Trybulę to mam już od lat, pierwszą kupiłam w Anglii (jakieś 10 lat temu) i się wysiewa. Część siewek jest zielona a część ciemna. Wykopuję własne, a w tym roku sobie nawet dokupiłam, ale gdzie? zabij mnie, nie wiem. Jak przyjedziesz to wykopię, a nawet mam pewnie dwie w zapasie teraz.
Mam też boltonię do sprzedania, cena 10 zł. Wielkie, ładne. Byliny bardzo wysokie. Kwitną jesienią. Dają niesamowity efekt.
Nie ciąć, ja nie tnę. Cisy się tnie jak przyrosty ściemnieją a tutaj to ja w ogóle nie widzę konieczności cięcia, raczej trzeba je zagęścić dosadzając pomiędzy nimi, chyba że mają być takie wypasione twory samotnie stojące?
Ogłaszamy wolontariat na przyszłą sobotę (pielenie drogi- same brzegi bez rabaty) i pielenie warzywnika oraz ogrodu wodnego. Podobno ma być 29 stopni, ale trzeba zabrać kalosze, kurtkę na wszelki wypadek, buty na zmianę, własne pazurki i coś pod kolana dla osób pielących w pozycji klęczącej.
Prosimy zabrać własne wyżywienie (kanapki), kawę i herbatę zapewniamy. W zamian oferujemy wiele wrażeń w naszym ogrodzie.
Prowadzimy zapisy, ilość osób ograniczona - zgłoszenia prosimy pisać na maila pod hasłem "wolontariat"
gardenarium@gmail.com
Imię, nazwisko lub nick z ogrodowiska plus nr tel. oraz ewentualnie czas przyjazdu.
Pozdrawiamy... i do zobaczenia
Ogłaszamy wolontariat na pielenie drogi (brzegi). Jest ktoś chętny na przyszłą sobotę 13.06 ?
Bez wyżywienia (dla bezpieczeństwa), z własnymi kanapkami Podamy kawę - herbatę
Cały czas rozważamy, ale boimy się wirusa i tego odkażania WC - musiałabym "robić za "babkę klozetową" i stać pod WC, albo zainwestować w sprzęty, jak na stacji benzynowej czy innym przybytku. Robimy swoje w samotności, co bardzo mi doskwiera, bo lubię odwiedziny tłumne
Zainwestowałam w warnik, kawiarkę, talerzyki i kubki...Niestety niepotrzebne na razie. Czekamy i będziemy zakładać nowe trawniki i kończyć ogród wodny.
Na razie idzie pielenie i sadzenie, a ja wymyślam nowy ogród przy "ołowianej" fontannie oraz nowe oblicze 'Rock Garden' czyli kolekcja roślin sucholubnych.
Witam, to miłe dla mnie że spodobały się najpierw "moje" dzieła, Any mój projekt, potem przerabiany a w tajemnicy dodam, że ogród Oli Leon60 to także mój projekt
Na razie podnieś wysokośc koszenia, zostaw trawę dłuższą, bo nie jestem pewna, ale myslę że nie spaliłęś tego trawnika, a raczej tam gdzie żółte to jest za mało nawozu.
O tym może jedynie zdecydować obserwacja i podlewanie. Oraz podniesienie wysokości koszenia.
Pokaż jak wygląda po następnym koszeniu, nic nie syp na razie bo nie wiadomo czy krzywo posiany nawóz czy spalone.
Jest prze-pię-knie. Ale jak czytam o murze ze starej cegły to wyobrażam sobie przecudny zakątek ogrodu, otoczony murem, żywopłotem, bluszczami. Taki kameralny, do zadumy. Oj, kiedy będzie można to zobaczyć na żywo? Kiedy?
Przepiękne te potwory. Pamiętasz odmianę? I jeszcze zapytam o to zdjęcie cytowane przez Kasię. Te irysy rosną w wodzie? Żółte znam, ale niebieskie też?
Wiem, wiem u Szefowej wszystko możliwe
Kiedyś kupiłam rukiew i to dosyć sporo doniczek facet na bazarku od którego kupowałam zapewniał mnie, że się świetnie czuje w oczku i zimuje. Latem rzeczywiście w oczku bardzo dobrze się prezentuje, ale po zimie ani śladu po niej.
Mam pytanie czy trzeba ją siać co roku. Kasiu czy każdego roku ja siejesz. Czy możne te nasiona kupić. Wiem, rukiew ma bardzo duże właściwości zdrowotne i chciałabym ją mieć. Kiedy posialas, a może ma za mało wody bo lubi się kąpać.
H. aspera - u mnie wymarza, co roku odbija na nowo, więc o cięciu u mnie nie ma mowy. Odradzam ich cięcie/formowanie bo nie będą kwitły, a tylko liście będą.
Cięcie poszczególnych gatunków hortensji
H. macrophylla
Ten typ kwiatów hortensji tworzy się na pędach zeszłorocznych. Wycinamy słabe i martwe pędy do ziemi oraz usuwamy wyłącznie suche kwiaty wiosną.
H. quercifolia, H, serrata, H. aspera
Po kwitnieniu lub wiosną usuwamy jedynie kwiaty tych hortensji, a wiosną, martwe i słabe pędy.
H. arborescens
Te hortensje mają dość słabe pędy, mogące się podczas kwitnienia wykładać. Powinny być przycinane późną zimą lub wczesną wiosną. Usuwamy słabe i martwe pędy, a pozostałe skracamy o 1/3, celem otrzymania zwartego krzewu.
H. paniculata
Ten typ kwiatów hortensji ukazuje się na tegorocznych pędach. Mogą być przycinane późną zimą lub wczesną wiosną. Wykazują tendencję do pokroju wzniesionego i mogą być prowadzone w formie małego drzewa. Mogą też być prowadzone jako krzewy o gęstym pokroju, wtedy cięcie jest bardziej radykalne.
H. petiolaris
Ten gatunek nie wymaga cięcia. Można ciąć jesienią po kwitnieniu, aby ograniczyć rozmiar roślin i utrzymać je w wyznaczonej przestrzeni.