Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 20:33, 19 sie 2015

Do góry
Piano dają radę, przywykłam już do ich koloru i coraz bardziej mi się podobają
Hortensjada 20:32, 19 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Bożenko, mi się podobają pinki winki, ale moje mają mało gałązek z kwiatami Na jednej mam dwie, a na drugiej trzy. W tamtym roku je sadziłam i tez tak miały kwiaty. Czemu nie ma ich więcej z roku na rok?

Już wiem o co Ci chodzi, ale w tym przypadku problem jest w nieprawidłowym rozkrzewieniu podstawy krzewu. Rzeczywiście Pinky Winky słabo się krzewi, więc im więcej rozgałęzień będziesz miała na dole to więcej kwiatów na górze ( można to porównać do drzewa genealogicznego). Wiosną warto pogłówkować jak przyciąć krzew żeby go zagęścić. A to moje młodsze Pinky Winky

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:31, 19 sie 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Kupilam kilka paprotek ostatnio, marzy mi się rabatka coś w ten deseń - tylko trawy chyba nie ten teges do tego? jako tło??

Fajne!
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:30, 19 sie 2015

Do góry
Kolejną różą, którą chcę się pochwalić to Brother Cadfael Austina. Pierwszy rok stała u mnie w donicy, a w tym sezonie przesadziłam ją do gruntu. Jest zdrowa, pięknie pachnie - tak jak stare róże, szybko i często kwitnie.

Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 20:29, 19 sie 2015

Do góry
Kwitnie Chippendale, ale kwiaty ma mniejsze tym razem
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:27, 19 sie 2015

Do góry
Kupilam kilka paprotek ostatnio, marzy mi się rabatka coś w ten deseń - tylko trawy chyba nie ten teges do tego? jako tło??

Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 20:27, 19 sie 2015

Do góry
Moja hortensja Little Lime już się przebarwia
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:25, 19 sie 2015

Do góry
A teraz to niefajne - bo u mnie też sa brzydkie miejsca -
Wyrwa w ścianie zieleni po stronie basenu - padły w ciągu pół roku 2 spore świerki

Miejsce za altaną - zdąże zmienić ?

Przesadzony w nd sumak disectum zdycha... mam nadzieję że da radę i się podniesie

Na koniec moja kochana magnolka

Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 20:25, 19 sie 2015

Do góry
Róża Samaritan, tegoroczny nabytek, kwitnie bez przerwy od czerwca. Ciekawa propozycja dla lubiących pomarańczowo-złote kolory.
Ogródek Iwony 20:16, 19 sie 2015

Do góry
Zapytałam się u Bożenki, co poleciłaby na solitera?
Może być hortensja przebarwiająca na różowo, ale o większych kwiatach i kwitnąca niezbyt późno ?
Będzie niedaleko śliw wiśniowych podsadzonych przez ML i Red Barona? Do tego w plecach będzie mieć bluszcz i Miskanta Klaine Fontanne? (Ma białe pędzelki)
Moja rabatka
Będzie w kwadracie tam, gdzie z dala widać białe pędzelki miskanta :

bozga napisał(a)

Myślę,że tylko 4 odmiany wchodzą w grę. Vanille Fraise i Limelight- powszechnie już występują w naszych ogrodach ale nie ulega wątpliwości, że są bardzo spektakularne a o to nam chodzi, ale pomyślałam, że urodą dorównują im Silver Dollar i Magical Moonlight ( dodatkowo mają mniejsza skłonność do przewieszania a Magical Moonlight prawie do końca pozostaje biały. Oczywiście najbardziej spektakularną przemianę ma Vanilka. Teraz już Twój wybór
Pokażę bliżej Silver Dollar bo jest trochę niedoceniana ( sorki za tą poświatę ale z rana już jest ostre słońce i trochę trudno się ustawić)

bozga napisał(a)

Skoczyłam do ogródka zrobić fotkę ( mam jeszcze urlop )
Polar Bear nie pokażę, bo go przycięłam w celach eksperymentalnych i jest w mojej "poczekalni" ale nie jestem z niego na razie zadowolona, kwiaty miał mimo wszystko drobne i stosunkowo wiotkie pędy- może sie poprawi
.
Ale Phantom w całej okazałości
3 letni krzew, bardzo wysoko rośnie, kwiaty oczywiście ma przepiękne, jedyny drobny mankament to wygląda trochę goło od dołu bo ma bardzo mało liści- może przy starszych krzewach nie będzie to już tak widoczne

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:14, 19 sie 2015

Do góry
Niestety na różanym froncie posucha z różami Tylko gigantka bedzie za chwilę kwitnąć, ale wątpie że zdąży do soboty

