Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:41, 10 cze 2020

Do góry
Zmoderowałam wpis powyżej, przeczytaj jeszcze raz. Wpisz w google irysy wodne i masz kilka sklepów, zamawiałam przez internet w marcu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:37, 10 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
W wodzie to irys syberyjski czy inny jakiś?

Syberyjskie lubią wilgotne stanowiska, ale do wody nie nadają się (ale lubią bardzo wilgotne stanowiska). W wodzie mam irysy różne takie do wody.

Irysy japońskie (Iris ensata) nadają się do wody , a ostatnio zakupiłam różowego 'Rose Quinn' i różne inne pełne filetowe delikatne i mocny fiolet.

Ten niebieski na zdjęciu to prawdopodobnie Iris versicolor.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:25, 10 cze 2020

Do góry
Trybulę to mam już od lat, pierwszą kupiłam w Anglii (jakieś 10 lat temu) i się wysiewa. Część siewek jest zielona a część ciemna. Wykopuję własne, a w tym roku sobie nawet dokupiłam, ale gdzie? zabij mnie, nie wiem. Jak przyjedziesz to wykopię, a nawet mam pewnie dwie w zapasie teraz.
Mam też boltonię do sprzedania, cena 10 zł. Wielkie, ładne. Byliny bardzo wysokie. Kwitną jesienią. Dają niesamowity efekt.

Chmura boltonii

Ogrodowo zakręcona. 09:48, 10 cze 2020

Do góry
Nie ciąć, ja nie tnę. Cisy się tnie jak przyrosty ściemnieją a tutaj to ja w ogóle nie widzę konieczności cięcia, raczej trzeba je zagęścić dosadzając pomiędzy nimi, chyba że mają być takie wypasione twory samotnie stojące?
Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 09:45, 10 cze 2020

Do góry
Ogłaszamy wolontariat na przyszłą sobotę (pielenie drogi- same brzegi bez rabaty) i pielenie warzywnika oraz ogrodu wodnego. Podobno ma być 29 stopni, ale trzeba zabrać kalosze, kurtkę na wszelki wypadek, buty na zmianę, własne pazurki i coś pod kolana dla osób pielących w pozycji klęczącej.

Prosimy zabrać własne wyżywienie (kanapki), kawę i herbatę zapewniamy. W zamian oferujemy wiele wrażeń w naszym ogrodzie.

Prowadzimy zapisy, ilość osób ograniczona - zgłoszenia prosimy pisać na maila pod hasłem "wolontariat"

gardenarium@gmail.com

Imię, nazwisko lub nick z ogrodowiska plus nr tel. oraz ewentualnie czas przyjazdu.
Pozdrawiamy... i do zobaczenia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:38, 10 cze 2020

Do góry
Ogłaszamy wolontariat na pielenie drogi (brzegi). Jest ktoś chętny na przyszłą sobotę 13.06 ?
Bez wyżywienia (dla bezpieczeństwa), z własnymi kanapkami Podamy kawę - herbatę

Szczegóły tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/9491-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-dni-otwarte?page=4#post_7
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:36, 10 cze 2020

Do góry
Sebek napisał(a)
Podziwiam nowe nasadzenia i czekam na możliwość ponownego zobaczenia ogrodu Może jesienią się uda ponownie je otworzyć?

Cały czas rozważamy, ale boimy się wirusa i tego odkażania WC - musiałabym "robić za "babkę klozetową" i stać pod WC, albo zainwestować w sprzęty, jak na stacji benzynowej czy innym przybytku. Robimy swoje w samotności, co bardzo mi doskwiera, bo lubię odwiedziny tłumne
Zainwestowałam w warnik, kawiarkę, talerzyki i kubki...Niestety niepotrzebne na razie. Czekamy i będziemy zakładać nowe trawniki i kończyć ogród wodny.
Na razie idzie pielenie i sadzenie, a ja wymyślam nowy ogród przy "ołowianej" fontannie oraz nowe oblicze 'Rock Garden' czyli kolekcja roślin sucholubnych.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:32, 10 cze 2020

Do góry
marysiak_020202 napisał(a)

Pani Danusiu jeszcze jedna prośba czy może Pani zdradzić co to za roślina z pierwszego planu, tak obficie kwitnąca. Dziękuje serdecznie

To pszonak (Erysimum).
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:32, 10 cze 2020

Do góry
marysiak_020202 napisał(a)

Pani Danusiu mam pytanie odnośnie rośliny na zdjęciu, która kwitnie na biało ponad innymi bylinami, co to za roślina?

Te trybula leśna Anthriscus sylvestris Ravenswing - rozsiewa się.
U zająca Poziomki 09:29, 10 cze 2020

Do góry
Witam, to miłe dla mnie że spodobały się najpierw "moje" dzieła, Any mój projekt, potem przerabiany a w tajemnicy dodam, że ogród Oli Leon60 to także mój projekt
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 09:17, 10 cze 2020

Do góry
Grzegorz1989 napisał(a)
A tak to wygląda teraz

Na razie podnieś wysokośc koszenia, zostaw trawę dłuższą, bo nie jestem pewna, ale myslę że nie spaliłęś tego trawnika, a raczej tam gdzie żółte to jest za mało nawozu.
O tym może jedynie zdecydować obserwacja i podlewanie. Oraz podniesienie wysokości koszenia.
Pokaż jak wygląda po następnym koszeniu, nic nie syp na razie bo nie wiadomo czy krzywo posiany nawóz czy spalone.
Soliter - drzewo liściaste wielopniowe zamkn. 09:02, 10 cze 2020

Do góry
Jest taki wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/9795-forma-wielopienna-wielopniowa-drzewa

świdośliwę proponuję
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 08:58, 10 cze 2020

Do góry
IwkaIv napisał(a)
Witam,
Czy ktoś może rozpoznaje co to za drzewo?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:32, 09 cze 2020

Do góry
Joku napisał(a)

Przepiękne te potwory. Pamiętasz odmianę? I jeszcze zapytam o to zdjęcie cytowane przez Kasię. Te irysy rosną w wodzie? Żółte znam, ale niebieskie też?
Wiem, wiem u Szefowej wszystko możliwe

Tak, niebieskie rosną w wodzie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:32, 09 cze 2020

Do góry
Może być bez dodatku, wtedy ma funkcję wielkiej donicy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:10, 09 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie donica, to fontanna z lwem na ścianę Będzie mur ze starej cegły, na nim lew a z pyska lwa będzie wylewała się woda do pojemnika. To robiony ręcznie na wzór ołowianych zbiorników w XVII wieku. Datowany na 1692 rok. Wtedy robiono takie zbiorniki ołowiane. Ten wygląda jak ołowiany. Wymyślę tutaj zamknięty ogród formalny, a raczej ogródek

Ahh, wygladda jak donica ciekawa jestem w takim razie koncowego efektu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:20, 09 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie donica, to fontanna z lwem na ścianę Będzie mur ze starej cegły, na nim lew a z pyska lwa będzie wylewała się woda do pojemnika. To robiony ręcznie na wzór ołowianych zbiorników w XVII wieku. Datowany na 1692 rok. Wtedy robiono takie zbiorniki ołowiane. Ten wygląda jak ołowiany. Wymyślę tutaj zamknięty ogród formalny, a raczej ogródek

Jest prze-pię-knie. Ale jak czytam o murze ze starej cegły to wyobrażam sobie przecudny zakątek ogrodu, otoczony murem, żywopłotem, bluszczami. Taki kameralny, do zadumy. Oj, kiedy będzie można to zobaczyć na żywo? Kiedy?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:16, 08 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te z kolei wyrosły na potwory. Lubię też te o białych kwiatach.

Przepiękne te potwory. Pamiętasz odmianę? I jeszcze zapytam o to zdjęcie cytowane przez Kasię. Te irysy rosną w wodzie? Żółte znam, ale niebieskie też?
Wiem, wiem u Szefowej wszystko możliwe
Moja bajka 18:33, 08 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja wsadziłam rukiew do stawu kąpielowego, super tam się zadomowiła. Zjadam sobie listki

Kiedyś kupiłam rukiew i to dosyć sporo doniczek facet na bazarku od którego kupowałam zapewniał mnie, że się świetnie czuje w oczku i zimuje. Latem rzeczywiście w oczku bardzo dobrze się prezentuje, ale po zimie ani śladu po niej.
Mam pytanie czy trzeba ją siać co roku. Kasiu czy każdego roku ja siejesz. Czy możne te nasiona kupić. Wiem, rukiew ma bardzo duże właściwości zdrowotne i chciałabym ją mieć. Kiedy posialas, a może ma za mało wody bo lubi się kąpać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:45, 08 cze 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Danusiu czy hortensje kosmate można ciąć tak jak bukietowe?
W necie pokazują że tylko kwiatostany się wycina i nie bardzo mi to pasuje. Wolałabym ciąć i formować jak Limkę itp.

H. aspera - u mnie wymarza, co roku odbija na nowo, więc o cięciu u mnie nie ma mowy. Odradzam ich cięcie/formowanie bo nie będą kwitły, a tylko liście będą.

Cięcie poszczególnych gatunków hortensji

H. macrophylla

Ten typ kwiatów hortensji tworzy się na pędach zeszłorocznych. Wycinamy słabe i martwe pędy do ziemi oraz usuwamy wyłącznie suche kwiaty wiosną.

H. quercifolia, H, serrata, H. aspera

Po kwitnieniu lub wiosną usuwamy jedynie kwiaty tych hortensji, a wiosną, martwe i słabe pędy.

H. arborescens

Te hortensje mają dość słabe pędy, mogące się podczas kwitnienia wykładać. Powinny być przycinane późną zimą lub wczesną wiosną. Usuwamy słabe i martwe pędy, a pozostałe skracamy o 1/3, celem otrzymania zwartego krzewu.

H. paniculata

Ten typ kwiatów hortensji ukazuje się na tegorocznych pędach. Mogą być przycinane późną zimą lub wczesną wiosną. Wykazują tendencję do pokroju wzniesionego i mogą być prowadzone w formie małego drzewa. Mogą też być prowadzone jako krzewy o gęstym pokroju, wtedy cięcie jest bardziej radykalne.

H. petiolaris

Ten gatunek nie wymaga cięcia. Można ciąć jesienią po kwitnieniu, aby ograniczyć rozmiar roślin i utrzymać je w wyznaczonej przestrzeni.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies