Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:43, 17 sie 2023

Alija napisał(a)
Sylwia przepiękne mieczyki, a właściwie gladiole, bo to ładniejsza nazwa, dalie też śliczne.
Napatrzyłam się na ogrodowisku i też zakupiłam kilka, rosną tak sobie. Dwie, które najlepiej się zapowiadały podjadły ślimaki. Przesadziłam je do doniczek i odrastają, ale nie wiem czy zdążą zakwitnąć.
Dawno temu u rodziców kwitły dalie, tata miał przeróżne, niektóre były wysokie z ogromnymi kwiatami, piękne były.
Nie nadążam z pracami ogrodowymi, ale trudno, przynajmniej jest zielono.
Pozdrawiam.

Tego się trzymajmy Jest zielono
Podnosisz mnie na duchu, że nie tylko ja nie nadążam. Zupełnie nie wiem jak robią to dziewczyny, które mają stale perfect. Ostatnio Kasię zszokowałam mówiąc, ze rabatę, rodkową, którą dopiero co w maju zakładałam już trzy razy z chwastów czyściłam, a znowu jest tak zielono. Ona ma ogród w mieście między murami, jak się nie nasieje własny chwast to inny raczej nie ma szans. Mój ogród to byłe pole orne. z dwóch stron ugory. Bank nasion w glebie jest mega obfity, a jeszcze stale powodzie donoszą. No chwast u mnie jest nie do opanowania wprost.
Nim do połowy ogrodu dojdę to trzeba by już się wracać bo od nowa zarasta, a gdzie druga cześć ogrodu? Ja wiem, że moja łąka też zachwaszcza mi rabaty siejąc, ale ona na górze więc zachwaszcza te górne rabaty, głównie leśne. Cały dół to z ugoru sąsiada i powodzi.
Ja z tych największych kwiatów dalii się wyleczyłam to prawda efekt jest mega jak kwitną, ale raz trzeba by stale czyścić przekwitające bo taki gigant przekwitający potwornie straszy, a ja na to czasu nie mam. A dwa po deszczach i wietrze praktycznie zawsze były połamane i wisiały głową w dół. Z mniejszymi kwiatkami mniejszy problem A odmian jest tyle cudnych, że mi nie żal tych wielkich
sylwia_slomc... 12:45, 17 sie 2023

Urszulla napisał(a)
U Ciebie już na żółto przebarwiające się rośliny? Jesiennie????

Wąchałaś budlejkę?

Ula u mnie już astry kwitną, wrzosy zaczynają, rolnicy już dynie sprzedają przy drodze. Kaliny i jarzębiny od miesiąca w koralach. Ziemniaki wykopane bo badyle dawno zaschły. Jeszcze nigdy tak wcześnie nie kopałam ziemniaków. Nie wąchałam, ale muszę się schylić i poniuchać
sylwia_slomc... 12:48, 17 sie 2023

Monia81 napisał(a)
Jesień na horyzoncie, niestety się zbliża, przez te upały mam wrażenie, że szybciej... ja też nic nie robię, wszystko stoi przy tych upałach, tylko wieczorami podlewam, no niestety pewnych pogodowych aspektów nie przeskoczymy.
A co ci tam przy gladiolach na żółto kwitnie?

Monia masakryczna nie wyróbka w tym sezonie i znowu się robota nawarstwi na kolejny, to jest zapętlony ogon, ciężko na prostą wyjść, a u nas tak już czwarty sezon choć ten akurat nie przez powodzie, a pogodę. Wczoraj cięłam żywopłot z drugiej strony, pół godziny później już znowu kropiło. Dziś rano już też.
Na żółto kwitną nagietki
sylwia_slomc... 12:50, 17 sie 2023

TAR napisał(a)
Ładnie i kolorowo w tym ogrodzie. Dla mnie synonimem konca lata sa kwitnace mieczyki i dalie. U nas juz bociany odlecialy, zazwyczaj 14-16 sierpnia. Klangor żurawi na polach tez inny, wiem ze czesc z nich niedlugo zbierze sie i odleci, czesc odlatuje pod koniec wrzesnia. I to juz smuteczek, jesien. Nie lubie. U mnie przebarwienia jesienne u klonow i dereni. Ale bylo lato do bani, cały lipiec w opadach i zimno. Musialam wlaczyc ogrzewanie w łazienkach. Rośliny albo nadgniłe albo spalone słoncem i wiatrem.

Ja mam po raz pierwszy rośliny od czerwca nie posadzone na rabaty czekające w doniczkach bo albo leje, albo piecze, nie ma właściwej pogody
Ja jesień lubię bo moja ma bajeczne ciepłe kolory i powodziowo przynajmniej do tej pory była bezpieczna
sylwia_slomc... 12:56, 17 sie 2023

Teraz jest okres gdy u mnie ogród kolorystycznie mocno gaśnie by za moment wybuchnąć żółcią, pomarańczem, czerwienią i bordem. Taki moment gdy jest najmniej atrakcyjnie, choć trawy już zaczynają kwitnienia.
Coś tam koloru jest, ale na tej wielkości ogród raczej mało.

na tej fotce jest pojedyncza hortensja

a na tej widać cztery whims red

kwitną fasolniki egipskie
bardzo są dekoracyjne i z liści i z kwiatów

a tu chiński

braknie im raczej sezonu na strąki
sylwia_slomc... 12:57, 17 sie 2023

budleje teraz szaleją, choć słabiej niż ubiegłymi laty

sylwia_slomc... 12:58, 17 sie 2023

sylwia_slomc... 13:00, 17 sie 2023

takie chmury ostatnio chodziły dzień w dzień i tak z nich lało

dopiero teraz zakwitła Alinouszka