Justynko dlatego ja wybrałam budleję, która już z samych liści jest cudna, a kocham taki kolor roślin. Pewnie, że się da w formie drzewka, Iza z wątku "Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów" taką ma. To np. mój hibiskus samosiejka, którego prowadzę w formie kuli
Mam od wielu lat także klona samosiejkę (potem wkleję zdjęcie), który mógłby już być wielkim drzewem, ale prowadzę go w formie niskiego drzewka w kształcie kuli. Wierzę więc, że się i z kaliną uda . Forsycja super . Zwykłych krzewów nie lubię, bo są ładne tylko kiedy kwitną, ale taka kuleczka jest fajniutka .
14 - ZAMEK CZOCHA
Od razu zaznaczam - nie znajduje się na liście Pałaców i Ogrodów.
No ale ominąć ten obiekt - to po prostu można tylko żałować.
Czochę zwiedzałam już kilka razy i za każdym razem jestem zachwycona.
To jeden z moich ulubionych
U mnie już od 6 rano pada może i dłużej , ale ja oczy otworzyłam o 6 , nie jest to ulewa , ale taki kapuśniaczek , równe tempo, woda nabrana w beczke, wiadra i we wszystkie mozliwe pojemniki a teraz w deszczowej scenerii
roślinki odżyją po deszczu a ja bedę mogła przesadzać na nową rabatę i moze z oddarnianiem pójdzie lżej
No to w takim razie bardzo ładnie wyszedł Ci ten krawężnik A co co tej rabaty pięknie Ci wyszła, wszystko super ze sobą spójne,jakbym miała taką za pewne bym nic na niej nie przesadzala 4 x w sezonie
Może nie do końca precyzyjnie się wyraziłam- nie będą rosły bezpośrednio przy wielkokwiatowych ale na jednej rabacie. Ona ma 4m szer, będą stanowiły niższe piętro. Ale kolorystyką muszą pasować, tzn nie mogą się gryźć.
I absolutnie nic nie utrudniasz, wręcz przeciwnie. Takie trzeźwe myślenie kogoś z boku pozwala klarować plany.
Idę ogarniać teren do końca i wstawię fotki. Będzie łatwiej.
Z cyklu : "Wykopki"
Wywożą gruz a przywiozą ziemię ogrodową tylko znów coś się przeciąga bo Pan od ziemi będzie miał ziemię dopiero ok.15 września.... Uczę się cierpliwości.
Olaaa! Wiesz, że myślę podobnie jak Ty Muszę tylko dodać, że gdyby nie eM. nie byłoby tego wszystkiego. Moja "działka" to tylko rośliny, cała reszta to plany i wykonanie eMa, i cieszę się bardzo, że mimo wielu życiowych zakrętów tydzień temu świętowaliśmy 18 lat razem
Wychodzi na to, że moje to nie ptasie łapki. Ewidentnie mam żółte
Temat traw do buksów nadal otwarty choć Amazon Mist jest faworytem. Jutro jak będę miała więcej czasu to będę się radzić czy dobrze myślę Wszystkie trawy mam strzeliste, stojące i chyba tam potrzebuję coś leżącego, delikatnego. Jutro pokażę na zdjęciach.
Ewo, ślicznie masz w ogrodzie. Nadrobiłam sporo stronek i pozachwycałam się jak zwykle. Chyba sobie sprawię jeżówkę Green Jewel, taką właśnie potrzebuję. Śliczna jest. Inne zresztą też. Pozdrawiam
Iwonko, tak slicznie mam
Wszystkie odpady pakujemy w wory i staramy się usuwać na bieżąco żeby nie utworzyć wysypiska śmieci.