Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

07:36, 28 sie 2015
budleje mi się podobały...a jakże ...jak ich nie miałam

swoją mam 3 sezon ...obcinam przekwitłe kwiatki ....nudna jest...i nie elegancka ....zwykły krzak ...a motyle to do werbeny chętniej leca ...zauważyłam że na werbenie są tabuny.

Ania dobrze radzi ...kalinę teraz przesadź zeby na wionę ladnie kwitła ...ona za żywopłot może robić ...jak roseum ... to urosnie wysokoa 4-6 m.

a co do drzewka ..no jak cię nauczy Zbyszek ...to prubój ...ja mam forycję ...kula na pniu ....od 2010 ...da się ...ale czasochłonne i trzeba kilka razy w sezonie ciąć, dla 1 forsycji sie poświęcam

forsycja - ewenement

i kalina roseum moja 3 ezon na tych zdjęciach ...też jeden kij kupiłam.
tu widać jaki jest szeroki krzew ....

i tu -zaznaczam ze moja rabata wraz tujami ma około 3m na zdjęciu ...obecnie ja poszerzyłam na ok. 4,5m i dosadziłam róż ....kalina robi za tło- jak nie kwitnie

PS jak coś ...fotki usunę.... tylko kopnij mocno!
kasiek 08:55, 28 sie 2015

Ale Mała cudniasta i zaczyna się pogrom na dwóch nóżkach
Zmiany widzę a jakże Co prawda nie mogę dojrzeć budlei ale funkia będzie ładnie tu wyglądać jak się rozrośnie. Budleja sliczna z tymi przebarwionymi listeczkami, dałaś ja tam gdzie rudbekie? Bo ona rózowa czy fioletowa? Bo ja nie łącze zółtego z różem, nie umiem tak by mi się podobało ...
A budleje polubiłam, mam 2 - tyle że małe i mało widoczne, ale mam Blue Chipa - super -jak przetacznik trochę i różową której pomieszali kartki (miała być fioletowa). A co do kaliny to trzymam kciuki za drzewko bo wiem że to niełatwe ale wiem też że mozliwe, jak Ci się uda to dopiero perełka będzie
Katkak 09:37, 28 sie 2015

Justynko dlatego ja wybrałam budleję, która już z samych liści jest cudna, a kocham taki kolor roślin. Pewnie, że się da w formie drzewka, Iza z wątku "Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów" taką ma. To np. mój hibiskus samosiejka, którego prowadzę w formie kuli

Mam od wielu lat także klona samosiejkę (potem wkleję zdjęcie), który mógłby już być wielkim drzewem, ale prowadzę go w formie niskiego drzewka w kształcie kuli. Wierzę więc, że się i z kaliną uda . Forsycja super . Zwykłych krzewów nie lubię, bo są ładne tylko kiedy kwitną, ale taka kuleczka jest fajniutka .
Katkak 09:38, 28 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

Kalinę daj w szpaler z innymi krzewami, widzę, ze masz miejsce i jakieś krzewy.. i nie męcz jej z różami..

Budleja... ładna jak się wycina regularnie przekwitłe kwiaty , wtedy długo i ładnie kwitnie.

Justyna, moje budleje nigdy nie były okrywane i zawsze odbijają z korzenia, nawet po beznadziejnej zimie. Miałam jakąś pomarańczową i tę szlag trafił. A pozostałe 3 kolory są nie do zdarcia. W tym roku nie przyciąłam po zimie, bo nie zmarzła ( i eM zabronił) i wygląda fatalnie. Wielki wiecheć do którego nie sięgam nawet z drabiny

Dzięki Anuś, więc przesadzę . Swojej budlei też nie zamierzam okrywać. Albo da radę, albo nie.
Katkak 09:41, 28 sie 2015

kasiek napisał(a)
Ale Mała cudniasta i zaczyna się pogrom na dwóch nóżkach
Zmiany widzę a jakże Co prawda nie mogę dojrzeć budlei ale funkia będzie ładnie tu wyglądać jak się rozrośnie. Budleja sliczna z tymi przebarwionymi listeczkami, dałaś ja tam gdzie rudbekie? Bo ona rózowa czy fioletowa? Bo ja nie łącze zółtego z różem, nie umiem tak by mi się podobało ...
A budleje polubiłam, mam 2 - tyle że małe i mało widoczne, ale mam Blue Chipa - super -jak przetacznik trochę i różową której pomieszali kartki (miała być fioletowa). A co do kaliny to trzymam kciuki za drzewko bo wiem że to niełatwe ale wiem też że mozliwe, jak Ci się uda to dopiero perełka będzie

Oj tak Kasia, teraz zwiększą się obroty gdy Iga bardziej mobilna się zrobiła . Kasiek zrobię potem lepsze foty, bo te wczoraj już po zmroku były robione. Budleja będzie kwitła na taki ciemny róż, czy też fiolet biskupi się na taki kolor mówi. W każdym razie ładny . Blu chip mam zamówioną u zaprzyjaźnionej Pani, która ma niewielką szkółkę (tę, w któej kupiłam grujecznika za 20zł )
09:56, 28 sie 2015
jak zrobisz drzewko z kaliny ...to opatentuj sposób! ...moja forsycja to przypadek ...drugi raz to nie wiem czy by mi wyszło

sylwia_slomc... 10:34, 28 sie 2015

Justyna, Kasia ma malutki ogródek więc i roślinek mniej, a jak roślin mniej to i roboty przy nich da radę z tą kaliną
A budleję ja też lubię właśnie z ten luźny pokrój, ale mi taki pasuje
21:46, 28 sie 2015
u Kasi to i tak w tej chwili duży sukces, że cokolwiek się dzieje w ogrodzie ...malutka zaczyna chodzić ..to oczy dookoła głowy trzeba mieć
Katkak 09:10, 29 sie 2015

Dziewczyny coś tam działać będę, choćby ociupinkę bo nosiło by mnie za bardzo
Mala_Mi 10:02, 29 sie 2015

Probowac mozesz zawsze ☺
Zaraz ci pomacham... bo jedziemy do Tarnowa. Dzien zuminkiem spedzamy goszczac sie w ogrodach forumowych.
Igusia niedlugo bedzie sama kwiatki zrywac