Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:12, 24 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

W dalszym ciągu to begonie w tym roku jakoś wybujały strasznie

Anetko, Twoje begonie są takie wielkie, że liści już nie widać. Wydaje mi się, że w tym roku sadziłaś begonie z bordowymi liśćmi. Jeżeli się mylę to mnie popraw ale do czego zmierzam.... Otóż rozmawiałam ostatnio z moją bratową, która begonie sadzi w ogrodzie już od kilku dobrych lat i z jej doświadczenia wynika, że pięknie rosną różowe i czerwone a białe mizernie (krasnale). Natomiast różowe lub czerwone z czerwonymi liśćmi rosną cudownie (giganty).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:10, 24 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
I takie jeszcze kwiatki lubię je sa takie niepozorne ale w masie niezwykłe, w zależności od światła czarne aż po bordo.

Piękna łączka
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 23:10, 24 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Udało się, jest i ona ścieżka

A nie mówiłam
Wyszło mega!
U siebie też planuję...kiedyś
York Gate Garden 23:10, 24 sie 2015

Do góry
Wejście do ogrodu.

w Oborze też mogą być ogrody 23:08, 24 sie 2015

Do góry
ukochane clematisy też muszą być

"święta" trójca powojnikowa

i puszek
Od planów do... spełnienia marzeń 23:08, 24 sie 2015

Do góry
Jakość zdjęcia kiepska ale robione wieczorową porą
Ranczo Edy 23:04, 24 sie 2015

Do góry
rozchodniki Kasiu znalazłam z bliska

York Gate Garden 23:04, 24 sie 2015

Do góry
York Gate to jednoakrowy ogród schowany za starożytnym kościołem w Adel, na północnych przedmieściach Leeds.

Stworzony przez rodzinę Spencerów w drugiej połowie XX wieku. Kiedy Frederick Spencer kupił posiadłość w 1951 dom otaczały jedynie pola uprawne. Rozpoczął tworzenie ogrodu, a po jego śmierci w 1963 roku jego dzieło kontynuował i wspaniale rozwinął jego syn Robin.

Zainspirowany przez niektóre z wybitnych ogrodów ruchu Arts & Crafts, takie jak Hidcote, stworzył ogród, który był uważany przez wielu za jednen z najlepszych małych ogrodów na świecie.

Jak Hidcote, York Gate jest podzielony na odrębne pokoje ogrodowe wydzielone przez bukowe i cisowe żywopłoty. Każda część jest ozdobiona wieloma szczególnymi detalami, które cudownie łączą i harmonizują ogród poprzez ciągłe następstwo punktów i osi widokowych.

Robin zmarł nagle i przedwcześnie w 1982 roku w wieku zaledwie czterdziestu siedmiu lat. Przez następne dwanaście lat jego matka, Sybil pielęgnowała ogród rozwijając fascynującą kolekcję roślin.

Po śmierci Sybil Spencer w 1994 roku, York Gate Garden przeszedł pod opiekę charytatywnej organizacji Perennial, dzięki staraniom której możemy delektować się dziełem Spencerów.

Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was zupełnie i macie jeszcze siłę obejrzeć zdjęcia

Pszczelarnia 23:03, 24 sie 2015

Do góry

Dobrze, że przywrotnikom nie obcięłam przekwitłych kwiatostanów i brzydkich liści: w czasie upału miały lepiej:

Jestem w polu 23:02, 24 sie 2015

Do góry
Alisonek napisał(a)
cześć Marta
dotarła i do Ciebie i kwiatka też mam...oczywiście jeżóweczkę

obiecuję poznac Twój ogród, pozdrawiam
Ala

Aluś, witam serdecznie Zapraszam.
Jestem w polu 23:00, 24 sie 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Marta jak zimozielone to faktycznie pozostają iglaczki i tujki.
Szkoda, że róże odpadają.Pomysł Przemka na początku planowania był ok

Nie było mnie chwilkę a 100 minęła.
Gratki kochana choć spóźnione.

Dzięki wielkie

Ogródek Iwony 23:00, 24 sie 2015

Do góry
Ewuniu, miskanty ML stąd pójdą pod płot, tutaj zostanie tylko stipa i molinia. Trochę za dużo tego dobra naraz

Jestem w polu 23:00, 24 sie 2015

Do góry
cześć Marta
dotarła i do Ciebie i kwiatka też mam...oczywiście jeżóweczkę

obiecuję poznac Twój ogród, pozdrawiam
Ala
Jestem w polu 22:59, 24 sie 2015

Do góry
Marta jak zimozielone to faktycznie pozostają iglaczki i tujki.
Szkoda, że róże odpadają.Pomysł Przemka na początku planowania był ok

Nie było mnie chwilkę a 100 minęła.
Gratki kochana choć spóźnione.

Ogródek Iwony 22:58, 24 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, aż się zdziwiłam tą nazwą. Kiedyś przy róży była kartka, zdjęłam, żeby jej nie zgubić i ... zgubiłam .)
Kiedyś myślałam, ze to Ingrid Bergman, ale potem znalazłam kartkę
W zeszłym roku rosła w słońcu, była ładna, ale zakwitła, przekwitła, powtórzyła kwitnienie i tyle. W tym roku gorączki sprawiły, ze przekwitała zbyt szybko i wcale mnie nie zachwyca pełnią kwitnięcia. Ma ładny pąk, ale potem jest taka sobie. Natomiast, jak starzeje się kwiat, robi się taka śmieszna obwódka naokoło
Nie jest zbyt wysoka, w tym roku ma ok. 80 cm, ale wiosną ją przesadzałam i przycinałam:
Róża UNCLE WALTER (?)
Tutaj o niej pisałam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=584#post_8
Ładnie rozpoczyna:

Teraz powtarza kwitnienie :

Jakoś te gorączki nie sprzyjają powstawaniu ładnych pąków, brzydko przekwita. Choć w tej brzydocie też jest urok. Nie śmieci

Jeszcze raz dziękuję, właśnie z tej zalinkowanej strony wiedziałam, że ją masz buziak
w Oborze też mogą być ogrody 22:56, 24 sie 2015

Do góry
To będą zdjęcia z końca lipca
stołówka dla motyli

dwuletnie jeżówki i w tle horti misiek polarny

i horti bez nazwy a przebariwająca się teraz na różowo
Ogród Mirelli 22:54, 24 sie 2015

Do góry
Witaj Mirellko
w końcu jestem
dzisiaj tylko zostawię pozdrowienia a na dłuższa lekturę wątku wpadnę innym wieczorkiem

a i kwiatkiem Ciebie powitam
Ogródek Iwony 22:54, 24 sie 2015

Do góry
Reniu, aż się zdziwiłam tą nazwą. Kiedyś przy róży była kartka, zdjęłam, żeby jej nie zgubić i ... zgubiłam .)
Kiedyś myślałam, ze to Ingrid Bergman, ale potem znalazłam kartkę
W zeszłym roku rosła w słońcu, była ładna, ale zakwitła, przekwitła, powtórzyła kwitnienie i tyle. W tym roku gorączki sprawiły, ze przekwitała zbyt szybko i wcale mnie nie zachwyca pełnią kwitnięcia. Ma ładny pąk, ale potem jest taka sobie. Natomiast, jak starzeje się kwiat, robi się taka śmieszna obwódka naokoło
Nie jest zbyt wysoka, w tym roku ma ok. 80 cm, ale wiosną ją przesadzałam i przycinałam:
Róża UNCLE WALTER (?)
Tutaj o niej pisałam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=584#post_8
Ładnie rozpoczyna:

Teraz powtarza kwitnienie :

Jakoś te gorączki nie sprzyjają powstawaniu ładnych pąków, brzydko przekwita. Choć w tej brzydocie też jest urok. Nie śmieci

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:51, 24 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Wyguglowałam to i owo. Jutro opryskam na przędziorka.
Czy przędziorek żre liście robiąc takie nieregularne wżery?

Czy to coś innego?

To albo gąsienice albo opuchlaki ?
Pszczelarnia 22:49, 24 sie 2015

Do góry
Fragmenty "nadbrzeżnej" wzdłuż strumienia: trawy, liliowce, jeżówki, złocienie to chyba trzon tej powstającej (ciągle jeszcze) rabaty.

Madżenn, czy jeszcze pamiętasz? Mam wrażenie, że trytomy cytrynowe wcześniej kwitną a pomarańczowe później.

I krwawnik Teracota wreszcie zawitał w moim ogrodzie - czy pozostanie, nie ucieknie, nie zmieni koloru?

I zgrzyt na tej rabacie: te jeżówki raczej są różowe a nie pomidorowe, muszą iść na wygnanie:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies