Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 14:46, 03 sie 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Biały Kamasja (Camassia) Leichtinii Alba, zdjęcie z października

w szoku jestem. jak to mozliwe? to ona kwitnie ci dwa razy? jaka jest wysoka?
Ogród na glinie 14:44, 03 sie 2015

Do góry
mam taki stary wok
i myślę co by tu do niego posadzić...

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:40, 03 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Tak, ściachałam wszystko... Tak trochę wygląda jakby się miał zabrać

Formowane drzewa nie za bardzo do mnie chyba pasują. Choć jestem zmuszona poprzycinać lipę przy piwniczce. Nie chce, żeby urosła wielka i potem zwaliła się mi na dom... O wierzbach tez już myślałam, ale one są takie wielkie, że musiała bym firmę wynająć. Ciekawe ile to kosztuje? Muszę rozeznać temat.

Pochwalę się walcem zrobionym przez mojego męża W całości samodzielnie Jest dodatkowo obciążony betonowymi bloczkami. Ma za zadanie równać wszelkie nierówności terenu. Powiem, że faktycznie spełnia tę rolę. Może kiedyś zagramy w golfa???

Lipę zetnij nisko, widziałam w sobotę u kogoś, fajnie wyglądało, gruby pień i mała góra, ale liście wielkie były, a pomysł męża rewelacyjny cięcie bluszczu się sprawdza, u mnie przetestowane latami
Wilcza Góra 14:34, 03 sie 2015

Do góry
chciałam też dać znać, że zawilce się już w Wilczej zameldowały

Pszczelarnia 14:28, 03 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Bogdziu, on pwenie jest ale ja go nie uchwyciłam. Chyba, że ojciec się pomylił i mi oddał nie te (on najpierw daje do donic jak mnie nie ma). Nic się nie marnuje (no, w tym roku nie wyszedł mi siew takich nasion od Vivy), pewnie jeszcze nie miał odpowiedniego towarzystwa, więc nie robiłam zdjęć.
Ale portrety liliowcom trzeba zrobić ku pamięci.

Na razie Bonica z nieobciętymi czosnkami.

a te czosnki to jaką masz odmianę?
bo ładnie się zasuszyły
W samym słońcu 14:26, 03 sie 2015

Do góry
sarenka napisał(a)

Darń co została trzeba będzie koparką zerwać, naiweźć nowej ziemi ogrodowej, przekopać, wyrównać, poczekać troche na chwasty, znowu wskoczyć ze szpadlem i rpzekopać, wyrównac i posiac.

Witaj M.
Zapomniałaś jeszcze o jednej podstawowej rzeczy . Po rozplantowaniu ziemi koniecznie zasil ją nawozem przedsiewnym do trawników. Tutaj masz przydatny link pod którym dowiesz się jak założyć trawnik z siewu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu

Znacie może to drzewo/krzew, które ma takie gałęzie?

To są gałęzie dzikiego czarnego bzu (Sambucus nigra L).
W Kruklandii 14:23, 03 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Takie mam

ładne
szkoda że tak mało masz, bo bym się prosiła o kawałek
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 14:09, 03 sie 2015

Do góry
juz daje choc kilka, bo zaraz znow musze leciec.

Tu sa takie oficjalne ze strony tego ogrodu http://gartenreich-oberrieden.de/impressionen/ piekne

a tu moje

to tuz Kolo tego pieknego okna

to miod na moje serce i kolejna motywacja by odwiedzic Flohmarkt

to przy takiej pieknej grzadce, gdzie rosna kwiatki ktore moga rosnac przy scianie gdzie ciagle swieci slonce, czyli goraco lubia. Sciany nie sfotografowalam i kwiatow tez nie ale ptaszka mam 10 razy

Ogródek z futrzakami i kamieniami 14:09, 03 sie 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Dziewczyny muszę to napisać , jest to dla mnie niewyobrażalne. Nakręciałam sie na hortensje Otaksa . Długo zastanawiałam sie czy kupowac, znalazłam ją tylko w sklepie FutureGardens.
I dzisiaj przyszła paczka, to pikus , że rośliny zmietolone, ściśnięte, połamane doniczki , jak tylko otworzyłam górę to załamka.Moja otaksa wygląda nędznie, 3 pokrzywione patyczki, powygryzane liście, jednej nedzny mini kwiatek .
Jednakże nic nie pobije Pink Anabelle - to jest dosłownie jeden rahityczny, powykrzywiany bez życia patyk , max 40 cm , za jedyne 39 zł .Nie wiem czy cos z niego będzie.
Nakreciłam sie na Anabelkę , jak wiosną zamówiłam w Albamarze Strong Anabelle ( cena zdecydowanie nizsza) i teraz tak cieszy oko, ze nie mogę nie napatrzeć i chciałam podobną rabate zrobić w drugim mijescu, a że oni nie mieli, to wziełam w FG.
Totalnie odradzam jakiekolwiek zakupy tam.
Ponizej fotki :
Otaksa

Pink anabelle

ponizej z wetknietym kwiatem , który oberwałam z tegorocznej StrongAnabelle,

Masakrycznie wyglądają roślinki ja już też się przejechałam kilka razy (ratuję obecnie 8 sztuk)
Polecić mogę Gardenpark - miałam od nich 1 przesyłkę 3 hortki i byłam zadowolona. Teraz zamówiłam 4 MINIATUROWA HORTENSJA LITTLE LIME. Jeśli i ta dostawa mi się spodoba to będę mogła naprawdę polecić.
Mimo, że często mówię sobie, że nie kupie już nic na all to i tak to robię.

Jeśli chcesz sfoce sadzonki i pokażę.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:06, 03 sie 2015

Do góry
powtarzane drenie, z biało i złoto obrzeżeniem
pokazywałam, jak ciąć je, mają być kulki

akcenty borda, brzozy i śliwy ozdobne

puchate iglaki, wolno rosnące, kolor bliski żółtemu
i takie, też wolno rosną, a do towarzystwa sa mini lilaki, cudownie ponoc kwitły
i rzeźba zaprzyjaźnionego artysty

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:03, 03 sie 2015

Do góry
cudo jałowiec, bezobsługowy

warzywnik

cudna bordowa brzoza, jest ich kilka, z chęcią bym u siebie miała

wyjątkowej urody dęby i złota metasekwoja
Ogródek Iwony 14:02, 03 sie 2015

Do góry
Mam pytanie, może ktoś wie:

Toszka napisał(a)
Może pomogę w planowaniu jak wyjaśnię działanie złotej zasady trójkątów.
... w planowaniu przestrzennym zwłaszcza ogrodów doskonale się sprawdza właśnie owa zasada, która dzięki wkomponowaniu w trójkąt wprowadzi nawet w największym nasadzeniowym chaosie harmonię, ład i porządek. Polega to na tym, że umiejscawiamy trzy główne elementy (dominanty) na wierzchołkach wyrysowanego trójkąta. Mogą to być drzewa, krzaki lub rośliny o podobnym pokroju, formie lub kolorze. Trójkątów może być wiele i zazębiające się. Reszta nasadzeń jest tylko uzupełniającym tłem

Czy to chodzi o takie nasadzenia w kształcie trójkątów?

A co z projektami i nasadzeniami ogrodów malowanych kreską, albo za pomocą litery L?

Takie nasadzenia Danusia też lansuje. Czy mam rozumieć, że są różne zasady nasadzeń i szkopuł polega na tym, by w danym ogrodzie po prostu trzymać się reguł?
Narodziny ogrodu Eweli 14:02, 03 sie 2015

Do góry
I jeszcze kilka kolorowych widoczków z mojego ogródeczka

A tu roślina o wdzięcznej nazwie "języczka" - ma wielki pąk, z którego wyłonią się niebawem żółto-pomarańczowe kwiaty:

I jeszcze cukinia na pasztet (uwielbiam):

Berberys - Berberis 13:58, 03 sie 2015

Do góry
marcin_stempniewski napisał(a)

Zależy jak to ma być rabata, w jakich kolorach, jakie wysokie rośliny itd. Jest kilkadziesiąt odmian berberysów więc jest w czym wybierać.
Narodziny ogrodu Eweli 13:57, 03 sie 2015

Do góry
Kolejny weekend za nami.
Z prac ogrodowych to koszenie trawy i podlewanie. Tym bardziej, że skusiłam się Waszymi radami i dosadziłam anabelki wzdłuż choinkowego szpaleru. Co prawda kupiłam tylko 5 szt., ale liczę na wiosenne rozsadzanie Taka ze mnie kombinatorka
Rabatę wzdłuż choinek też zostawiam sobie na wiosnę...

Jak na razie wygląda to niezbyt okazale, bo obcięte gałązki jeszcze leżą nieposprzątane, darń dookoła nie zdjęta, trawa przed koszeniem, ale mam nadzieję, że za rok będzie extra:

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 13:51, 03 sie 2015

Do góry
I niespodzianka rozkwitła miniaturowa lilia cudeńko
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:48, 03 sie 2015

Do góry

przekwitłe powojniki
cudnie to wygląda

Mój przyszły ogród 13:43, 03 sie 2015

Do góry
i małe wspomnienie wakacji. Ten bluszcz mnie zadziwił. Jego dorodność, wielkość i wiek.

i drugi piękny okaz. Czy to buk purple fountain? Nie wiem jaka to odmiana. Bardzo ciekawy pokrój. Przygarnęłabym takiego
Ranczo Edy 13:43, 03 sie 2015

Do góry
Edziulka gratki zostawiam na pół tysiączka
Piękne te Twoje roślinki, rób zdjęcia różom, sama wiesz Miłego dnia życzę, buziak

Ogródek Iwony 13:43, 03 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

...Hosty przepiękne przywiozłaś.
Rety, jak Wam te zmiany idą szybko. Co będzie w miejscu wierzby?

Małgosiu, tam jest wjazd, wczoraj debatowaliśmy nad tym. Po drugiej stronie planuję zrobić drugą prostokątną rabatkę i pasowałyby dwa strażniki przy wjeździe. Ja myślę o klonach o barwie cytrynowej, aby ładnie się odznaczały. O taki:

Mam do wykorzystania lawendę i może zrobić żywopłocik z bukszpanu

Dalej w głębi ogrodu, gdzie jest ławeczka, planuję trawnik i mini-warzywnik.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies