Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Kindzia 09:13, 16 lip 2015

Ja eMusia na drabinę wysoką wysyłam do cięcia, eMa na drabinie trzymaj i instrukcje dawaj z dołu, u mnie to działa
Urszulla 18:42, 16 lip 2015

Kindzia napisał(a)
Ja eMusia na drabinę wysoką wysyłam do cięcia, eMa na drabinie trzymaj i instrukcje dawaj z dołu, u mnie to działa

po tej śmigałam sama
Urszulla 18:49, 16 lip 2015

Kasiu, a to Twoje hortensje najazd ślimakowy został powstrzymany i całkiem się wzięły w garść

ta najobficiej kwitnie, ale się pokłada bo ma bardzo wiotkie gałązki choć podoba mi się w takim stanie i wcale jej nie podnoszę

ta ma najbardziej kompaktowy kształt

a Red Barony są już w formie jak widać i tworzą piękny szpalerek
Urszulla 18:55, 16 lip 2015

Moje hosty się też biorą do życia i może za rok doczekam w ich otoczeniu takiego dywaniku z karmnika ościstego (dość szybko przyrasta)

Urszulla 18:58, 16 lip 2015

Cleome od sąsiadki w fazie wzrostuco ciekawe jedna sadzonka przy cegle najszybciej idzie w górę bo chyba ma ciepło i jest wysokości cegły podczas gdy pozostałe obok nie osiągnęły połowy

Urszulla 19:09, 16 lip 2015

I to co mnie boli
po tej stronie rabaty- od samego początku- marzył mi się łan lawendy przed hortensjami- bo to południowa strona i palące słońce, nie żadne brązowe trawki i żurawki- wszystko więc będzie przesadzone...tylko jeszcze nie wiem kiedy i gdzie tutaj czeka mnie sporo prac głównie ziemnych

mniej pracy mam od tyłu tych szmaragdów, zaplanowałam rozsadzić bergenię i czerwoną trawę Red Baron wąskim pasem- i to chyba najszybciej mi pójdzie
Urszulla 19:23, 16 lip 2015

Natomiast nie mogę spać przez przeciwną stronę wczoraj dosadziłam nowe sadzonki biało-zielonej trzmieliny. Jak widać jeszcze nie cały okrąg jest dopracowany ale sukcesywnie idzie do przodu (te kamienie są tylko tymczasowo bo pies mi się kładzie na sadzonkach albo je rozgrzebuje)

natomiast nie podoba mi się w tej rabacie piętrowość roślin i na pewno będę tu zmieniać wypadną te zielone trawki Mint Mist a żurawka Marmelade ślicznie ożywia tą rabatę i chyba zostanie ale w układzie poprzecznym za hortensją???? sama nie wiem co dosadzić aby między trzmieliną płożącą i hortensją nie było takiej różnicy wysokości????

dalej za hortensją pozostanie to przejście z kamieniami i mam w planach przestrzenie między kamieniami pokryć karmnikiem ościstym, i może żurawka będzie lepiej pasowała po prawej stronie kamieni??? a po lewej zlikwiduję rozchodnika i zrobię niski szpalerek bukszpanowy ( czy może po prawej też zrobić szpalerek bukszpanowy????)niech jakaś burza mózgów się przetoczy na moje dylematy

ewa004 19:55, 16 lip 2015

Ulcia a ta trzmielinka urośnie przecież na wysokość też jak jej nie będziesz cięła .
Po tym drzewie do góry nawet ci pójdzie jak będziesz chciała
Moja po murze do góry się wspina
A tam masz cień czy słońce?
Kindzia 09:20, 17 lip 2015

Matko, jak urosły te hortki!!! Ta jasno-różowa jest z Kalnej, zawsze była wiotka. Wtedy nigdzie nie mogłam dokupić Red Barona...i uznałam, że ta jasna nie będzie zbytnio odstawać.
Żurawki masz ładne, u mnie się starzeją i myślę czym je zastąpić, za dużo wiecznej roboty z nimi mam.
Urszulla 09:33, 17 lip 2015

ewa004 napisał(a)
Ulcia a ta trzmielinka urośnie przecież na wysokość też jak jej nie będziesz cięła .
Po tym drzewie do góry nawet ci pójdzie jak będziesz chciała
Moja po murze do góry się wspina
A tam masz cień czy słońce?

Ewciu, ta trzmielina będzie cięta gdzieś na wysokości 20-25 cm i ma tworzyć dywan pod jabłonką a w nim wiosną mają zakwitać hiacynty i to ok, ale chodzi mi przy samej hortensji powstanie ta różnica wysokości....może przed hortensją dać pasek host biało-zielonych albo jakiś małych niebieskich??? a może będzie dobrze tak jak jest (ja lubię duże plamy jednolite bo małe rzeczy się gubią dla oka????
to jest słoneczna południowa strona, jabłonka daje troszkę osłony ale słońce przechodzi przez cały dzień do 15. Po po drugiej stronie rabaty typowa patelnia.