Młodsze dziecię przybyło do pomocy
i działali z sufitem
trzeba było kombinować bo różnice istniejącego do poziomu przekraczały miejscami 6 cm
ale z grubsza się udało wyprostować
Przyjechały dechy na ogrodzenie między nami, a sąsiadką, czyli to co widać po lewej Może w zimie coś już zrobimy, a jak nie to w przyszłym sezonie.
Do tego czasu musze wszystkie wyszlifować i zaimpregnować. Równa się mniej czasu na ogród....
a te na wykończenia w domu
suszą się
w sobotę w miłym towarzystwie i z pomocą wyczesywałam już pierwsze cztery sztuki
a potem szlifowałyśmy dechę na parapet do kuchni
Moja to właśnie ta odmiana . Jest piękna zarówno kolor jak i kształt kwiatów.
Pierwsze 3 lata nie rosła niemal wcale - przycinałam ja, nie wiem czy słusznie.
Potem przesadziłam i przestałam ciąć i wtedy wystartowała . Mam jeszcze jedną - Red Heart i z nią było identycznie.
Tu dobrze widać, ścieżka w tym roku dwa razy plewiona, raz pryskana z chwastu, a efekt taki, ze ścieżki spod wschodzącego chwastu po zalaniu nie widać. Mułu nie zostawia, ale nasiona nadal tak. I weź to człowieku znowu plew.
Nie do wszystkich roślin w tym roku z pielęgnacja już dotarłam, a niestety mój ogród ze względu na wielkość tych roślin wymagał od groma. Emuś pomaga jak umie, tzn kosi i ścieżki z chwastu może obszarpać, jak jakaś wycinka to też ewentualnie konstrukcje ogrodowe wszelakie, dołek pod większą roślinę wykopie. Ale już rabat nie oczyści, nie przytnie, krzewów i drzew też nie, o opryskach czy nawozach jakichkolwiek nie wspominając. Obecnie pryskam jedynie bukszpany. To wszystko jest już tylko na mojej głowie. A jest tego od groma
Generalnie to stwierdzam, że efekt w moim ogrodzie nie współmiernie marny w stosunku do ilości prac jakich nasz ogród wymaga. Zwyczajnie nie widać ile pracy wkładamy by było zabane, a nie wygląda niestety.
Odnośnie drzewa przy chodniczku moje platany przy tarasie rosną w 70 cm korycie- z jednej strony mają skarpę z drugiej jest taras- ja nie widzę przeszkód a całkiem fajnie by to wyglądało .
Odnośnie czosnków z niskich i ładnych polecam Purple sensation mają przepiękny kolor. Reszta moich czochów to wysokie odmiany- z niskich mam Krzysztofy ale one ogromniaste głowy mają
Te niższe to P S
Odośnie nasadzeń pod grabami- małe rozplenice bedą idealne. Sama planuje posadzić graby w rozplenice i horty- w rabacie gdzie mam obecnie Hakuro.
O tu
Zaraz usunę foty