To może cisy pod grabami? Faktycznie laurowisnie pod grabami byłyby za wysokie. Myślałam raczej o laurowisniach zamiast grabow, ale jeśli to mają być graby jaknu Justyny to będzie super. Myślałam, że chcesz zywoplot z grabow zrobić.
Odnośnie drzewa przy chodniczku moje platany przy tarasie rosną w 70 cm korycie- z jednej strony mają skarpę z drugiej jest taras- ja nie widzę przeszkód a całkiem fajnie by to wyglądało .
Odnośnie czosnków z niskich i ładnych polecam Purple sensation mają przepiękny kolor. Reszta moich czochów to wysokie odmiany- z niskich mam Krzysztofy ale one ogromniaste głowy mają
Te niższe to P S
Odośnie nasadzeń pod grabami- małe rozplenice bedą idealne. Sama planuje posadzić graby w rozplenice i horty- w rabacie gdzie mam obecnie Hakuro.
O tu
Zaraz usunę foty
Z uwagi na to, że sezon paprykowy jeszcze się nie zaczął, a pomidory mamy na bieżące zużycie to robię z przepisu z koncentratem i jabłkami. https://vm.tiktok.com/ZGJp74Ucd/ Zmieniam tylko to, że zamiast ścierać na tarce kroję w kostkę - jest szybciej, a i tak potem się blenduje.
Aniu, zmieniłam trochę przepis co ostatnio wrzucałam w drugiej partii i wyszedł moim zdaniem lepszy. Oprócz bazylii dałam jeszcze lubczyk, zioła prowansalskie, oregano i chilii.
Planuje w tym roku zakup kolejnych porzeczek czarnych. Mam obecnie czarną porzeczkę starej odmiany Titania - dwa krzaki sadzone wiosną 2021 = 3,7 kg owocu w tym sezonie. Wyszło z tego 6 małych i 8 średnich słoiczków dżemu i ok. 0,7 kg zamrożonych. Jest to stanowczo za mało na nasze potrzeby i „prezenty” dżemowe dla rodziny i przyjaciół.
Tutaj ciekawy artykuł porównujący 9 polskich odmian. W mojej ocenie po analizie artykułu wybrałabym Tihope lub Polben z uwagi na wielkość owocu jak i zbioru w kg. Czy może lepiej dosadzić to co mam czyli Titanię? Ma ktoś te odmiany i szczególnie poleca?