Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 13:13, 04 maj 2017

Toszka napisał(a)

sporo cebulek produkują, a nawet po dwóch latach z tych cebulek zakwitają miniaturowe tulipki.
Kwiaty Burgundów mają piękne środki i kilka dni są w pełni otwarte jak lilie (sam Burgund jest liliokształtny).

No niestety, ja mam przymusową karencję w ogrodzie, po tym jak moje tulipany wykazały oznaki pstrokatości (to ta sama virusowa choroba, która doprowadziła swego czasu do bankructw). najbliższe kilka lat pozostaje mi oglądanie waszych tulipków. Na szczęście botaniczne są zdrowe i więcej ich będę sadzić.

W takiej fazie ich jeszcze nie widziałam, jest zatem na co czekać - tylko słońca potrzeba.

Przykra sprawa z tą chorobą wirusową, a najgorsze, że nie ma na nią lekarstwa.
Sądząc po tym ile w tych naszych sklepach pomyłek odmianowych się zdarza, to pewnie nie ma co liczyć, że nie przywlecze się kiedyś stamtąd przy okazji jakiegoś choróbska roślin.
Zana 13:14, 04 maj 2017

Piękne te Spring Green i Burgundy. Gdzie je kupowałaś?
Anomalie jakieś są, u mnie właśnie zakwitł krokusik
lindsay80 13:21, 04 maj 2017

iwka napisał(a)
raczej niskie, stoją w doniczkach i wysokością sięgają do purple pion

to by się zgadzało, bo ja je też mam m.in. z Purple Pion i są znacznie niższe.
lindsay80 13:27, 04 maj 2017

Zana napisał(a)
Piękne te Spring Green i Burgundy. Gdzie je kupowałaś?
Anomalie jakieś są, u mnie właśnie zakwitł krokusik

Spring Green dwa lata temu na cebulekwiatowe.pl, a burgundy ubiegłej jesieni na cebule.pl

Pogoda mnie załamuje, praktycznie cały kwiecień miałam stracony dla ogrodu, bo inne sprawy były na głowie, teraz gdy mogłabym ruszyć do jakiejś roboty to się nie da, nawet trawy nie ma jak skosić, czas goni żeby szklarnie postawić, ale w miejscu gdzie ma być stoi wielka kałuża.
W warzywniku jakiś zastój, nawet dymka wychodzi ledwo ledwo, buraczki giną między chwastami, którym niskie temperatury niestety nie przeszkadzają.
lindsay80 13:32, 04 maj 2017

A skoro jesteśmy w temacie tulipanów, to kilka fotek z ogrodów angielskich, niewielka namiastka holenderskiego tulipanowego raju - Spolding Spring Fields

Te czarne strzępiaste to odmiana Van Gogh, znacznie ładniej prezntowały się od rosnących obok Queen of Night - są wyższe, dostojniejsze, kwiaty mają większe i błyszczące.

13:33, 04 maj 2017
lindsay80 napisał(a)

żółte z czerwonym kupowane w B Double Beauty of Apeldoorn, które nawet nie będą pełne

o nich dziewczyny pisały..raczej cała partia pomylona

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=256#post_4

a ja myslałam że moje Dollsy z B nie wyszły ale jednak zdecydowały sie wszystkie pokazac ..czekam zeby sie otworzyły bo twoje są super

PS. o pogodzie juz nie mówię ...lekka depreche mam a lista prac niczym niekończąca sie opowieść
Zana 13:34, 04 maj 2017

Dzięki Edytko za namiary. Pogoda fakt, d...y nie urywa. Mam podobnie, myślałam że się z nową rabatą różaną do połowy, max. do końca kwietnia wyrobię, a tu figa z makiem, może do połowy maja dam radę (ale to chyba też optymistyczne założenie). Kurde, zdechną mi w końcu te róże na balkonie.
13:34, 04 maj 2017
podpisuj gdzie ten raj ...bo potem sie zapomni a moze ktos zechce pojechac

lindsay80 13:42, 04 maj 2017

eee_taam napisał(a)

o nich dziewczyny pisały..raczej cała partia pomylona

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=256#post_4

a ja myslałam że moje Dollsy z B nie wyszły ale jednak zdecydowały sie wszystkie pokazac ..czekam zeby sie otworzyły bo twoje są super

PS. o pogodzie juz nie mówię ...lekka depreche mam a lista prac niczym niekończąca sie opowieść

a niech to, żadne pocieszenie, że nie tylko mi się ta pomyłka przytrafiła, dobrze, że przynajmniej na promocji kupowałam.
Za to w Be...x za Ballerine sporo płaciłam, a też dostałam coś innego.

Jak się zrobi ładnie to nie będzie wiadomo w co najpierw ręce włożyć - beznadzieja straszna.
lindsay80 13:48, 04 maj 2017

Zana napisał(a)
Dzięki Edytko za namiary. Pogoda fakt, d...y nie urywa. Mam podobnie, myślałam że się z nową rabatą różaną do połowy, max. do końca kwietnia wyrobię, a tu figa z makiem, może do połowy maja dam radę (ale to chyba też optymistyczne założenie). Kurde, zdechną mi w końcu te róże na balkonie.

Ja też już tak od początku kwietnia terminy zakończenia kolejnych prac przesuwam.
W zeszłym roku kilka miesięcy trzymałam w donicach róże MW i Ascot zanim posadziłam na właściwe miejsce, a wiosną jako pierwsze ruszyły, z Twoimi też powinno być ok.

Z tematów różanych mam problem z odmianami pnącymi, które rosną mi przy pergoli tarasowej Eden Rose i Giardiną - niby nie miały gałązek czarnych tylko lekko brązowe, niestety do teraz nic na nich nie wypuściły, nowe przyrosty mają tylko przy ziemi. Długo czekałam, ale chyba trzeba poobcinać już te kilkuty - najważniejsze że żyją.