Tylko floksy i horty bronią honoru

Hortensjada 20:11, 19 sie 2015

Do góry
Natomiast największe emocje budzi dyskusja Kasi i Filemona na na temat Polar Bear i Limelight

Niestety odnośnie Polar Bear nie mam zdania ale może ktoś z odwiedzających też ma tą odmianę więc bardzo proszę o fotki na moim wątku, będzie to dla nas wszystkich bardzo pomocne

Troszkę mam wątpliwości odnośnie fotki Limki zamieszczonej przez Filemona, może to tylko kwestia oświetlenia i aparatu ale żadna z moich Limek nie jest tak jasna, wszystkie są naprawdę od "małego " limonkowe ( oczywiście nie tak zielone jak Little Lime)

Nie mogę się oprzeć, żeby nie pokazać tej zieleniny Little Lime

I ciekawostka odnośnie kwiatostanu Magical Moonlight na szczycie wyraźne listki ( niektóre odmiany jak się przypatrzyć tez mają drobne listki ale tylko Moonlight ma tak duże)
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:08, 19 sie 2015

Do góry
I mój milin któremu musze zrobić stelaż bo jest już wielki

Blaszaki nieciekawe ale milin jest piekny - i nad blaszakami będzie stelaż i nad mi rozpiety milin

Teraz patrząc na niego wspominam wakacje Musiałam tez zakupić szałwię

I ważka gigant tez klimat wakacyjny
Pogubiłam się po drodze... 20:00, 19 sie 2015

Do góry
Rozchodniki się ruszyły

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:00, 19 sie 2015

Do góry
Ale mi się humor poprawił - w końcu kregosłup puscił i mogę sie poruszać bez wózka !
Do tego ogladam ogród i stwierdzam że upały nie wypaliły mi bardzo ani floksów ani hibiskusów

Rudbekie tez sie ostały ładne

I rozchodniki dojrzewają
Hortensjada 19:56, 19 sie 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
Nie wiem dlaczego musze zdac Ci relacje ale...wrocilam do domu z kolejna roslina, kupilam Dollara( chyba tak sie pisze? )

Moze przeoczylam ale czy masz liste zelaznych, najpiękniejszych hortek od ktorych zaczynamy te przygode?Pewnie juz pisalas..kurcze...podasz jeszcze raz?

Oczywiście listę otwierają Limelight i Vanille Fraise, godne polecenia są Phantom, Magical Candle, Pinky Winky, Little Lime i Bobo( to te niższe), Diamantino i jak dla mnie Sweet Summer. Można by jeszcze długo wymieniać ale te wymienione to podstawa. należy też do nich Silver Dollar więc gratuluję zakupu
Skoro została wymieniona to poświęcę jej trochę czasu, jednocześnie będzie to część odpowiedzi dla Filemona
Ta NN wygląda jak Silver Dollar ale wiadomo, że fotka nie zawsze dobrze odzwierciedla szczegóły potrzebne do identyfikacji więc troszkę opiszę mój krzew ( mam nadzieję, że będzie to pomocne w identyfikacji)

Ma najbardziej żółto- cytrynowy odcień ze wszystkich moich hortensji ( mówimy oczywiście o kwiatostanie )Jest to najbardziej widoczne w pełnym słońcu i mam nadzieję dobrze widoczne na fotkach. Liście stosunkowo gładkie z połyskiem zwłaszcza na spodniej stronie, drobnoząbkowane.

Pogubiłam się po drodze... 19:55, 19 sie 2015

Do góry
Chodziłam dziś z kubkiem jak Monty
Słoneczników pojadłam he he

I czekam, a mój mi mówi ze beton to dopiero po 24 dniach wiążeby go cholera wzięła

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:49, 19 sie 2015

Do góry
eMuś sprawił mi radochę kupując nowa hortke w miejsce spalonej która wsadziłam do lasku, niech dobrze
Tu noiwa

Tu z poprzedniego roku

A tu ogrodowe juz wyblakłe

Hortensjada 19:37, 19 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)

ja też mam pinki winky i kiepsko kwitnie ogólnie kiepsko wygląda

Zacznę od rzeczy łatwiejszych, czyli opinii odnośnie Pinky Winky, którymi trochę zdegustowane są Olga i Donia. Jest to jedna z najpiękniejszych moich hortensji, oczywiście ażurowa i taka jej uroda. Kwiatostany potrafią być bardzo długie i jest to jedna z najładniej przebarwiających się hortensji. Bardzo często ją pokazuję na swoich fotkach
Do raju daleko - u Ewy 19:27, 19 sie 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Dziś sobie poleniuchowałam leżałam na leżaczku, opalałam się i czytałam książkę A co? mamy przecież lato

No i piękne fotki przy tym porobiłaś, takie lekkie i zwiewne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies