Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 14:03, 04 maj 2017

Do góry
Tu ma być ogród :) 14:01, 04 maj 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pogoda dalej fatalna, pada, jedyne co mnie cieszy, to że tulipany na mnie poczekały, znaczna większość dalej w pąkach.

A te właśnie kwitną.

Spring Green

Super to wygląda. Wszystkie odmiany, jakie zaprezentowałaś godne uwagi
Tu ma być ogród :) 14:00, 04 maj 2017

Do góry

Tu ma być ogród :) 13:55, 04 maj 2017

Do góry

Tu ma być ogród :) 13:53, 04 maj 2017

Do góry

Tu ma być ogród :) 13:51, 04 maj 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jaka ta wiosna dziwna - u mnie nawet jeszcze sasanki kwitną i pojedyncze iryski

Rojniki fajnie się zadomowiły w doniczce

Świdośliwy może uraczą nas owocami - wydaje się, że mimo mrozu dały radę

Witam. Czy na ostatnim zdjęciu to śś lamarcka czy jakaś odmianowa? Kupiłam ostatnio3 świdośliwy lamarckie. Była na nich etykieta z taką właśnie nazwą oraz z podaną wysokością docelową 6m. I własnie o takie mi chodziło. Jednak już po zakupie zorientowałam się, że jest na nich dodatkowa mała zawieszka z nazwą Prince williams. I tu się zdenerwowałam bo te prince rosną zaledwie do dwóch metrów. Te moje wymarzone docelowo miały być przy wjeździe jako wielopniowe alejowe. Posadziłam je i zrobiłam zdjęcie. Może pomożesz mi je rozszyfrować... Jak zechcesz usunę potem te zdjęcia

Tu ma być ogród :) 13:49, 04 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
podpisuj gdzie ten raj ...bo potem sie zapomni a moze ktos zechce pojechac

tulipanki akurat z ogrodu miejskiego w miasteczku gdzie mieszkają nasi znajomi, będę resztę podpisywać

Tu ma być ogród :) 13:48, 04 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Dzięki Edytko za namiary. Pogoda fakt, d...y nie urywa. Mam podobnie, myślałam że się z nową rabatą różaną do połowy, max. do końca kwietnia wyrobię, a tu figa z makiem, może do połowy maja dam radę (ale to chyba też optymistyczne założenie). Kurde, zdechną mi w końcu te róże na balkonie.

Ja też już tak od początku kwietnia terminy zakończenia kolejnych prac przesuwam.
W zeszłym roku kilka miesięcy trzymałam w donicach róże MW i Ascot zanim posadziłam na właściwe miejsce, a wiosną jako pierwsze ruszyły, z Twoimi też powinno być ok.

Z tematów różanych mam problem z odmianami pnącymi, które rosną mi przy pergoli tarasowej Eden Rose i Giardiną - niby nie miały gałązek czarnych tylko lekko brązowe, niestety do teraz nic na nich nie wypuściły, nowe przyrosty mają tylko przy ziemi. Długo czekałam, ale chyba trzeba poobcinać już te kilkuty - najważniejsze że żyją.

Tu ma być ogród :) 13:42, 04 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

o nich dziewczyny pisały..raczej cała partia pomylona

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=256#post_4

a ja myslałam że moje Dollsy z B nie wyszły ale jednak zdecydowały sie wszystkie pokazac ..czekam zeby sie otworzyły bo twoje są super

PS. o pogodzie juz nie mówię ...lekka depreche mam a lista prac niczym niekończąca sie opowieść

a niech to, żadne pocieszenie, że nie tylko mi się ta pomyłka przytrafiła, dobrze, że przynajmniej na promocji kupowałam.
Za to w Be...x za Ballerine sporo płaciłam, a też dostałam coś innego.

Jak się zrobi ładnie to nie będzie wiadomo w co najpierw ręce włożyć - beznadzieja straszna.
Tu ma być ogród :) 13:33, 04 maj 2017
Do góry
lindsay80 napisał(a)

żółte z czerwonym kupowane w B Double Beauty of Apeldoorn, które nawet nie będą pełne

o nich dziewczyny pisały..raczej cała partia pomylona

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=256#post_4

a ja myslałam że moje Dollsy z B nie wyszły ale jednak zdecydowały sie wszystkie pokazac ..czekam zeby sie otworzyły bo twoje są super

PS. o pogodzie juz nie mówię ...lekka depreche mam a lista prac niczym niekończąca sie opowieść
Tu ma być ogród :) 13:32, 04 maj 2017

Do góry
A skoro jesteśmy w temacie tulipanów, to kilka fotek z ogrodów angielskich, niewielka namiastka holenderskiego tulipanowego raju - Spolding Spring Fields

Te czarne strzępiaste to odmiana Van Gogh, znacznie ładniej prezntowały się od rosnących obok Queen of Night - są wyższe, dostojniejsze, kwiaty mają większe i błyszczące.

Tu ma być ogród :) 13:27, 04 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Piękne te Spring Green i Burgundy. Gdzie je kupowałaś?
Anomalie jakieś są, u mnie właśnie zakwitł krokusik

Spring Green dwa lata temu na cebulekwiatowe.pl, a burgundy ubiegłej jesieni na cebule.pl

Pogoda mnie załamuje, praktycznie cały kwiecień miałam stracony dla ogrodu, bo inne sprawy były na głowie, teraz gdy mogłabym ruszyć do jakiejś roboty to się nie da, nawet trawy nie ma jak skosić, czas goni żeby szklarnie postawić, ale w miejscu gdzie ma być stoi wielka kałuża.
W warzywniku jakiś zastój, nawet dymka wychodzi ledwo ledwo, buraczki giną między chwastami, którym niskie temperatury niestety nie przeszkadzają.
Tu ma być ogród :) 13:21, 04 maj 2017

Do góry
iwka napisał(a)
raczej niskie, stoją w doniczkach i wysokością sięgają do purple pion

to by się zgadzało, bo ja je też mam m.in. z Purple Pion i są znacznie niższe.
Tu ma być ogród :) 13:13, 04 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

sporo cebulek produkują, a nawet po dwóch latach z tych cebulek zakwitają miniaturowe tulipki.
Kwiaty Burgundów mają piękne środki i kilka dni są w pełni otwarte jak lilie (sam Burgund jest liliokształtny).

No niestety, ja mam przymusową karencję w ogrodzie, po tym jak moje tulipany wykazały oznaki pstrokatości (to ta sama virusowa choroba, która doprowadziła swego czasu do bankructw). najbliższe kilka lat pozostaje mi oglądanie waszych tulipków. Na szczęście botaniczne są zdrowe i więcej ich będę sadzić.

W takiej fazie ich jeszcze nie widziałam, jest zatem na co czekać - tylko słońca potrzeba.

Przykra sprawa z tą chorobą wirusową, a najgorsze, że nie ma na nią lekarstwa.
Sądząc po tym ile w tych naszych sklepach pomyłek odmianowych się zdarza, to pewnie nie ma co liczyć, że nie przywlecze się kiedyś stamtąd przy okazji jakiegoś choróbska roślin.
Tu ma być ogród :) 13:02, 04 maj 2017

Do góry
Jaka ta wiosna dziwna - u mnie nawet jeszcze sasanki kwitną i pojedyncze iryski

Rojniki fajnie się zadomowiły w doniczce

Świdośliwy może uraczą nas owocami - wydaje się, że mimo mrozu dały radę

Tu ma być ogród :) 13:01, 04 maj 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To mnie bardzo cieszy!
A rozmnażają się w kolejnych latach?
Sadziłam je zeszłej jesieni, a obok dużych wyrosło też kilka mniejszych, tak miałam w ubiegłym roku z odmianą Spring Green, która się bardzo ładnie rozmnożyła, więc idąc tym tropem znaczy, że za rok powinno ich być więcej

sporo cebulek produkują, a nawet po dwóch latach z tych cebulek zakwitają miniaturowe tulipki.
Kwiaty Burgundów mają piękne środki i kilka dni są w pełni otwarte jak lilie (sam Burgund jest liliokształtny).

No niestety, ja mam przymusową karencję w ogrodzie, po tym jak moje tulipany wykazały oznaki pstrokatości (to ta sama virusowa choroba, która doprowadziła swego czasu do bankructw). najbliższe kilka lat pozostaje mi oglądanie waszych tulipków. Na szczęście botaniczne są zdrowe i więcej ich będę sadzić.
Tu ma być ogród :) 12:59, 04 maj 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A to się nie zrozumiałyśmy - kształt pączków podobny, to mogą być one.
A są niskie?
raczej niskie, stoją w doniczkach i wysokością sięgają do purple pion
Tu ma być ogród :) 12:55, 04 maj 2017

Do góry
iwka napisał(a)
a już myślałam że zielone pączki mam jakieś w pączkach właśnie i myślałam że to one może.

A to się nie zrozumiałyśmy - kształt pączków podobny, to mogą być one.
A są niskie?
Tu ma być ogród :) 12:54, 04 maj 2017

Do góry
Do kwitnienia szykują się tulipany bukietowe - mam je na niewielkiej rabatce, ciekawe jak to będzie wyglądać.

A kupowałam taki zestaw

Tu ma być ogród :) 12:50, 04 maj 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Znajdą się na pewno

Ten kolor jest taki malinowy, nie czerwony.
Mam ich tam sporo posadzonych, ale są niziutkie, nie wiem czy w tej mojej kompozycji będą dobrze widoczne, bo pozostałe odmiany mogą je niestety przysłonić - a szkoda by było bo są piękne.
a już myślałam że zielone pączki mam jakieś w pączkach właśnie i myślałam że to one może
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies