok ,30 cm ma kwiaty od samej nasady od ziemi. Piękny kolor niebieski i bardzo gęste.
Jakbym miała wybierać między persona.. i kat's wybralabym kat's. Muszę sobie sadzonek narobić.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:53, 07 cze 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wiem, że to zdjęcie z Twojego folderu, ale kos tak fajnie uchwycony
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:37, 07 cze 2023

Do góry
Z zaplanowanych prac mam jeszcze uzupełnienie dziur po śliwie i świerku serbskim na froncie. Czuję się tak, jakby ogród stracił strategicznego zęba.

Optymizmem powiało w warzywniku. zakwitł groszek cukrowy. Mała rzecz, a cieszy.

Dlaczego zakupiłam nowe odmiany bodziszków? Ten, którego miałam najwięcej, kwitnie tylko raz, króciutko i ma tendencje do inwazyjności liściowej.

Udanego długiego weekendu!

Ogród pod lasem 22:31, 07 cze 2023

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Ale ładne ujęcie, roślinki w otoczce promieni
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:21, 07 cze 2023

Do góry
W brzozowym zakątku zakwitły chabry. To samosiejki. Pilnuję się bardzo, aby ich nie wypielić.

Po ścięciu oliwników tyły tej rabaty dostaną więcej zachodniego słońca.

Dawno nie pokazywałam ronda i okolic. Z ronda wypadły z powodu wilgoci prawie wszystkie stipy. Byliny, poza rozchodnikami, trudno się tam aklimatyzują. Nie wiem, czy to moje ostateczne wyobrażenie tego miejsca. Wiosną mocno przycięłam tę sporą zimozieloną kulę po lewej. To jakaś karłowa odmiana świerka. Zaczął się nagle mocno wypiętrzać ku górze. Trochę mi przeszkadza ta jego wielkość

Lewa strona ronda.

Prawa strona z klonem ściętolistnym i różami LO, Kimono, Eden rose i Plaisanterie oraz fioletowymi powojnikami.

Na końcu tego prawego półksiężyca rok temu zlikwidowałam lichą "plantację " poziomek i powsadzałam trawy oraz byliny i tulipany. Tegoroczny wygląd będzie mizerny, ale widzę jakościowa zmianę w wyglądzie tego miejsca. Może się nawet pierwszy raz w życiu doczekam kwitnienia penstemonów.

ku pamięci

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:02, 07 cze 2023

Do góry
Starszy egzemplarz Rhapsody in blue coś mi zmizerniał i obfitego kwitnienia raczej nie będzie. Młodszy już zaczął.

Pierwszy kwiatek pokazała druga rosa rugosa. (pierwsza jest w rogu tarasu)

Zrywam płatki tych róż tuż przed końcem kwitnienia, zanim opadną, do dzbanka, dodaję świeże listki mięty i melisy, zalewam zimną wodą i wstawiam do lodówki. Różano-ziołowa woda świetnie gasi pragnienie w gorące dni.

Jesienią mocno odmłodziłam Mary rose. Krzaczek o połowę zmniejszył swoją wielkość, ale kwitnie. Za rok powinno być już normalnie.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:59, 07 cze 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Zdjęcia dla Edi.
Planowanie i wyznaczanie kształtu rabat:

Po 3 latach - dosadzałam sukcesywnie, długo rabata była pustawa

Podziwiam Cię, ja chyba nie miałabym wyobraźni jak zagospodarować przestrzeń pod takim dużym drzewem, brawo Jest busz ale bardzo estetycznie, nawet kompostownik ozdobny
Ania na Żuławach 21:53, 07 cze 2023

Do góry
A z kocimiętki zostało to...

Ta jest w trochę lepszej kondycji (na pierwszym planie, z tyłu mięta, ta ma się dobrze i nie interesuje kotów zupełnie)

Moje sierściuchy nie dadzą jej się ukorzenić, chociaż walczy dzielnie, chce żyć, a ja jej pomagam
Na szczęście tylko moje. Nie zaobserwowałam większej aktywności okolicznych kotów. Co nie znaczy, że jej zupełnie nie ma... np.kiedy ja śpię
Pachnący różami, malowany bylinami 21:50, 07 cze 2023

Do góry

Piękne i jak różne masz kosaćce a to zdjęcie najbardziej mi się podoba
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:50, 07 cze 2023

Do góry
Codziennie coś nowe zaczyna kwitnąć, ale trudno mówić o kolorystycznym zawrocie głowy.

W potężnych kwiatach piwonii pszczoły pokładały się w najróżniejszych pozycjach.

Przy kompostowniku kwiaty otworzyła piwonia Bowl of beauty.

Rosnące obok róże wciąż nie mogą zaskoczyć.
Ania na Żuławach 21:45, 07 cze 2023

Do góry
Czekam z niecierpliwością na róże. Póki co, żre je mszyca. Staram się nie pryskać, zbieram, ale jak mi ptaszki i biedronki nie pomogą to bez oprysku ni dy rydy

Biała piwonia sadzona w ubiegłym roku zaraz zacznie pokaz

I jeżówki też się szykują
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:42, 07 cze 2023

Do góry
Skończyłam dzisiaj cięcie gałęzi po oliwnikach. Sprzątnęłam trawnik na zapłociu. Uff.
Zaczęłam zrębkowanie. Trochę to potrwa.

Wczoraj zrobiłam rekonesans po 3 okolicznych punktach sprzedaży roślin. Szkółkami trudno je nazwać. Asortyment jest mocno ograniczony do gustów typowego właściciela ogrodu.

Szukałam drzewka, które zastąpi posadzoną rok temu śliwę wiśniową. Zraziłam się do tych śliw i nie chcę już z nimi wiązać ogrodowej przyszłości.

Z tej półksiężycowej rabaty zniknie śliwa, rosnący w jej pobliżu bordowolistny berberys oraz zmęczona życiem kosodrzewina Pumilo. Te ostatnią osłabła z braku oświetlenia ze wszystkich stron. Łysieje i część gałązek usycha.

W oko wpadł mi metrowy okaz judaszowca kanadyjskiego i takiej samej wysokości parocja perska bez nazwy na doniczce. Kształt rośliny przypomina tę, którą zdjęcia w necie określają jako odmianę Persian Spire.

Były też jakieś wyfikane odmiany dereni (pagodowych i kousa) oraz judaszowców odmianowych, ale ceny 250-350 zł za jedną roślinę mój wewnętrzny pragmatyzm przenigdy nie zaakceptuje.

W pobliżu rosną róże, cisowe kulki oraz byliny i niższe trawy. Na końcu półksiężyca rośnie jadalna wiśnia.

Widok na to miejsce z drugiej strony półksiężyca.

Pomożecie w podjęciu decyzji?
Ania na Żuławach 21:27, 07 cze 2023

Do góry
Trochę wieczornych zdjęć.
Z tego gorąca rośliny tak szybko przekwitają, że mam niedosyt. Nie zdążę napaść oczu, a tu już suche się robi. Fotki na pamiątkę, będę sobie przypominać i wzdychać z tęsknotą

Lewizja

Goździk brodaty (chyba brodaty, ja tam żadnej brody nie widzę)

Czosnki mam pierwszy rok i jestem nimi zachwycona

Piwonia n/n od Mamy i mieczyki z koprem Koper i ziemniaki mam wszędzie!!! Czyli tam gdzie sypałam kompost W sumie to jeszcze zsiadłe mleko i jajko sadzone i jest obiad
Nigdy więcej nie wyrzucę obierek do kompostu

Ogrodowe wariacje 21:14, 07 cze 2023

Do góry
To dla Was Munstead Wood

Ogrodowe wariacje 21:13, 07 cze 2023

Do góry
Laseczki eM po powrocie z kilkudniowej delegacji odebrał pozytywnie to co zostało zrobione, też wiedział kiedy sobie wyjechać

Wracając do tej donicy przy oknie to ŚŚ fajnie się prezentuje i nie zasłania mi lustra. Tak jak kiedyś pisałyście zawsze będzie można wysadzić jak będzie za duża.
Pomysł z jeszcze większym poszerzeniem nie bardzo, ale tylko dlatego, ponieważ tam jest krawężnik i będzie mnie to drażnić. Wyobraźcie sobie, że eM stwierdził, że tak mu się podoba i abyśmy zostawili a jak będzie dziwnie i drażniąco to zawsze może mi to zmienić kosiarka wjedzie bez problemu.

Tak to się prezentuje od frontu, w miejscu leżących kostek będzie kamień tak jak był do tej pory bo on przykrywa gruby beton. Oczywiście przy donicy od lewej strony będzie jeszcze obrzeże tak jak wszędzie.

Świdośliwa

Pachnący różami, malowany bylinami 21:06, 07 cze 2023

Do góry
Jaki piękny ten jasno niebieski i ten wyżej różowo - morelowy, wpadłam w zachwyt
ewsyg napisał(a)

ewsyg napisał(a)

Ogród pod lasem 21:05, 07 cze 2023

Do góry
Już po kwiatkach, ale cos tam widać.

April napisał(a)
Zrób zbliżenie kwiatków. Wydają się takie nietypowe.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:52, 07 cze 2023

Do góry
Aprilku, wszystkie nowe bodziszki to chuchra. Trudno pojąć, że w ogóle będą zadarniającą kępą.

Krzewuszki trzeba ciąć zaraz po kwitnieniu. Do końca lata wypuszczają nowe pędy, które obficie kwitną w kolejnym sezonie.

Długa prosta to moja ulubiona część ogrodu. Od wiosny do jesieni najczęściej oglądana.

Cięcie wiosenne pozbawia nas kwitnienia na tym, co się ucięło. Podobnie traktuję jaśminowce. Ich też nie przycinam wiosną.
Ptasi gaj 20:51, 07 cze 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ogród przepiękny, zadbany, bardzo podobaja mi się piękne falbanki irysków i to zdjęcie, fioletki z żółtym to zawsze piękne połączenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies