York Gate to jednoakrowy ogród schowany za starożytnym kościołem w Adel, na północnych przedmieściach Leeds.
Stworzony przez rodzinę Spencerów w drugiej połowie XX wieku. Kiedy Frederick Spencer kupił posiadłość w 1951 dom otaczały jedynie pola uprawne. Rozpoczął tworzenie ogrodu, a po jego śmierci w 1963 roku jego dzieło kontynuował i wspaniale rozwinął jego syn Robin.
Zainspirowany przez niektóre z wybitnych ogrodów ruchu Arts & Crafts, takie jak Hidcote, stworzył ogród, który był uważany przez wielu za jednen z najlepszych małych ogrodów na świecie.
Jak Hidcote, York Gate jest podzielony na odrębne pokoje ogrodowe wydzielone przez bukowe i cisowe żywopłoty. Każda część jest ozdobiona wieloma szczególnymi detalami, które cudownie łączą i harmonizują ogród poprzez ciągłe następstwo punktów i osi widokowych.
Robin zmarł nagle i przedwcześnie w 1982 roku w wieku zaledwie czterdziestu siedmiu lat. Przez następne dwanaście lat jego matka, Sybil pielęgnowała ogród rozwijając fascynującą kolekcję roślin.
Po śmierci Sybil Spencer w 1994 roku, York Gate Garden przeszedł pod opiekę charytatywnej organizacji Perennial, dzięki staraniom której możemy delektować się dziełem Spencerów.
Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was zupełnie i macie jeszcze siłę obejrzeć zdjęcia