Jeżówki jak posadzisz to będzie dobrze czy w szeregu czy plamami. Ważne aby były w miarę równe w wysokości.
Ja mam posadzone od czapy jeszcze muszę je doprowadzić do porządku. Za np białe okazały się niskie a miały być równe z pozostałymi więc muszę je dać do przodu.
Rabata nową darń ściągnięta. Ja tam idę na łatwiznę. Też będę poszerzać przykryje kartonami na to nasypie trawy skoszonej wiosna sypne ziemi z kretowin i będzie dobrze.
Wiolu pięknie kwieciście. Floksy urzekają.
Zawsze mi się podobały lwie paszczę, ale nie mam pojęcia kiedy je wysiać muszę poczytać.
Twoje przepiękne taka soczysta czerwień.
Musisz mieć dobra ziemię w ogrodzie bo wszystkie rośliny tak bujnie kwitną. Dalie też dużo kwiatów mają. U mnie wyrosły i są wysokie przez to się łamią
Haniu witam.
Zaglądam i czytam, że od Adwentu bierzesz urlop. A ty wytrzymasz?
Ja 3 dni i dalej pisze.
A czego ta żurawiną u ciebie taka blada a nie czerwona taka ma być?
Haniu mam przy działce gruszkę ulegalke cierpka jak cholewka. Czy coś można z tego zrobić,,?
Małgosiu ładnie to wygląda jak słonko świeci i jest ciepło. Przyjechałam dzisiaj po ulewie wczorajszej wszystkie trawy pochylone mokre niektóre połamane.
Róże ładnie kwitły to znowu wytrzepane i płatki opadły.
Wody wszędzie przybyli znowu, ale nie jest źle. Gorzej z liśćmi bo sporo ich zleciało i są mokre.
Dzisiaj nawozilam jesiennym kwasoluby trochę późno, ale trudno może jeszcze będzie ciepło. Lawendy też przystrzyżone też późno, ale ładnie kwitły więc stąd to opóźnienie.
I takie tam drobne robótki.
Apartamenty lux. Pewnie ptasiory zadowolone.
U nas przeszła wczoraj ulewa dosyć dobrze popadało. Dzisiaj rano trochę pomzylo i na tym koniec nawet słoneczko świeciło. Bylo dosyć ciepło 22 stopni teraz 16,5 aż wierzyć się nie chce że ma być chłodniej i ma padać.
Bardzo ładnie wschodzi. Mieszanka do wysiewu składa się z różnych nasion które różnie wschodzą (terminach). Nasiona wysiane nie wszędzie mają taką samą glebę. Więc ok miesiąca to czas wschodu nasion.
Jak trawka się trochę zagęści i będzie mialy ok 10 cm to możesz skosić trawnik oby był ostry nóż w kosiarce.
Oj Monia jak przeglądam relacje z wizyty Iwonki u ciebie to zazdroszczę jej. Mam ciągle w umyśle twoje początki i teraz. To porównanie jak nieba z ziemią.
Jak to wszystko pięknie u ciebie wygląda tak to dobrze rozplanowalas jakbyś architektem krajobrazu była przyznaj się czy przypadkiem nie jesteś.
No to moja gaura wyższa teraz to pewnie ma z 1,5 metra. Mam siewki Może te młode będą niższe.
Rodzic przyniósł i posadził 2 szt chciał.mnievobdarowac, ale zrezygnowałam, a one tak pięknie rosną i kwitną. Jesienią zabiorę karpy na przetrzymanie zimowe. Wiosna Danusiu przywiozę chociaż jedna karpe do ciebie.
Wiesz to zależy co posadzisz. Odchodzę od sadzenia jednorocznych. Zaczynam przesadzać tak aby rosły rośliny plamami. Są miejsca, że już nie zaglądam czy chwasty rosną bo zarośnięte i chwasty się nie przedostają. W innych biorę motykę i zdzieramy chwasty, wyschną i jest dobrze.
Jeszcze trzeba przeglądy robić, ale już coraz mniej.
Z wiekiem człowiek macha ręką na niedoskonałości ogrodowe nie dajmy się zwariować
Kasiu wiosna trawa bujniejsza teraz to jak wszędzie trawa taka sobie.
Ale tam każdej wiosny wylewamy wodę z oczka w której jest dużo azotu i brzozy i trawa ma pożywkę.
W tym roku to mamy co tygodniowe podlewanie z niebios. W innych latach trochę podlewalam. Brzoza ma korzenie jak pajęczyna tuż pod samym wierzchem
Aha, z bergenią to OK. Wszystko jasne.
Te moje inne pierwiosnki to łatwo podzielić. Tylko te ząbkowane słabo się dzielą i przyjmują.
A u Dorotki rzeczywiście cisza. Zaglądałam do niej. Oby ze zdrowiem wszystko było dobrze.
Elu ta trawka to sesleria jesienna a gaura to WHIRLING BUTTERFLIES, u mnie ja myślę, że ma tak około 90 cm, musiałabym zmierzyć. Elu u mnie jeszcze sporo działki do zagospodarowania, plany są, teraz jeszcze zrealizować trzeba, ale powoli, bez pośpiechu pozdrawiam