Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Toszka 09:07, 28 sie 2015

W nózkach, przy wielkokwiatowych, dałabym jakieś trawy - nawet stipę lub carexy. te wielkokwiatowe maja takie łyse nóżki... obawiam się, że dla japońskich będą zbyt dużą, silną i przebojową konkurencją w systemie korzeniowym, który z racji samej wielkości krzaka jest o wiele bardziej rozległy.
Wiem, zamiast ułatwić to tylko utrudniam
milknę w związku z tym
(praca)
anka_ 09:08, 28 sie 2015

Toszko ja tego przemarzania się boję, bo u mnie wieje. Ogród w tej części nie ma ramy. Słupki leżą, świerki dla osłony zamówione- muszę tylko sobie ekipę zamówić, bo mój budowlaniec to gościem jest w domu. I to bardzo rzadkim.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 09:13, 28 sie 2015

Mówimy przecież o przyszłości - w jeden sezon taką rabatę mozna obsadzić tylko z wygraną w Lotto
anka_ 09:14, 28 sie 2015

Toszka napisał(a)
W nózkach, przy wielkokwiatowych, dałabym jakieś trawy - nawet stipę lub carexy. te wielkokwiatowe maja takie łyse nóżki... obawiam się, że dla japońskich będą zbyt dużą, silną i przebojową konkurencją w systemie korzeniowym, który z racji samej wielkości krzaka jest o wiele bardziej rozległy.
Wiem, zamiast ułatwić to tylko utrudniam
milknę w związku z tym
(praca)

Może nie do końca precyzyjnie się wyraziłam- nie będą rosły bezpośrednio przy wielkokwiatowych ale na jednej rabacie. Ona ma 4m szer, będą stanowiły niższe piętro. Ale kolorystyką muszą pasować, tzn nie mogą się gryźć.

I absolutnie nic nie utrudniasz, wręcz przeciwnie. Takie trzeźwe myślenie kogoś z boku pozwala klarować plany.
Idę ogarniać teren do końca i wstawię fotki. Będzie łatwiej.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 09:16, 28 sie 2015

Toszka napisał(a)
Mówimy przecież o przyszłości - w jeden sezon taką rabatę mozna obsadzić tylko z wygraną w Lotto

To tylko jedna rabata. a jeszcze pół ha do obsadzenia zostaje. A na Lotto przy moim szczęściu to chyba nie mam co liczyć.
07_Rene 11:01, 28 sie 2015

anka_ napisał(a)

Toszka jest cudowną, ciepłą kobietą z oooogromną wiedzą ogrodniczą. Miałam do niej wpaść na pięć minut a przesiedziałam ponad dwie godziny, które nie wiem kiedy zleciały. Do tego zostałam tak obdarowana, że musiałam zadzwonić po odsiecz.

Tez czekam na wątek Toszki juz ładnych parę miesięcy i nic bo to niezwykle rozsądna i mądra ogrodniczka Fajnie, że sie znacie, bo na "żywo" zawssze lepiej się doradza
Malgosik 13:41, 29 sie 2015

to pochwal się tymi darami
Kasya 19:25, 29 sie 2015

a co tu zdjec nie ma ?
anka_ 11:49, 30 sie 2015

07_Rene napisał(a)

Tez czekam na wątek Toszki już ładnych parę miesięcy i nic bo to niezwykle rozsądna i mądra ogrodniczka Fajnie, że się znacie, bo na "żywo" zawsze lepiej się doradza

Renatko mam nadzieję, że się doczekamy.

Malgosik napisał(a)
to pochwal się tymi darami

Proszę bardzo.

Roślinki, które zamieszkały i mnie dzięki wielkiemu sercu Toszki. Fotki niestety nie oddają ilości ani piękna tych roślin. Szkoda, że nie sfociłam bagażnika jak wiozłam.

Stipa- oooromne łany stipy. Tu zeszłoroczna

Tegoroczne siewki dostały do towarzystwa iglaki i miniaturowe róże.

Żurawina - jakie łany jej ma Toszka, cudowna. Choć słuchy chodzą, że eMuś ususzył- ogromna strata.

Brązowa turzyca

Lilie i czosnki- część wsadziłam od razu do donic, część obsuszyłam i posadzę jesienią.

I jeszcze turzyca Ice Dance, ale nie mam fotki.

Kasya napisał(a)
a co tu zdjec nie ma ?

Już są.

ag_zie 11:57, 30 sie 2015

Ale dobroci otrzymałaś - tylko pozazdrościć
Stipa piękna