Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 09:54, 08 kwi 2023

Do góry
Bożenko, kiedyś przeglądałam exify zdjęć hiacyntów. I wiesz co? One wcale nie tak krótko kwitną, bo ok. 2 miesiące. Biją na głowę tulipany i inne cebulowe. Zaczynają kwitnąć w marcu, a kończą pod koniec maja. A gdy chłodny maj, to ciągną nawet do czerwca. Mam różne odmiany i kolory. Najbardziej lubię pojedyncze, ubogie
Te wypasione, pełne po większym deszczu pochylają się smutno.

Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2023 09:10, 08 kwi 2023

Do góry
Dziękuję

Ja również życzę wszystkim Ogrodniczkom i Ogrodnikom zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
Niech będą ciepłe i słoneczne

Wszystkiego po trochu 07:35, 08 kwi 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ta linia rabat się zmieniła, na tym skrzyżowaniu

A może w tym cypelku murek, i symetrycznie po lewej? Akcent na wejście w lasek? Podnóże obsadzić tym niebieskim, co go mam od Ciebie (ciągle zapominam).
Dzięki za cypripedium, moje jeszcze nie tak wyrywne, ale metodą dlikatnego macania odliczyłam chyba wszystkie. Dwa mam w doniczkach, bo coś je ciągle od spodu wypychało. Najbardziej bałam się o formosanum, ale wychodzi
A jakie nowe miejsce masz dla niego?
Miło czytać, że tak lekko przyjęłaś zmiany wokół ogrodu. Dzielna jesteś
Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2023 07:13, 08 kwi 2023

Do góry
Pogodnych, spokojnych Świąt Wielkanocnych,
zdrowia, pomyślności i wiosennego nastroju
oraz coraz cieplejszych dni i sukcesów w ogrodzie
wszystkim Ogrodniczkom i Ogrodnikom

życzy… zespół Ogrodowiska

Bawarka 07:12, 08 kwi 2023

Do góry

Bawarka 07:09, 08 kwi 2023

Do góry
Czosnek niedzwiedzi, powoli bo powoli, ale ladnie rozrasta sie w ogrodzie. Robie z niego pyszne pesto.

I takie tam, tu i tam.

Piwonia drzewiasta zaczyna pokazywac kolor. Niestety przez ostatnie mrozne noce, rozwoj kwiatow spowolnial.
Wszystkiego po trochu 06:58, 08 kwi 2023

Do góry
Ta linia rabat się zmieniła, na tym skrzyżowaniu
było tak

Teraz tak,
trochę teraz to dziwnie wygląda, ale eM prosił żeby do koszenia ułatwić mu i polikwidować trochę tych zawijasów, powstał taki cypelek z prawej strony, żeby to dobrze wyglądało muszę tam coś blisko kostki posadzić, dumam co? Myślę że może tam rosnąć coś co będzie się albo wylewać na kostkę, np wielka kępa ciemierników, a może stożek z cisa? Ten widoczny stożek to trzmielina, chcę ją wysadzić albo pod płot, albo ją w ten cypel wsadzić

Bawarka 06:54, 08 kwi 2023

Do góry
A tymczasem...
Judaszowiec i reszta.

Ogród bez roweru 06:30, 08 kwi 2023

Do góry
Mary napisał(a)

Masz na myśli, że tulipany się nie sprawdziły czy tulipany w doniczkach?
Dwa lata temu posadziłam w doniczkach dużo tulipanów White Liberstar. W zeszłym roku wyglądały jak poniżej. Zobaczymy czy te tulipany też potrafią kwitnąć kilka lat.
[/img]

Ani to, ani to.
U mnie się nie sprawdziły bo za sucho i za mało słońca.
Ta odmiana też piękna. Oby kwitła wiele lat
Wszystkiego po trochu 06:29, 08 kwi 2023

Do góry
vita napisał(a)
Samosiejki niegrzeczne! Szachownicy bezczelnie zazdroszczę, ile ja prób podjęłam z różnymi, no dobrze
Wszystko piękne i obiecujące, ale te dżdżownice, no dżdżownice przebijają wszystko.
Jeszcze pustynniki, moje liźnięte w większości mrozem.
A! Jeszcze ten okrąg w środku warzywnika?
Po lewej od drzewka, na tym murku aż się prosi coś z ziół przewieszających się, rozmaryn?

Szachownica to ta łatwa w hodowli- cesarska, Ty masz pewno z perskimi problem, za nią się nie biorę, mam jeszcze kupione i posadzone zeszłej wiosny dwie korony cesarskie ale mocno żółte, widzę że jedna się rozmnożyła, ale druga wyginęła, jakieś malutkie cebulki tam tylko idą
Wiem, że dżdżownice to hit ..
Twoje pustynniki mimo że liźnięte, chyba będą kwitnąć?
Na tej rabacie, murku były pomidory, ale też tymianek, mięta, oregano, rozmaryn u mnie przemarza więc nie nie ponawiam próby

I specjalnie dla Ciebie, jeden wysadzony z lasku, gdzie mi marniały przeżył, drugi nie daje znaku życia

inaczej kurze jajo
Od czego zacząć tworzenie stref ogrodu? 03:28, 08 kwi 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Dawaj plan działki z zaznaczonym domem i innymi elementami, w tym drzewami. Pokaż, który narożnik chcesz zorganizować w pierwszej kolejności. Wskaż, która cześć jest cienista, a która słoneczna. Zaznacz strony świata. Napisz jaką masz ziemię (choćby to czy piaszczysta, czy gliniasta). Pokaż lub napisz, co jest na działkach sąsiednich.
I będziemy knuć .

No i skreśliłam krzywy rysunek tu i teraz, o 3 w nocy w kuchni pisakami córki. Przepraszam ze taki nieporządny, pierwszy raz coś takiego robię.
Ziemia na całym terenie jest głównie piaskowa, za każdym razem gdy sadzę jakieś rośliny to podmieniam sporo ziemi.
Naokoło działki mamy sosnowe lasy, nieużytki i wrzosowiska.
Od zachodu zaraz za płotem mam sosny i brzozy, dosyć mocny cień i chłód od nich, latem dosyć wcześnie ta cześć jest w cieniu,cała trawa zarośnięta mchem. za to cześć wschodnia praktycznie cały czas w słońcu,trawnik suchar-tam chyba bym chciała naokoło brzoskwini kolumnowej I wzdluz plotu nasadzić oporowo kwitnących pięknych krzewów i bylinek...Od wschodu za płotem pusta działka bo ten kto ja kupił wyciął wszystkie sosny. Na dokładkę nasza cała działka jest ciut pochyła i ta słoneczna cześć jest wyżej.
Tak jak zaznaczyłam po prawej stronie( zachodniej) pod dużą sosną i trzema młodymi brzozami chciałabym cały ten narożnik obsadzić tworząc mini las ale nie wiem od czego mam zacząć żeby ta cześć odgrodzić/odznaczyć/wyodrębnić. Tam jest dość sporo miejsca, na rysunku wyszło mi to malutkie
No, to tyle
Ogród Muszelki 00:36, 08 kwi 2023

Do góry

April podbija las... 00:21, 08 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)

Za mało nam pokazujesz, za mało
Ten widok mnie położył na łopatki. Nawet nie potrafię mądrze uzasadnić czemu akurat ten
Z innej mańki - Jola, deski na tarasach masz jakie? Modrzewiowe?
April podbija las... 00:10, 08 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
Podobnie miała się sprawa z bodziszkiem Fay Anna
Czysty zysk, czysta przyjemność pozyskiwania nowych sadzonek

Jola takie bodziszki masz? Piękne u mnie Suzanne to takie pryszcze. Jednak u mnie jest bardzo zimny ogród. Jeszcze teraz po tych przymrozkach to wegetacja zatrzymana.
Jolu przyszła paczka z paprociami z Sadz... Jestem zachwycona bardzo ładne.
Może się jeszcze słyszę i zamówię inne.

Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Pozdrawiam
Ogród Muszelki 23:43, 07 kwi 2023

Do góry
Zaczynają kwitnąć hiacynty. Pachnące dzwoneczki. Kocham.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 23:27, 07 kwi 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Marcin, ja dostałam pory i selery do przepikowania od sąsiada z życzeniami owocnego, pierwszego sezonu tunelu. Szaleństwo! Nie wiem jeszcze jak z nimi postępować, bo do tej pory takich maluchów nie miałam. Pora rocznie jemy może max. 2 sztuki. Co począć? Miejsce na działce jest, szkoda wyrzucić. Jak urosną oddamy komuś do zjedzenia.

Mniammm Warzywka do zup wszelakich i surówek. Ładne sadzonki.

Porom przed posadzeniem do ziemi możesz przyciąć korzenie (jeśli są długie). Sadź bardzo głęboko (aż do "rozwidlenia"). W sezonie podsypuj ziemią, wówczas biała część będzie długa.

Seler sadź odwrotnie niż por, bardzo płytko. Lubi kompostową ziemię i wodę. Ja nic więcej nie robię i co roku mam ogromniaste kule i piękne liściory.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:01, 07 kwi 2023

Do góry
vita napisał(a)

Kurcze, miałam chomika, a teraz mam jeszcze karczownika! Dzięki Sylwia, he he. Gubię się zupełnie w tych norkach i otworach. Wychodzi na to, że korzenie borówki wrąbał mi karczownik. Ale też są sugestie na pędraki i na obrzydliwie wyglądającego turkucia podjadka.
Znaczy się, karczownika się bać, a chomika niekoniecznie?
Takie się ciągle pojawiają nory.

Jak ciągle powstają nowe to obstawiam karczownika. Chomik jak wykopał raz to korzystał z tych korytarzy trzy sezony ciągle, nowych nie budował w tym czasie. Tak było u mnie. Karczownik zje korzenie tak, że wyjmiesz z ziemi bez wielkiego trudu drzewko z zastruganą końcówką bez korzeni. W zasadzie do zera potrafi zjeść część podziemną. I to w dość szybkim tempie. Liliowca sporego w jeden dzień opierniczył. Jabłoneczkę też. Roślina dzień wcześniej normalna zdrowa w kolejnym dniu cała zwiędnięta, pociągasz i wyciągasz z ziemi bez korzeni.
April podbija las... 21:57, 07 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)

Sylwia, ogród nigdy nie wpływał na stan moich pazurów. Zakładam dwie pary rękawiczek lateksowych do delikatnych prac, a do grubszych jeszcze wampirki lub tego typu, grubsze. Pazur daje radę
Ale drapanie ścian to już raczej hardcore więc wcale ci się nie dziwię. Jak skończycie to sobie zrobisz pazur wyjściowy

Ja też uwielbiam drzewa obrośnięte bluszczem, zwłaszcza wysokie sosny, które czupryny maja dopiero powyżej 10m. Bluszcz zmiękcza takie widoki

Przy jednym tarasie mam taką obrośniętą sosnę

W ogrodzie też mam choć myślę że jeszcze za mało

Ja się dochrapałam obrośniętych pni orzechów włoskich, kulkowanego i tego co go ostatnio ciachaliśmy Ale do Twoich sosen im daleko
Jak sobie radzisz żeby po rabacie się nie rozchodziły? Często tniesz?
Grzebiuszka ziemna 21:50, 07 kwi 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Podziękuję zbiorczo za zachwyt na zachodem a w podziękowaniu następny piękny:

Pierwsze do namalowania drugie do naśladowania.
April podbija las... 20:50, 07 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)

jesień też była znośna
szczególnie o zachodzie słońca

Ehhhh, ogród jest po prostu cudowny .
Nie będę cytować każdego zdjęcia , ale całość naprawdę robi wrażenie ❤️

Piszesz, że u Ciebie głównie las…ale las to tylko tło

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies